Çalışan Gazeteciler Günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama gündür. 1961-1971 arasında “Çalışan Gazeteciler Bayramı” adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, ” 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değiştirilmiştir.

Bu vesileyle:

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun.

Yalaka,

Yanlı,

Taraflı,

Sahipli,

Şakşakçı olmayan bütün “basın” mensuplarının günü kutlu olsun.

Asla ve asla “Basın” öne eğilmesin!

İlgi ve alakayı aynı cümlede kullanmayan, teşekkürü ve şükranı eğilip bükülmenin nişanesi olarak reverans görmeyen, referansı halk ve hak olan, yıkayıp yağlamayı marifet kabul etmeyen ve birilerinin sahte iltifatı ile şad olmayan, kalemini satmayan, objektifini kiralamayan, mikrofonunu başka ağızlara mendil yapmayan gazetecilerin günü kutlu olsun.

Özgür ve tarafsız, güvenilir ve bağımsız, gerçek ve ilkeli haber yapan; savaşta, kargaşada, depremde, selde, çığda zor ve bir o kadar meşakkatli bir şekilde görevlerini icra eden, kalemini onun bunun yönlendirmesiye değil de içinde bulunduğu toplumun âli menfaatleri yönünde ve kendi özgür iradesiyle icra eden, bir fotoğraf karesi için saatlerce bekleyen, bir röportaj için sokak sokak gezen, bir manşet için kafa yoran; gördüklerini, işittiklerini, düşündüklerini samimiyetle ortaya koyan ve halka aktaran basın camiamızın her ferdinin gününü kutluyor ve hepsine şunu söylemek istiyorum:  Asla ve asla “Basın” öne eğilmesin!

Özgür basın” dediğimizde esasen bütün özgürlüklerin güvenliğinden söz ederiz. Basın özgürse bizim özgürlüğümüzün de sesi olur değilse hepimiz esiriz demektir. Bir ayna gibi düşünün bunu. Basın içinde çıktığı toplumu yansıtmalı ve onun çıkarları, hakları için mücadele etmelidir. Bir nevi yerli ve milli olmalıdır. Ülkesine, insanına bu gözle bakmalıdır. Bu yerlilik ve millilik özgürlüğün ilk adımıdır diye düşünüyorum. Basın bu hürriyetten yoksunsa o toplumda ciddi sorunlar başgösterir: vicdan sorgulanır, eğitim allak bullak olur ve konuşmamız icap eden vakitte de susarız. Her türlü zulüm ve haksızlık karşısında susan bir basın, dili kesilmiş bir insan gibidir. Bugün dili kesilir yarın da o dili taşıyan başı…

Basın, hiçbir kimsenin tahakkümü altında olamaz.

Yandaş medya…

Yanlı gazetecilik…

Taraflı habercilik sahteciliktir.

Basın; hiçbir siyasi nüfuza, makama, paraya ve güce de tabi olamaz, olmamalıdır da. Olursa hakiki ve samimi “basın” değildir çünkü basın belli bir makama, güce göre şekillenen, onlara sırtını dayayan değil de daha çok şahit ve vakıf olduklarını halka ve hakka göre gerçek ve doğrudan haber yapandır.

                Ekranda ekran arkasında, manşette manşet arkasında, haberde haber arkasında;  elinde kalemiyle köşesinde, fotoğraf makinesiyle olayların içinde, mikrofonuyla sokakta velhasılı olması gereken her yerde korkusuzca ve mesai kavramı gözetmeksizin kamuoyunu aydınlatma bilgilendirme çabasında olan bütün fedakâr ve cefakâr gazetecilerini günü kutlu olsun.

Asla ve asla “basın” öne eğilmesin!

GÜRHAN GÜRSES

Önceki İçerikAYRILIK SOBELEDİ BENİ
Sonraki İçerikMAYALANIYORUM GÖZYAŞLARIMLA
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.