Abdurrahim KARAKOÇ’U ölümünün 11.  yıldönümünde rahmetle anıyorum.

Gönüllere sevgi tohumları ektiler. Bilemedik yaşarken kıymetlerini,  rahmet diyarına aktılar. Eksiliyoruz bir bir. Her şair bir değerdir, kıymettir. Ölümleri boşluk yaratacaktır lakin ortaya koydukları eserler hakkıyla okunur ve fikredilirse o boşluk ortadan kalkacaktır.

Bu toplumun “kökü mazide olan ati”leri şairler, yazarlar ve âlimlerdir. Bir dönebilsek yüzümüzü bizi biz edenlere, yürüyebilsek bize mana katanlara, kollarımızı açabilsek onların kutlu kollarına, ellerimizi açabilsek pınarlarına, ellerimizi uzatabilsek nurlu ellerine ve yüzümüzü apak edecek yüzlerine bakabilsek utanmadan emin olun bu toplum daha iyi yerlere gelecektir. Dönecek yüzümüz olsun geçmişimize, bakacak gözümüz olsun yeter. Kendi ayaklarının üstünde duracak ve sözünü özünü bilecek denli hükmedecektir dünyaya. Yeter ki farkında olsun insan mazisinin.

Her ölüm erken ölüm olsa da vakti gelen o şerbeti içecektir. Abdurrahim Karakoç üstadımız da aşk şerbetini içmiş ve uğruna mücadele ettiği davanın kaynağına doğru yola çıkmıştır. Bilene şebiarustur bu, anlayana bayramdır, vuslattır. Allah rahmet eylesin şaire.

Lambada titreyen alev üşüyor bugün sahiden. Tezat içre bir can, bir yanı lirizmin en doruğuna çıkarken MİHRİBAN’LA;
“Tabiplerde ilaç yoktur yarama
Aşk deyince ötesini arama
Her nesnenin bir bitimi var ama
Aşka hudut çizilmiyor Mihriban” diğer yanı hicvin en keskin kuyularına dalıyor HÂKİM BEĞLE;
“Gene tehir etme üç ay öteye,
Bu dava dedemden kaldı hâkim beğ.
Otuz yıl da babam düştü ardına;
Siz sağ olun, o da öldü hâkim beğ.”

Bir yanı Nefi oluyor ansızın, bir yanı Fuzuli. Gönülden diline halkın diliyle sesleniyordu Abdurrahim KARAKOÇ. “Halk şairiyim.” diyordu. Hece ustasıydı. Şiir yaşam şekliydi kendisine göre.
“Şiir bir cennet bahçesi
Girmeyene anlatılmaz.
Cennet nedir, bahçe nasıl?
Görmeyene anlatılmaz.”

Küçük yaşlara düşmüştü bu ateş içine, ölümüne değin sürdü. Abdurrahim Karakoç, bir söyleşisinde şiirleri üzerinde çalışmadığını, daktiloda yazdığı gibi basıma gönderdiğini söylemektedir. Şiirin üzerinde çalışmayı “şiiri ameliyat etmeye’’ benzetir: “Kâğıt daktiloya takılır, günlerce sancısı sürer. Bekleyişler, gelgitler ve derken doğum havasına girer ve artık şiir beni kovalar. Al sana bir şiir. Göbeğini kes adını koy.’’ Karakoç’a göre şair: “Yaşadığı çağı yorumlayan, gelecek çağlara mesaj gönderen söz sanatçısıdır. Çiçeklerden bal toplayan bir arıdır, bu balı toplarken geçmişinden ve geleceğinden yararlanır.’’

Yoklukla tıraş edilmiş, acıyla bezenmiş ve toplumun elit kesimince bileylenmiş bir yürek taşırdı. Halkın ve hakkın adamıydı. Nefi’den geri kalır yanı yoktu taşlamalarında, haşladıkları iyi bilir iyi tanırdı onu. Fuzuli’yi severdi belki de lirik yönüydü Fuzuli. Ama bugün yeni seslerin ortaya çıkmasının gerektiğini söylerdi, eskinin görevini tamamladığını dile getirirdi.

