İnsan ölünce kimse bakmaz ki makamına, ne olduğuna ya da kim. Bir balondu yaşam adında patladı diye algılar. Bir yalandı doğruluğuna inanmak ister insan. Bu dünyada ona ayrılan sürenin sonuna gelmiştir. Kimse takmaz ki parasını, malını, mülkünü. Hepsi  de kocaman yalan. Mezar taşında sadece numara var:  1 nolu mezar… 2 nolu mezar …. 99 nolu mezar… 100 nolu mezar diye …

Ey kirasını haddinden fazla arttıran fırsatçı ev sahibi! Sahi sen kaç numarasın? Bir lira fazla kazanayım diye cehennemine odun atma!

Ey fahiş fiyata battaniye satan! Sattığın her battaniyede aldığın kâr yanına mı kalacak zannediyorsun? O battaniyelerin her biri senin ateşten kefenin olacak hesap gününe kadar. Ondan sonrası zaten cehennemin en dibi.

Ey yol kesen modern zamanın vicdansız çapulcuları! Sahi sizin numaranız ne? Kendi ateşinizi bu dünyadan götürüyorsunuz cehenneminize. Sırat köprüsünden nasıl geçeceksiniz? Çaldığınız ve gasbettiğiniz her şey ayağınıza dolanacak, direkt boylayacaksınız cehennemi.

Ey makamın deriden koltuğuna büyük bir kibirle oturanlar! Sahi sizin numaranız belli mi? Kaç nolu mezara konulacaksınız. Ahiret yolları açık olsun size. Görevini kötü kullanan, ihmali olan ve keyfine kahya tutanadır sözüm.

Ey ortalığı bulandıran zavallılar! Numaranız, desem… Bilmem idrak eder mi küçük aklınız bunca mana ihtiva eden numaranın hikmetini? Orta şekerli kahvenizle uzakta komutlar vererek devleti kötüleyip milleti yanlışa sürüklemek isteyen zamanın abidik gubidikleri.

Giderken eli boş gidiyor insan.  İnanmazsanız bakın avuçlarına giden her canın. Kefenin cebi yok ki bakasınız. Gerçi kefen de yok gayri. Bir rüzgardı esti,  geçti. Bir gürlemeydi, haykırıp yitti.

Numaralı mezarların manası meyyitlerin; zengin ya da fakir, ünlü ya da ünsüz, makam sahibi ya da değil, kadın ya da erkek olduğuna göre verilmiş bir numara değil, sıraya konulan cesetlerin bir an önce defnedilmesi için verilmiş numaralardır. Şuna geliyorum; dünyayı versen gözleri doymayan  insan – beni iyi dinle- bir numaradan başka bir şey değilsin. Tefekkür eder mi kul bunu? Makul bulur mu? Kul olur mu rabbine? Tam teslim olur mu rabbin değişmez hükmüne?

Ey bina diken müteaahit! Bir lira fazla kazanayım diye betondan çalanadır sözüm, kâr edeyim diye demiri eksik koyanadır. Ruzımahşerde illaki hesap vardır. Çekileceğin darağacının ipini kendi elinle hazırlıyorsun. Enkazda kalan masumların feryadı vuracak tekmeyi iskemlene. Boğazında ip düğümlenirken “Ses ver.” diye haykıracak sana sorgu melekleri. Üzerinde binlerce ton toz toprak  varken – geç olacak ama- anlayacaksın nerede yanlış yaptığını.

Her felaket bir kapı da açar yarına. Her kriz bir fırsattır aynı zamanda. Deprem sırasında hangi iller varsa bundan sonra bilim adamlarının açıklamalarına dayanarak orada ivedilikle tedbirler alınsın. Yıkılması icap eden yıkılsın, boşaltılması gereken boşaltılsın, desteklenmesi icap eden desteklensin. Kurtarma ekipleri kurulsun acilen, alınması gereken eğitimler alınsın. Her ilin, ilçenin, hatta mahallenin donanımlı ekipleri ve onların enkazda kullanacağı  techizatları sağlansın.  Organizasyon için ekipler kurulsun, güvenlik için birimler ve tüm bunların üstüne belki de ilk sıraya yazacağımız “AHLAK” eğitiminin yaş gözetmeksizin, makam mevkiye bakılmaksızın, zengin fakir ve kadın erkek ayırmaksızın herkese verilmesini istiyorum.  Bu olursa zaten bu depremde ve yaşadığımız diğer toplumsal felaketlerde eksikliğini hissettiğimiz, ihmalini gördüğümüz ve canımızın aşırı şekilde yanmasının müsebbibi olan hususların da azaldığını belki de ortadan kalktığını görecek; daha güvenli, sağlıklı ve huzurlu bir toplumda yaşamaya devam edeceğiz.

Künyesi yazılır kütüğe bilmem kaç numaralı mezardadır mevta diye. Sonrası zaten bütün ölmüşlerin ruhuna “El Fatiha.”

Önceki İçerikCANI CENNETE
Sonraki İçerikRabbimin Sessiz Kulları
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.