Elazığ’ da en çok duyduğum sözlerden biridir ” Eyi olur zaar.” Çarşıda pazarda, evde sokakta, işte güçte her türlü olumsuz duruma, negatif tavra reçete niyetine söylenir.

Herkesin dilinde… O kadar bir olmuş ki bu şehrin ağzıyla. Kişisel gelişimciler kıskanır bu sözü, polyannacılık değildir. Sırt sıvazlamadır, baş okşamadır, sana bir şey olmaz işine bak demektir.Bazen sokak duvarlarında, bazen sosyal medyada, bazen pazar ağzında, bazen arkadaş muhabbetinde… Her yerde her şartta illaki dolanır dilinize bir şekilde. Her düşüş zemindir aynı zamanda bir çıkışa. Her kaybediş kazanımdır bir sonraya. Her şey bir su gibi akar ve yatağını bulur. Bazen kaybettim der kazanırsın, bazen kazandım der kaybedersin. “Eyi olur zaar” da bunun bir cümleyle ifadesidir. “Eyi olur zaar.” jokeriniz olur. Her ortamda sarf edersiniz. Dilinizde eksik olmaz, şifa niyetine dağıtırsınız. İyi gelir muhatabınıza, yüz güldürür, mutlu eder. Kimseye olumsuz gelmez, sorgulamaz kimse “Ne demek?” diye. Herkes ağız birliği etmişcesine bilir manasını bu sözün. Nasıl da nahif bir söz bu ve kulağa nasıl da hoş geliyor. Manası insanı ele geçiriyor ve kuşatıyor. Halk ariftir ve her duruma vakıftır. Neyi, ne zaman ve niçin söyleyeceğini adı gibi bilir ve ona göre sözler çıkarır ortaya. Bir derde mi düştün hemen yanı başında biter bir Elazığlı ve size şifa niyetine söyler bu sözü. Ağladın mı, sarf edilir. Şikayet mi ediyorsun yaşamdan yana, bilgece gelir sana bu söz.Yeise mi düştün, umut olur diline dolanır.” Zamanın ne getireceği bilinmez, her şey olacağına varır.” anlamına gelir bu söz. Bunun farkında olsak belki de şu dünya koşturmacası içinde her şey tüm insanlık için daha kolay olur diye düşünüyorum. Malmış mülkmüş hikaye, makammış mevkiiymiş yalan olur. Her şeyin kıymetinin parayla bilindiği ve ona göre değer verildiği bir zamanda mutlu olmak her şeye kör ve sağır olmakla mümkündür. Biz yine de ölçüyü kaçırmadan diyebilmeliyiz: “Eyi olur zaaar.”Sevgilinizden mi ayrıldınız, işinizden mi oldunuz, evinizden mi çıkarıldınız? “Eyi olur zaar.” can simidiniz olur, hakiki dostunuz. Gün gelir sorular ve sorunlar o kadar dallanıp budaklanır ki! Kral çıplak demek de çare olmaz o vakit, pes etmek, havlu atmak da. İşte o an bir ışık huzmesi misali karanlığın içinde sizi çekip alır bu söz.

Önceki İçerikAZİZ’İM
Sonraki İçerikHAYIRLISI
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.