Son dönemde Karakoçanlı olup da kitap çıkaranlar kervanına Avrupa’da yaşayan Gomanlı Ali ÇERÇİ de katıldı. İlçemizin sosyal, kültürel ve eğitim hayatına dolaylı yönlerden de olsa katkı sunan kitapların yayımı bizleri sevindirmekte ve mutlu etmektedir. Yazma eylemi bilgi ve birikimin yanında cesaret de ister. Bu cesareti gösterebilenler hep daha iyisini yazmanın peşinden bir sevda gibi koşar. İlçemden birilerinin eline kalem alması ve ortaya fikirlerini, duygularını koyarak bir eser üretmesi beni fazlasıyla mutlu etmektedir.

Hep olumsuzluklarla değil güzelliklerle de dile gelmelidir ilçem. Bizler bunun mücadelesini yazın hayatında vermekteyiz. Gittiğimiz her yerde, yazdığımız her yazıda, yerel ve ulusal medyada ilçemizin adınız yâd etmekteyiz. Bu ne kadar takdir görür bilmiyoruz ama bizler ilçemizi ve insanımızı gönülden sevdiğimiz için bugüne kadar yaptığımız işlerden ve ortaya koyduğumuz eserlerden hiçbir karşılık ve menfaat beklemeden yaptığımız gibi bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz. Bizleri yıldırmaya ve elimizdeki kalemi kırmaya çalışanlara inat daha fazla yazmaya ve okumaya zaman ayırmaktayız. Birler iki olursa ikiler üç olursa emin olun bu ilçenin yarını ve çocuklarımızın da geleceği için daha iyi bir Karakoçan yaratırız diye düşünüyorum. İşte ortaya konan her eser bu hayalimizin gerçekleşmesi ve hayırlı yarınlara uyanmamız için birer kilometre taşı mahiyetindedir nazarımızda. Bu yüzden Ali Çerçi’nin romanını önemsiyor ve tavsiye ediyorum herkese.

Gurbetçisi fazla olan bir ilçedir Karakoçan. Söz konusu eser de Avrupa’ya kaçak yollardan giden ve 30 yılı aşkın bir süredir Avrupa’da yaşayan Çerçi’nin hikâyesidir. İnsan tacirleri dün olduğu gibi bugün de işlerini para karşılığında yürütmekte ve binlerce hatta milyonlarca mülteciyi bir şekilde Avrupa’ya götürmeye çalışmaktadır. Bu göç yollarında can güvenliğinin, hastalığın, açlığın ve de en önemlisi kandırılmanın mültecilerin makûs kaderi olduğunu müşahede etmekteyiz. EKMEK İÇİN GÖÇ adlı romanını neden yazdığını kitabın ön sözünde şöyle anlatmaktadır Çerçi: “Beni bu kitabı yazmaya zorlayan temel etken, mültecilerin içinde bulunduğu dramatik sahneleri göz önüne sermek ve bunu hayalinizde canlandırmaktır. Bu kitapta; çeşitli umutlarla kandırılıp, elinde ve avucunda ne varsa satıp, bulunduğu yeri terk edip, başka umutlarla gideceği yere doğru hareket eden binlerce kişinin trajik hayat içerisinde karşılaşacağı zorluklar anlatılmaktadır. Ekmek için yapılan bu göç esnasında, bin bir zorluğu aşarak Avrupa’ya kaçak gelen ve geldikten sonra da umduğunu bulamayan insanların dramatik hayatı anlatılmaktadır. Yollarda kaçakçı şebekeleri tarafından ceplerindeki son kuruşuna kadar soyulan, vardıkları yerde de umduklarını bulamayıp yeni arayışlar içerisinde hayatın var olan gerçeklerini yaşayıp bunalıma düşen insanların hayatıdır ekmek için göç. Geldikleri yerde son çareyi iltica yaparak bulan bu insanlar, ekonomik nedenlerini politik nedenler gibi gösterip gittikleri ülkelerde siyasi sığınma talebiyle başvurularını yapmaktadırlar. Bu başvuru esnasında insanlar kısa süreli de olsa belirli bir oturma müsaadesi olanağına kavuşurlar. Bu süre zarfında, almış oldukları mülteci aylığı ile geçinemeyen bu insanların; kaçak iş aramaları ve çok kötü şartlarda çalışmaları, bir de bunun sonucunda memleketlerine dönme arzusuna girmeleri kendisini net bir biçimde göstermektedir.”

Kitap, Karakoçan’ımızın eski belediye başkanlarından ve yazarın da değerli abisi olan merhum Mehmet Sabri Eyyüpoğlu’nun ölümünün 10. yıl dönümü anısına adanmıştır. Kitabın kapak çizimini Nazime Duman Aslan yapmıştır. 15 bölüm ve 170 sayfadan oluşan roman yazarın ilk eseridir. “Hiç kimse isteyerek göç etmez.” mottosu esasen romanın ana fikridir. 1990’lı yıllar ve bu dönemde insan tacirleri tarafından para karşılığında yapılan kaçak göçler, olayı yaşayan yazarın ağzından net bir şekilde ifade edilmektedir. Günümüzde de geçerliliğini koruyan ve devam eden mülteci akını; ülkelerinden edilen insanların, ekonomik yönden çıkmaza giren, bir şekilde siyasileşen kalabalıkların insan tacirlerince nasıl da mahrum ve mahkûm edildiklerinin net bir göstergesidir. Özellikle Avrupa’ya giden ve hikâyesi olan herkesin okuması gereken bir roman. Bir film şeridi gibi yaşananlar gözlerinizin önünde cereyan ediyor ve bir dönemin ifşası oluyor.

Kimi zaman Almancı deriz onlara kimi zaman gurbetçi… Avrupa’ya nasıl gittikleri, ne zorluklar yaşadıkları, çocuklarının yaşadığı kuşak çatışmaları hiç umurumuzda değil. Varsa yoksa gelsinler bize döviz bıraksınlar. Onları daha iyi anlayabilmek için okunması icap eden bir kitaptır Ekmek için Göç.

Yazar, bir macera havası içinde sürükleyici ve aynı zamanda bir döneme projektör tutar gibi ortaya koymuştur eserini. Yazarın ve eserin eksiklerini görmekten ve bunları olumsuz eleştirmekten öte ilçemizden birinin cesaretini ve yazmaya olan tutkusunu görmeli ve çıkmış olduğu bu yolda başarılı olmasını temenni etmeliyiz. İlçeye bir şekilde katkısı olan ve ilçenin adını böylesi güzelliklerle taçlandıran herkese bizlerin de sahip çıkması ve onu desteklemesi gerekir diye düşünüyorum.

Sayın Çerçi’yi tebrik ediyor, eserinin hayırlı olmasını diliyor ve okurunun da bol olmasını arzu ediyorum.

KAPTAN

Önceki İçerikÇÖLÜN KIBLE TARAFI
Sonraki İçerikAH YANGINI
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.