Güncel

DALDAKİ ELMA

Bugün size bir hikâye anlatacağım. Yüreğinizin bam teline ayaklarımla basacağım.Zülfiyâre dokunacağım.
İlk görev yerindeymiş öğretmenliğinin, Amasya’nın bir köyünde. Elmalar diyarı Amasya, şehzadeler. Elma kentin elma yetiştiren ücra bir köyünde bıyıkları yeni terlemiş, stajyer bir öğretmendir.

Öğretmensizliğin tavan yaptığı zamanda, öğretmene hasret ve de muhtaç bir köydür gittiği. Gelir başlar ilk günden görevine Öğretmen Kemal büyük bir iştiha ile.

Çocuklar elma yanaklıdır, türküler elma üzerinedir, kokular elma kokusudur yani anlayacağınız her şeye değin sinmiştir elma burada. Elmadan çok ne var allahaşkına? Elma kenttedir Öğretmen Kemal. Sahi yazıya da sindi mi sahiden elma kokusu?

Çocuklar belki de ilk kez öğretmen görmüştür, kravatlı, takım elbise ve pırıl pırıl potinli. Elma kokusunun dışında parfüm kokusuyla ilk kez tanışmışlar. Öğretmen civan mı civan, idealist mi idealist…

Çocukların ilk günden kanı ısınmıştır Öğretmen Kemal’e, güvenivermişler kendilerine bir harf öğretecek olana. Köle olmak icap ederse olacaklardır gözlerini kırpmadan çünkü o gözlerinde ulaşılmaz ve kutsaldır.
“Örtmenim seni çok sevdim” dedi yeşil gözlü Ceylan, arkasından Mahmut yanaştı “Örtmenim, örtmenim, sana sevdim” dedi bozuk Türkçesiyle. Öğretmen Kemal “İyi ki buradayım.” dedi usulca gözlerindeki nemi silerken çocukları daha bir sevdi içinden.

Çocuklar ertesi gün birer elma getirir. Her birinin elinde bir elma. Yok öyle değil her birinin elinde kocaman sevgi dolu bir yürek. Bütün sermayeleri budur memlekette, en kıymetli olanı getirmişlerdir en kıymetlilerine.

“Örtmenim sana alma getirdim.” dedi gözü, kaşı, bahtı kara Burhan. Sonra Sarı Nurullah gelir “Örtmenim alma getirdim.” der, sonra Elif “Öğretmenim ben de elma getirdim size.” der usulca. Ve diğerleri:Murat, Çiğdem, Ayşe…

En dikkat çekeni yetim ve öksüz Menekşe’nin getirdiği elmaydı. Bir yüzü kırmızı, diğer yüzü sarı-yeşilimsi bir elmaydı. Bu bir misket elmasıydı evet evet. Masaya bıraktı ve yerine oturdu. Öğretmeni seyre koyuldu yetim ve öksüz Menekşe.

Öğretmen Kemal çocuklara baktı, kiminin yüzü gözü toz toprak içinde, kiminin üstü başı perişan, kiminin tırnakları upuzun ve kirliydi. Bazılarının burnu akıyordu köy çeşmesi gibi, saçları dağınık ve ayakkabıları çamur haldeydi çoğunun. Hayır, hayır bu hediyeleri alamazdı ki katiyen temiz değildir diye düşündü.

Masanın üstü elma bahçesine dönmüştü ve bütün çocuklar istisnasız olarak Öğretmen Kemal’e bakıyordu. Belki de bir teşekkür, belki de verdikleri hediyeye uzanacak olan bir el, belki de bir gülümseme laakin hiçbir tepki görmediler Öğretmen Kemal’den.

Gözlerde bir heyecan ve gurur amadeydi adeta Öğretmen Kemal’e. Bu; biraz saygı, biraz sevgi, biraz hürmet ihtiva ediyordu ve biraz da mahcubiyet. Ellerindeki en kıymetli şeyi vermişlerdi çünkü sevmişlerdi onu, bundan daha büyük bir iltifat olmazdı onlara göre.

