MUKADDERAT DERGİ, 5.SAYI, OCAK 2020

–              Biliyor musun?

–              Neyi?

–              Ne zaman kuru fasulye görsem gözlerim dolar.

–              Niye?

–              Anlatayım.

–              Merak ediyorum hikâyeni, anlatırsan sevinirim.

–              Babam kazandığı her kuruşu masada kaybederdi. Kahveye giderdi, meyhaneye… Cebi dolu gider boş gelirdi.  Varlık içinde yokluk denir ya işte o tam da bizi anlatırdı. Zavallı annem gün yüzü görmedi hiç. Ve bizlere yokluğu hissettirmemek için yüreğinden gelenin fazlasını ortaya koyardı. O zamanlar onun fedakârlıklarını anlayacak yaşta değildik. Zaman geçtikçe daha iyi anlıyorduk yaptıklarının ne kadar da önemli olduğunu. Rabbim eksikliğini vermesin ve başımızdan eksik etmesin. Ve babam- o cebi dolu kalbi boş adam – bizlere hiçbir şey almazdı. Görünüşte zengindik ama özde evde bir şey yoktu. Bu yüzden yokluğun soğuk yüzüyle çok kez karşı karşıya geliyorduk. Bir defasında komşumuz kuru fasulye yapmıştı. Etli kemikli… O kadar güzel görünüyordu ki etler kemikten dökülüyordu ve mis gibi kokuyordu kuru fasulye. Bize ikram edeceğini düşündüm ama ikram etmedi. Eve geldim ve anneme:

–              Bize kuru fasulye pişirsene anne, dedim. Bak Ayşe teyze pişirmiş, kokusu buraya kadar geliyor. Sen de pişir bize. Annem anlamıştı durumu ve bir şey demeden mutfağa geçti. Onun gözlerini dolduğunu ve bazı şeyleri biz görmeyelim diye içine attığını anlayacak yaşta değildim. Çaresizliğin sizleri sınadığı yerde mutlaka bir çıkış yolu da vardır. Akşamdan suya fasulye bırakan annemin ertesi gün fasulye pişirdiğini gördüm. Fasulyenin içinde kırmızı, turuncu bir şeyler vardı. Et değildi ama ete benziyordu. Kurulduk sofraya birlikte.

–              Anneciğim bu turuncu şeyler de ne? dedim. Ablam durumu kavradığı için

hemen cevapladı annemin konuşmasına fırsat vermeden:

–              Akıllım onlar havuç.

–              Havuçlu fasulye mi olur? dedim. Ablam da bir bana bir de anneme bakarak:

–              İstersen yemeden cevap verme! dedi.

O an anladım neden havucun kuru fasulyenin içinde olduğunu. Boğazım düğümlendi, bir şeyler demeden anneme sarılmak istedim ve ağlamak…

Annem de:

–              Ottan et yaptım yavrum! deyince bir kurşunun yüreğime değdiğini ve beni darma duman ettiğini anladım.  İşte o an içimin kanadığını ve ruhumun sızladığını en derinden hissettim. Annemin ruhunu kattığı ve belki de gözyaşlarıyla yıkadığı fasulyeyi büyük bir iştiha ile yedim. Hayatımda bu kadar leziz bir fasulye yememiştim. Hâlâ tadı damağımda… Bu yüzden o günden sonra kuru fasulyede asla et aramadım. Ve yaptığım hiçbir kuru fasulyeye et katmadım. Annemin o günkü kuru fasulyeye bir anlam yüklediğini ve bize o anlamla servis yaptığını anlamıştım sonra. Canım annem.

Onun bana bunu anlatması önemliydi. Geçmişini inkâr etmeyen ve geldiği yeri bilen insanları severdim. Yapmacık değildi hiçbir davranışı. Dağ suyu gibi berraktı ve kar suyu gibi duruydu. İçinin dolduğunu ve taştığını görüyordum. Onu teselli etme babında:

–              Anneler elleri öpülesi muhteşem varlıklardır. Taşa dokunsalar taşı çiçeğe

dönüştürürler, suya elleri değse suyu kevser yaparlar. Kuru ekmeğe dahi anlam katarlar.   diye yorumda bulundum.

Kirpiklerinin nemlendiğini gördüm o an, elinin tersiyle de sildi gül damlasına düşmüş çiy damlasını.  Güzelim gözleri daldı gitti mazinin derinliklerine. Kim bilir belki de ottan et yapan ve kuru fasulyeye anlam katan annesinin dizlerine başını koymuş huzurla uyuyordu.

GÜRHAN GÜRSES

Önceki İçerikRADYO
Sonraki İçerikSÖZCÜ GÖZÜYLE AYASOFYA
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.