Acının ne dili var ne dini ne rengi ne de ırkı.

Kim ayırır etle tırnağı…

Sen Doğu’yu Batı’dan ayrı mı bilirsin?

Kuzey’i Güney’den özge mi sanırsın?

Memleketin en batısında bir kanama varsa biz de kanarız, en kuzeyinde bir hüzün varsa biz de hüzünleniriz, en güneyinde bir gözyaşı varsa biz de ağlarız, en doğusunda bir yangın varsa biz de yanarız.

Tolstoy ne de güzel demiş:

“Acı duyuyorsan canlısın.

Başkasının acısını duyabiliyorsan insansın.”

Başka söze lüzum var mı?

Acı duymayan bizden değildir, Diyarbakır ve Mardin’deki acıyı hissetmeyen insan değildir.

Tarlalar yanıyor, tarlalardaki ekinler…

Ekinlerdeki fareler, fare peşindeeki yılanlar…

Ağaçlar yanıyor, ağaçlardaki yuvalar…

Yuvalardaki yavrular…

Börtü böcek yanıyor, uçan, kaçan, sürünen…

Evler yanıyor, evleerdeki insanlar…

Ahırlar yanıyor, ahırlardaki hayvanlar…

Bir kızıllık sarıyor karanlığı, gece yanıyor.

Gökyüzü tutuşuyor, ay yanıyor.

Allah aşkına ciğerimiz yanmaz mı?

Yüreğimiz dağlanmaz mı?

Diyarbakır yanıyor.

Mardin yanıyor.

Sebep olan her kimse cehennem kadar yansın.

İhmali olan, kastı..

Bir cam parçası mı, bir anız mı, bir sigara mı, bir piknik artığı mı?

İnsan akıl etmez mi yaz günü, otlar bir kibritlik zaten, bir izmaritlik…

Acınız acımızdır Diyarbakır.

Acınız acımızdır Mardin.

Yanığınız yanığımızdır.

Gözyaşınız gözyaşımızdır.

Acının adı Diyarbakır olunca daha az mı canımız yanacak?

Mardin yanınca biz yanmayacak mıyız?

Oradaki börtü böcek buradakinden farklı mı?

Orada küle dönen kuş ülkenin batısındaki kuştan ayrı mı?

Turizmle şaha kalkan, bölgenin en gözde ve güzide iki şehri konumunda olan Diyarbakır ve Mardin yangınları bir sabotaj mı acaba diye de düşünmeden edemiyorum? Her ne şekilde olursa olsun yanıp kül olan ve dumandan boğulup can veren her bir canın vebali buna sebep olanların üzerinedir.

Farid Farjad  gibi haykırıyorum bu yangınlar karşısında sağır kesilene, kör olana, oh olsun diyene, lal olup susana, ayrımcılığı dil getirene:

“Acı diyorum efendim,

O da evrensel olmalı;

Bir çocuğun eline diken batsa

İnsanoğlu yanmalı…”

Önceki İçerikEVLERİN ÖKSÜZLERİ BABALARDIR
Sonraki İçerikKARAKOÇAN’IN GÜZEL YÜREKLİ İNSANLARI
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.