Öğretmen Kemal elini uzatmamıştı elmalara. Elmalar masanın üzerindeydi bırakıldıkları gibi. Küçük ellerin sıcaklığı daha yitip gitmemişti elmaların üzerinden ve küçük ellerinin izleri daha silinmemişti. Sahip olduğu en kıymetli hazineyi bir kalemde bir başkasına verebilecek kaç babayiğit vardı acaba?

Öğretmen Kemal yutkundu bir iki. Tam konuşacakken Metinlerin Engin’i soruverdi hemen “Öğretmenim elmaları almayacak mısınız? Size getirdik.” Boncuk boncuk terler birikti Öğretmen Kemal’in alnında. Sakinleşmeye çalıştı, mendiliyle alnında biriken ter damlalarını sildi. “Çocuklar! Şey, bunları alamam çünkü üstünüz başınız pis, elleriniz kirli ve tırnaklarınız uzun bu yüzden elmalarınız alamam. Kusura bakmayın.” Hepsinin göz kapakları aynı anda ve aynı hızla aşağı düştü, başlarını eğdiler. Usulca oturdular sıralarına. Ortalık buz kesti. Çocukların izanı almıyordu bir türlü. Onlara göre en kıymetli olan şey elmaydı burada ki hep bu ellerle tutup koparırdılar dallardan ve hep bu ellerle yerlerdi. Ve bugüne kadar kimse de elleriniz kirli dememişti. Çünkü hep dışarıdaydılar ve toprakla iç içeydiler. Öğretmeni sevmişlerdi bir de ama anlayamıyorlardı.

Yetim ve öksüz Menekşe çok üzüldü bu duruma lakin söyleyemedi Öğretmen Kemal’e. Onu sevmişti ve ona en güzel elmasını getirmişti buranın “Demek ellerimiz kirli, tırnaklarımız uzun ondan beğenmedi öğretmenim. O zaman ben de tutmadan getiririm elmayı.”

Ertesi gün uzun dallara asılı olan yine çok güzel bir elmayla okula geldi Menekşe. Öğretmen Kemal’e yaklaştı ve dedi ki “Şey öğretmenim, şey… Size elma getirdim bakın dallarından tuttum sırf kirlenmesin, ellerim değmesin diye. Bunu size getirdim öğretmenim, bakın ellerim değmemiş hiç bile!”

kaptan

GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

Share
Published by
kaptan

Recent Posts

SILA BEBEK

Bir yanımız Narin çocuk… Bir yanımız Sıla bebek… Bir yanımız Diyarbakır… Bir yanımız Tekirdağ… Kuzeyi…

3 hafta ago

ÇOCUKLARDAN UZAK DURUN

Bir çocuk vardı alışveriş merkezinin önünde. Elinde selpak, ayağında terlik, burnunda sümük, dudağında uçuk…Gözünde kapkara…

4 hafta ago

NARİN

Nasıl da güzel bir ismi var. Nasıl da zarif… Nasıl da… Nutkum tutuldu. Kim ne…

1 ay ago

KUNDAKLAR KEFEN OLURKEN

TELMİH DERGİSİ, SAYI 31, FİLİSTİN ÖZEL SAYISI Elimde hoparlör ile bir kamyonetin kasasında mahalle mahalle,…

2 ay ago

TELMİH SOHBETLERİ

TELMİH DERGİSİ, 32. SAYI, TELMİH SOHBETLERİ 1.Bize Gürhan GÜRSES'ten bahseder misiniz? İyilikten, güzellikten ve sevdadan…

2 ay ago

ÖLÜ ÇOCUKLAR ÜLKESİ

Filistin ölü çocuklar ülkesi... Netanyahu da bu işin taşeronu. Ve onu alkışlarla karşılayan eller kurusun.…

2 ay ago

This website uses cookies.