Herkesin mutlaka bir şiiri vardır kıyıda köşede saklı duran.  Benim tek şiirim sensin aşikâr olan! Fazla söze de hacet yok. Her yazdığımı birilerine yoruyorlar ve bu beni çok yoruyor. Şiir birilerine yazılmaz birine yazılır ve ondan da ihtiyacı olan herkese mal olur.

21 Mart Dünya Şiir Günü…  Biraz şiir konfetisi patlatalım ortalığa. Şiirden zarar gelmez kimseye. Şiir; zariflerin işidir, kalbe hitaptır, ruha dokunuştur.

“Seni sevmekle suçlanıyorum

Hiç bu kadar güzel suçlanmamıştım.”

Bu aşkın ispatı değildir de nedir şimdi? Ne kadar da seni yazmışım ne kadar da seni yaşamışım? Başka şiire lüzum var mı? Herkesin bir seni var gönlünde sakladığı, gözü gibi koruduğu, canı gibi baktığı ve yeri geldi mi uğruna her şeyi bir kalemde feda ettiği…

“Ağlamak hiç bu kadar güzel gelmemişti

Yaşın olayım gözünde 24 saat ağla beni” demişim bir şiirimde. Duygularım depreşti yoksun ama varsın bir şekilde seviyorum seni. Durmadan, bıkıp usanmadan, çocukça, masumca, hesapsızca, kitapsızca, erkekçe seviyorum seni. Uzar gider bu fasıl. Gönül meyhanesinde ne peymaneler devrilir, ne şarkılar söylenir hüzün üstüne.

“Her bir karışına yeryüzünün

Yâr yüzünü nakşedeyim

Her bir sayfasına gökyüzünün

Gül yüzünü aşk edeyim.” Ne kadar da olağanüstü inciler dökülmüş kalp sedefimden. Hepsi de sana, mutlaka sana, illaki, elbet! Farkın olacak bu âlemde! Kalp hokkasında aşk mürekkebini çeken divit kağıda senden gayri kimi yazar ki? Lambada titreyen alevin üşümesi aşkın en veciz ve beliğ ifadesi değil midir?

Sen şiir gözlüm, bakışlım ve boylumsun. Sana bakmak en güzel şiiri okumak demektir. Seninle konuşmak en tatlı melodiyi dinlemek, sana dokunmak en güzel çiçeğe dokunmak demektir. Seni yaşamak cenneti yaşamak demektir. Sana bakışım şiir anlayışımın tezahürüdür.

“Metropol olsam da boş sen olmadıktan sonra

Mezra olayım razıyım tek sen ol yanı başımda!”

21 Mart Dünya Şiir Günü bugün. Sensiz ve sessiz bir şekilde dünya şiir gününü kutladım. Boş bir masada, mum ışığında… Terk edilmiş bir meyhaneydi yüreğim. Kadehler dökülmüş, sandalyeler devrilmiş, saki gitmiş, müşteri bitmiş. Duvarlar örümcek bağlamış. Camlar kirden görünmez olmuş ve saltanat kurmuş baykuşlar gönlümün harabesine. Bir zamanlar  seninle şerefyab, günlük güneşlik ve güllük gülistanlık olan gönlüm viranedir artık.

“Kaptan, demir attığın hüzün limanında

Seni bir başına koyup gidene selam olsun.” diye sayıklıyorum yokluğunu hummalı bir hastalığa tutulmuş gibi. Bu ne kadar sendir sayıklıyorum, bu ne sendilliliktir. Sen yokken böyleyim işte: bakımsız, tadımsız, hazımsız… Kupkuru bir ağaç gibi kalkmış meyveye duruyorum. Tarifsiz acıları içinde kendime bile yabancıyım.

21 Mart Dünya Şiir Günü… Ne de şiirsiz bir gün benim için. Tek dizem sensin, tek ölçüm! Şairliğime delilsin. Sensiz şiirlerim şiir değil! Dizelerim tutulmuş, ölçüm yok olmuş, sanatım yavan kalmış. Sensiz şiirde ben bir hiçim.

“Ben sana çoğalarak âşık olurken

Sen bana azalarak bitme / gitme…”

Hüzün dolu sözler yağmur misali dökülüyor kâğıda. Halimi tarife gerek yok: hep acı, hüzün ve sonsuz gözyaşı… Umut yok, gülümseme, mutlu olma! Galiba hüznü seviyorum, siyahı…

Hüzün bakışlı Kaptan

Siyah sana çok yakışıyor.

Dalınca gözlerine

İnsan sana alışıyor, deyişim bundan.

Kader dediğimiz şey keder olup çıkıyor karşımıza. Keder dediğimiz şey yağmur olup yağıyor başımıza. Kaşıyor bir bilinmez el yaramızı, kanatıyor içimizdeki sancıyı, tetikliyor acımızı.

Seninleyken vaktin pek bir ehemmiyeti yokken sensiz bir saniye bile cehennem azabı gibi geliyor. Acaba nedendir? Bu tarife gelmeyen ve kalbe yetmeyen acı için ne gibi bir suç işlemişim? Bilmiyorum.

“Ah Kaptan!

Bu hal reva mı sana,

Bu vaziyet seza mı?

Gül yaprağına çiy tanesi düşmüş,

Kirpiklerin ondan ıslanmış

Ölürüm ben sana Kaptan!”

Dünya şiir günü – sensiz- şiir günü değildir bana! Olsa olsa ölüm günüdür.

KAPTAN

Önceki İçerikGERÇEK DOSTLAR KROMOZOM SAYMAZ
Sonraki İçerikÜŞÜYORUM
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.