Kış, Aziz’im bizim burada çok çetin geçiyor bu sene ve duruma bakarak vazife çıkartıyorum ben de. Kar altında kalmasın insanlık, kaymasın doğruluk yolunda ayağımız.

Kuşlar Aziz’im, bu soğukta ne yapar dışarıda? Çalı çırpıdan evleri don tutar, damarlarında buz akar, son bulur yaşamları, gagalarında özlem biter, tüylerinde aşkın sıcaklığı yiter ve sesleri kesilir.

Kuşlar için diyorum Aziz’im! Küçük kulübeler yapılıp ağaçlara asılır. Aşiyan olur bülbüle, kafes olur kekliğe, tünek olur serçeye, hane olur kırlangıca, lane olur çitlembiğe. Evlerin balkonuna yem konulur aç kalmasınlar kış günü, pencere pervazlarına su bırakılır buzdan su içmesinler diye. Bir tek kuşlar değil anlatmak istediğim; kediler, köpekler de aç ve susuz kalmasa.

“Ne kadar iyi yürekli insanlar var yeryüzünde, ne kadar güzel düşünen insanlar var bu dünyada.” diye düşünüyorum ve umudum artıyor yarına.

Yarına daha güzel bir dünya bırakmak için sebeplerimiz var,  daha güzel yaşamak adına gayemiz. Sonra insanlar geliyor aklıma; savaşta kaosta, açta açıkta, soğukta kovukta yaşayan evsiz insanlar ve çocuklar. Kızlar  geliyor el bebek gül bebek oyuncaklarıyla, bebekler geliyor ana kucağıyla. Onlar ne yapıyor diyorum bu ayazda? Yüreğim kalıyor ayazda.

Onlara ev yapanlar var mıdır acaba Aziz’im? Aç kalmasınlar diye yiyecek verenler. Hem onları saracak giysiler var mıdır şimdi? Mesela potinleri, yün çorapları, el  işi eldivenleri, kazakları ve montları.

Üşüyorum iliğime kadar, kemiklerime kadar sızlıyorum! Yüreğimin orta yerinde deprem oluyor, insanlığın enkazında kalıyorum. Sesimi duyan yok mu diye haykırıyor, kimse yok mu diye yırtınıyorum!

Ah be Aziz’im! İnsanlık donuyor bence,  bilmem eksi kaçlarda göstergeler. İnsanlık açlıktan kırılıyor, bilmem kaç insan bir deri bir kemik kalmış. Susuzluktan çatlıyor dudaklar, bilmem kaç Kerbela yaşamış bu insanlar. Ve onlara çiçek atılmıyor bugün demet demet, bomba atılıyor roket roket. Onların elleri sıkılmıyor sımsıkı kardeşçesine, kurşun sıkılıyor kuru sıkı kalleşçesine. Ve onlar yaşatılmıyor el birliğiyle, öldürülüyor hep birlikte. Bir yanım açlık ağrısında, bir yanım insanlık sancısında kış günü.

Hani diyorum kuşların savaş uçaklarının yerine uçtuğu, çocukların tankların dolaştığı yerlerde şen şakrak koştuğu, annelerin ağıt yerine bebeklerine ninniler söylediği bir dünya istesem rabbimden! Herkes “amin” dese ve anında kesilse silah sesleri! Kuş sesleri dolsa kulağımıza cıvıl cıvıl… Patlamasa mesela bombalar, balonlar uçursak gökyüzüne… Tanklar çalışmasa mesela çiçeklerle donatsak namlu uçlarını ve uçaklar sadece yolcu taşısa…

İnsanlık kış mevsiminde. Herkes her şey soğuk. Kar altında vicdan ve şefkat. Bu yokluk kermesinde her şey çok pahalı.

Kuşlar ve insanlar diyorum Aziz’im, yaşasalar hani! Özgürce şakısalar barışın ve kardeşliğin şarkısını. Kimse kimseye düşman olmasa, kimse kimseye aslan kesilmese insanlık kermesinde,  Herkes aşkı dokusa ve pazarlasa birbirine hayrına olmaz mı dünyanın, kârına  olmaz mı hepimizin?

Önceki İçerikKİMSE YOK MU?
Sonraki İçerikEYİ OLUR ZAAR
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.