Neyin mütercimisin?

Uzaktan durup herkese cinsi sapık diyemezsin. Sonra sorarlar sana canım bilim insanım (!) nasıl bir sapıklığa uğradın ki genele yönelik bu tarz bir suçlamada bulunuyorsun ve alenen çoğunluğa hakaret ediyorsun. Diyelim yüz bin mezun var hepsini kapsayacak denli konuşuyorsun kanıtın var mı? İspatın sadece boşboğazlık üzerineyse o zaman senin bilim insanlığın dilim dilim olur.

Neyin aklını yaşıyorsun?

Ekrana çıkan her kişi rast gele konuşamaz.

Öyle ayrımcılığa yönelik, hakaretamiz sözlerle bir camiayı karalayamaz.

Mikrofon sizin özgürlüğünüz değildir, çünkü o mikrofonun duyulduğu her yerdeki insanın özgürlüğüyle sınırlıdır sizin özgürlüğünüz.

Aklınızda olanlar güç sarhoşu olduğunuzda ortaya çıkar. Ne kadar saklarsanız saklayın ne kadar takiye yaparsanız yapın içinizde kusmanız gereken bir şeyler varsa illaki o gücü elde ettiğiniz an dışarı dökülecektir. Bunu da size sağlayacak olan güçtür, paradır, makamdır, şandır, şöhrettir.

Neysen osun Mütercim!

Küfür ediyorsan küfürsün.

Güzellik koyuyorsan ortaya güzelliksin.

Ağzını açtığında dökülenler sensin Mütercim.

Birliktelik dökülüyorsa ağzından birlikteliğin harcısın.

Ayrımcılık kokuyorsa sarf ettiklerin ayrımcılığın müsebbibisin.

Öğrencilerin vardır imam hatipli… Dinleyenlerin, okuyanların… Hepsini rencide ettin farkında mısın? Oysa sen ışık değilsin onlar da senin ışığından rahatsız olan baykuş değil!   Kime karşı olursa olsun; hangi okul mezunuysa da hani ırka mensup hangi inanca sahipse de kimseyle ilgili geneli küçük düşürücü ve töhmet altında bırakıcı bu tarz söylemleri yapamaz konuşamazsın Bay Mütercim!

Bu ülkede nice güzel insan var. Mezun olduğu okul önemli mi? Nice kaliteli yürek var, hangi ırktandır ehemmiyeti var mı? Ülkesini seviyorsa insanını yüceltiyorsa önemi var mı rengi ne? Doğulu ya da Batılı olmasının bir kıymeti var mı insanın? Oturduğu mahallenin ya da evin bir farklı özelliği var mı? Camiye ya da cemevine gitmesinin, kiliseye ya da havraya uğramasının hakarete maruz kalmasına sebep mi?

Mesele zihniyet meselesidir Mütercim. Karşı olduğunuz her zihniyete hücum etmek ve onu tağyir etmek bilim insanına yakışır mı? Ehli kalem olan ya da ehli ekran olan, senin gibi, ahlaksızdır desem olur mu? Cinsi sapıktır desem, sahtekâr, kalır mı yanıma kâr?

Sapığın okulu olmaz, ırkı, coğrafyası, makamı, variyeti, forsu… Ahlaksızın aidiyeti yoktur bir fikre, ahlaksız ahlaksızdır zaten.  Gittiği her yere bulaştığı, her şeye illaki o ahlaksızlığını bulaştıracaktır.

Sahtekârın mensubiyeti yoktur bir kesime, sahtekâr neye bürünürse bürünsün sahtekârdır. Hüner o ki güzelliği saçasın ortaya, iyiliği ön plana koyasın ve birlikteliği sağlamlaştırasın. Şucu bucu diye bu ülkenin güzel insanlarını kurban ettik hep hedef gösterdik. Darbelere maruz kaldık ve bir hiç uğruna bir oradan bir buradan insanlarımızı kaybettik. Artık bu oyunlar oynanamaz bizim mahallede. Salyangozu satamazsın artık.

Sahtekâr diye yaftalayamazsın bu ülkenin herhangi bir evladını. Ve ahlaksız diye etiketleyemezsin etiket sen olursun ağızlardaki çikletlere.  Bilim insanı mısın sen? Kilim insanısın şimdi herkesin fikirlerine bastığı… Dil öyle bir silahtır ki içinde kıyıda köşede kalan her şeyi bir bahar seli gibi alıp getirir ve olur olmaz bir anda ortaya döker. Diline hâkim olman için önce söyleyeceklerini akıl süzgecinden geçirmen kalp dergâhında ölçüp biçmen gerekir diye düşünüyorum. Kul hakkına girmeden, kalpleri kırmadan, insanları kaybetmeden adilane bir şekilde – hasımane değil –  fikirlerini beyan etmenin sana bir zararı var mı Mütercim?

Doğuluyum diye bana hakaret edemezsin. Kimsenin hakkı yok buna. İnançlıyım diye de bana saldırmazsın. Buna sakın kalkışma da! Farklı bir dille konuşuyorum diye de yargılayamazsın. Bilmediğin o dilin aşk ve sevgi kokan türkülerini dinlemen lazım.  Seninle aynı fikirde değilim diye de bana küfür edemezsin. Fikirler başka başka olmasaydı bahar gelir miydi sence?

İmam hatipli değilim.  Onların avukatı da değilim. Bu ülkenin birliğine, dirliğine ve güzelliğine inanan ferdiyim.  Fikirlerimiz uyuşmasa da bana hakaret etmeden saygı göstermek zorundasın çünkü aynı saygıyı ben de sana gösteriyorum Bay Mütercim?

KAPTAN

Önceki İçerikNE KADAR ÖKÜZ VAR MEMLEKETTE
Sonraki İçerikKİMSEVDİYE GİTTİM
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.