İstiklal Marşımızın kabulünün 102. yılını gururla kutluyoruz. “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın.” diyen Mehmet Akif Ersoy’u da rahmetle anıyoruz.

“Bize çağ dışı diyorlar, doğrudur.

Çağlar açtık çağlar kapattık.

Çağlar bizden geri.” diye alnının çatısına vura vura, göğsünü gere gere haykıran bir adam! Hep ileri, daima ileri, komple ileri asla kalma geri diyen! Kişisel gelişim uzmanı… Rotası da belli, çapı da.

“Edepsizliğin başladığı yerde edebiyat biter.” demiş ya Akif, bugünü görseydi edebiyatın yerle bir olduğunu görür ebediyen susardı. İlla edep derdi.

“Ne ibrettir kızarmak bilmeyen çehren,

Bırak kardeşim tahsili; git önce edep, hayâ öğren.” tahsilden de önemli olan terbiyedir. Edeptir kılavuzumuz, hayâdır yolumuz. Bu uğurda fedakârlık etmezsek cefayı hak ederiz ömür boyu. Sineye çekeriz en deli doluyu.

Fikir olmayan kafada küfür olur. Küfrü bol bir dönemdeyiz. Herkesin sustuğu, değerlerimize hücum edildiği ve değerlerimizin alaşağı edildiği bir vakitte Akif gibi sesi gür, istikameti şaşmaz, derdi ve davası olan şahsiyetleri gözlerimiz aramaktadır. Kısık seslilerden değiliz gür seslilerdeniz.

Edebi edepsizden öğrenen, Mevlana çizgisinde olan Akif hakkıyla okunmalı ve onun bizlere miras bıraktığı tavrı hakkıyla yerine getirmek için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Akif karakterinde bir nesil arzuluyorum. Haddeden geçmiş bir nesil ama haddini bilen! Özü sözü bir olan…

“Budur cihanda en beğendiğim meslek;

Sözün ödün olsun hakikat olsun tek.” diyen.

Tavrı duruşu net olan…“İki insan çeşidi vardır: Zaman geçtikçe hatalarıyla yüzleşen, zaman geçtikçe yüzsüzleşen!” diyen, tek yüzü olan. Tenhada neyse zahirde de aynı olan! Yalaka olmayan, yaltaklık etmeyen, eğilmeyen bükülmeyen bir nesil!

Gözü karaydı Akif:

“Yumuşak huylu isem kim demiş uysaI koyunum

Kesilir belki ama çekmeye gelmez boynum.” diyecek kadar cesurdu. Esareti kabul etmezdi. Mahkûmiyeti, eziyeti ve hezimeti arzu etmezdi. O yalnızdı ama iz bırakıyordu.

“Zulmü alkışlayamam, zalimi asIa sevemem.

Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.” Mevlana’yı, Yunus’u, Hacı Bektaş’ı, Pir Sultan’ı, Nasrettin Hoca’yı, Akif’i bilmeden tanımadan yarına nasıl çıkacağız? Kökünden kopuk, değerlerinden uzak, aslından bihaber bir gençlik nasıl ıslah olur? Nasıl iflah olur bu nesil? Koyun dönemlik ders olarak okullara Mevlana’yı, Yunus’u, Akif’i bakın kalır mı ortalıkta dolanan kuru kalabalık?

İnançlıydı. Zerre taviz vermezdi, ölse bir adım geri atmazdı inancından. Mehmet Akif Ersoy’a “Bu ülke ne zaman düzelir?” diye sormuşlar. “Cuma namazına gelen cemaat sabah namazına geldiğinde.” demiş.

Gösterişten uzak, inancında samimi, sözlerinde harbi, aklından baliğ, duygusunda hasbi insanların artması lazım. İkiyüzlülerin çoğaldığı, ahlakın rafa kalktığı, inancın zayıfladığı bir çağda “Artık ikiyüzlüleri sevmeye başIadım. Çünkü yaşadıkça yirmi yüzlü insanlar görmeye başIadım.” diyen Akif ne kadar da sağlam bir karaktere sahip olduğunu ispatlıyor bizlere. Karakter abidesi, inanç adamı, dava…

“Zannetme ki ecdadın asırlarca uyudu,

Nereden bulacaktın o zaman eldeki yurdu!”

Bir dost meclisinde Mehmet Akif, gayet hararetli bir şeyler anlatmaktadır. Sonradan görme zenginin biri bu meclise gelir selam verir. Ancak herkes Akif’i dinlediğinden kimse duymaz selamı ve aImazIar dolayısıyla. Adam Akif’e sataşmak için “Ooo Üstat, ne sallıyorsun yine?” der. Akif istifini bozmadan “Senin ne kadar iyi bir insan olduğunu sallıyorum.” demiş. Lafı gediğine oturturdu, kapağı hazırdı hak edene.Halimize bakıp da bugün Akifvari şöyle haykırmak istiyoruz:

“AğIarım, ağlatamam, hissederim, söyleyemem

Dili yok kalbimin ondan ne kadar bizarım.” Güzel ve bir o kadar yalnız ülkem!Başı her daim belada olan…

Öyle bir yaşam sür ki,

Mevtin sana hande olsun.

Halka matem.” diyebilen ve bunu nefsinde samimi bir şekilde yaşayabilen kaç kişimiz kaldı?  Ah ülkem, Akif’i özlüyorum. Günümüzde Akif benzerini, karakterini ve yaşayışını sürdüreni mumla arıyorum.

Önceki İçerikDEĞİL Mİ Kİ
Sonraki İçerikGÖRDÜM
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.