AYLAK DERGİ, MÜNİR ÖZKUL DOSYASI, 23.SAYI

Bir film repliği…
“Sen kimsin?”
“Ben hiç kimseyim.”
O kadar kimsesizleştirildik ki! Kendimizi bile tanıyamaz olduk. Aynada gördüğümüz kendimiz değil.
Vesikalık fotoğraflarda saklı hüviyetimiz. Künyemizde mutluluk adına remzi olan basit şeylerimiz vardı yazılı olan: pötibör bisküvi arası lokum, ev yapımı dondurma, bardak hesabıyla alınan ve gazate kağıdından yapılan külaha konulan çekirdek…  
Dün ne kadar kendimizdiysek bugün o kadar kendimiz değiliz. Samimiyetimiz yok hiçbir şeyde. Sahte dokunuşlarımız var plastik çiçeklere. Havlusuna kalp işlenmeyen kaç kişi var  bugün?
Bez mendilini cebinde taşıyan… İspanyol paça pantolonuyla fotoğrafı olan… Mazi siyah beyaz bir fotoğraftır bugün yadımızda özlemle andığımız. İlkokulu beyaz yakalı kara önlüğüyle bitirmiş mutlu bir nesil yok bugün. Varın içinde yokluğu iliğine değin hisseden ve bir türlü mutlu olmayan bir güruh… Mutluluk da mazide kaldı değil mi? Kavgamız bile harbiydi ve olabildiğine adildi.
Hiç kimseyim bugün. Herkese benzemeyen ama kendisi de olamayan. Kirpiğine varana değin, saçının teline değişen ve değiştiğinden daha fazla yabancılaşan… Yabancılaştıkça farklılaşan ve haddini fazlasıyla aşan…  Oysa bizim usturuplu bir tarzımız vardı eskiden.  Bisikletle mutlu olan çocuklardık biz. Balon uçuran… Plastik top peşinde koşan… Bilye oynayan… Teksas okuyan…
Yalan değildi gözyaşlarımız süzülürken yanağımızda. Uğruna ağladığımız bir tane sevdiğimiz olurdu. Onun sokağında turlardık masumane bir şekilde.  İncitmeden bahçesindeki çiçeği.
Kirletmeden soluduğu havayı. Tül ardında baksın kafiydi ayaklarımızın yerden kesilmesine.
Mektup yazardık kalp işlemeli, ucu yanık… Rengarenk kağıtlara en kalbi cümlelerimizi yazardık ve etraf sahiden aşk kokardı. Açılan her zarfın içinde bakir cümlelerimiz vardı sevgiliye ithaf olunan.
Kurutulmuş çiçekler parfümümüz olurdu kağıt arasında. Gülkurusu mevsimlerde radyoların cızırtılı frekanslarında bambaşka hayallere dalardık. Mutlu günlerin çocuklarıydık.
Hiç kimseyim bugün.  En çok da kendime yabancıyım. Tanıyamıyorum kendimi. Merhaba diyorum aynadaki yüzüme bakıp.  Benim sesim değil karşılık veren. Gülümsüyorum karşımdaki yüzüm kaşlarını çatıyor bana. El uzatıyorum, o yumruğunu sıkıyor. Hiç bu kadar yabancı olmamıştım kendime. Bilmem ki ne haldeyim bugün?
İçimiz ayrı bir alem, dışımız harcıâlem. Gülüşümüz bile eğreti duruyor dudağımızın kenarında. Bakışımız yılan bakışı gibi soğuk ve bir o kadar da donuk. Sahi ne oldu bize, nasıl bu hale geldik?
Tozlu sokakların, çamurlu yolların gece yarılarına değin “hırsızpolis” oynayan çocuklarıydık mazinin.  Sac ekmeğine tereyağını sürüp üzerine de toz şeker eken ve bununla mutlu olan üstü başı kirli ama yaşama sevinciyle dopdolu çocuklardık. Kim çaldı bilyelerimizi? Uçurtmalarımız hangi dala takıldı? Ayna tabağa kaşık sallayan kocaman bir aileydik biz. Aynı tasta su içen…
Tabağımızı, tasımızı ayıran kim? Bizi yaşamdan soğutan ve birer duvar yapan ne?
Pazar günlerinin vazgeçilmeziydi  kovboy filmleri. Öyle yanaktan da olsa öpüşmeler oldu mu ekranda mahcup olurduk yüzümüzü çevirirdik. Sahi bugün yüzümüz hiç kızarmıyor? Bakışımızı yere çevirmiyoruz uygun olmayan bir şey çıktığında karşımıza.
Balığa giderik dip oltalarımızla, televolelerimiz vardı. Balıklar daha lezzetliydi ve sular tertemizdi. Yemlik toplardık, kengerlere dadanırdık. Çeşmelerimiz vardı eğilip kana kana içerdik buz gibi suyu kaynağından. Kimse kimseden iğrenmezdi. Ve bu kadar hastalık yoktu. Doktor yüzü görmezdik, ilaç nedir bilmezdik. Yanlış bir şey yaptığımızda büyükler tarafından muhakkak uyarılırdık ve tanısın tanımasın herkes bunu yapardı.  
O denli yabancılaştık ki kendimize, biz dahi tanıyamaz olduk kendimizi. Cebinde parası olmayan ama gönlünde dünyası olan çocuklardık. Bizim İnek Şabanlarımız vardı, Hulusi Kentmenlerimiz, Adile Naşitlerimiz… Aileden bilirdik onları.  Türkülerimiz vardı:  
“Yüzünde göz izi var.
Sana kim baktı yârim?” diyen… Masal anlatan dedelerimiz, mani söyleyen ninelerimiz vardı. Bugün kimse kendisi değil artık. Herkes yabancı özüne.
Ben hiç kimseyim.
Bilmem ki kimim, neyim?
İçi iğneyle oyulmuş, ateşle yakılmış sazlıktan herhangi bir neyim.
“Sen kimsin?”
“Bana kalsa bir hiçim.”
Gürhan Gürses

Önceki İçerikİKİMİZİN YERİNE
Sonraki İçerikYAŞARKEN DEĞİL ÖLÜRKEN YAN YANA GELDİLER
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.