“Şiir yazmaya küçük yaşlarda başladım. Zaten bizim oralarda her genç şiir yazar. Bu tutku başka bir meşgalenin veya işin olmayışından kaynaklanıyor gibime geliyor. Ben de avareydim, boşluğumu şiirle doldurmaya çalıştım. Benimle şiire başlayanlar yalnızlıktan, yardımsızlıktan dökülüp gittiler. Bana gelince: Sağ olsunlar, iktidarların ve muhalefetin irikıyım politikacıları, ihtilal cuntacıları, ‘bilimsel’ cüppeliler, entelektüel züppeler, millî soyguncular, sosyete parazitleri, sermaye sülükleri, zulüm-işkence makineleri, adalet katleden hukukçular, dalkavuklar, üçkâğıtçılar vs hep bana yardımcı oldular. Şiir malzememi veren onlar, öfkemi bileyen onlar oldular. Yardımlarını inkâr etmiyorum, fakat teşekkür de etmiyorum. Dinsizlerin değil, din düşmanlarının, yani İslâm düşmanlarının da az yardımı olmadı. Bir bakıma dinî duygularımın kuvvetlenmesine vesile oldular. En uygun zamanda yaşadığıma inanıyorum. Yardımcılarım (!) var oldukları sürece yazmaya devam edeceğim. Allah (cc) kısmet ederse.”

Siyasete kısa bir süreliğine girer ve ayrılır. Bu durumu şu şekilde açıklar: “Allah rızası için girmiştim, Allah rızası için ayrıldım.” Ömrünü siyasete adayanlara duyurulur. O haksızlığa rıza gösteremez, yanlışlığa düşemez, yalana bulaşamazdı. Belki de bu kirli denizde yaşama alanı bulamadı ve ayrıldı siyasetten.

Mihriban deyince akan sular durur. Kulaklar pürdikkat kesilir, yürekler hüzne gelir, gözler yaşarır. Kaç yüreğe tesir ve isabet etmiştir bu türkü? Kaç gönlü yakmış, kaç galon gözyaşı döktürmüştür? Diline dolamayan var mı ola? Ezberlemeyen? Duymayan meğer sağır ola!

“Ekinözü’nde ikamet eden ve bir ay önce Abdurrahim Karakoç’u hasta yatağında ziyaret eden küçük kardeşi Osman Karakoç, ağabeyinin nerede ölürsem oraya defnedin dediğini kaydetti. Osman Karakoç, ünlü şairin vasiyeti konusunda şu bilgileri verdi: “Memleketimizin her yeri aynı. Orası da Müslüman toprağı burası da. Onun için ben nerede ölürsem oraya defnedin demişti. ‘Biz sanatçı değiliz, milletvekili değiliz, onun için arkamdan alkış vesaire istemiyorum.’ demişti.” Kardeşinin çok çileler çektiğini kaydeden ve gözyaşlarına hâkim olamayan kardeş Karakoç, geride çok büyük eser bırakıp giden kardeşinin Mihriban şiirini diline dolamış. Karakoç: “Mihriban diye bir sevdiği vardı. Ona yazdığı şiir hala akıllarda. Türkü oldu, şarkı oldu. Böyle güzel bir insanın vefatı memleket için kayıptır.” dedi. “Onu rahmetle anıyoruz ve illa ki eserlerinin okunmasını, fikirlerinin anlaşılmasını zikrediyoruz. Onları sevmek demek öldüklerinde ağlamamız demek değildir, eserlerinin okunup anlaşılması onları sevmek demektir.

“İncitme sen ahbabını incinmeye senden
Bu âlemi fanide zarafet budur işte.” kavlince Abdurrahim Karakoç üstadımız da İNCİTME şiirinde o kadar zarif inciler sarf etmiş ki hislenmemek elde değil. Tabiatın en ufak parçasından âlemin özü olan insana değin her şeye ve herkese karşı derin bir muhabbeti olduğunu görüyor ve hissediyoruz bu şiirde.

Bir yanı şimşek sözlü bir yanı ipek özlü. Bir yanı Ağrı dağı gibi heybetli ve korkutucu, bir yanı Elazığ ovası gibi sakin ve de kucaklayıcı.
“Gölgesinde otur amma
Yaprak senden incinmesin.
Temizlen de gir mezara
Toprak senden incinmesin.”

Her şair bir değerdir, değeri bilen sarraf ola. Her giden fanidir, bunu bilen insan ola. Şairimize Allah rahmet eylesin, milletimizin de başı sağ olsun diyorum.

Önceki İçerikZARİF BİR ÖLÜM HİKAYESİ
Sonraki İçerikAŞK YETİŞEMEMEKTİR
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.