Güncel

FERHAT’IN YERİNDE YELLER ESEN YERİ

Ferhat’ın Yeri… Buhar oldu. Tam 286 m2 arsa ve 125m2 kapalı alan… Dün vardı ama ama bugün sadece kağıtta var. Tapusu var ve vergisi halen ödeniyor.  Kahvehaneyi satın almak için çektiği kredisi de ödeniyor.  Var ama yok hikayesi. Bizimkisi de yeryüzünde başka insanlara nasip olmayan şeylerin hikayesi. Ağlanacak halimize gülüyoruz. Mecalimiz yok hakkın ve haklının yanında durmaya, cesaretimiz yok.

Başka ülkede yaşayamam, canım ülkem; başka şehirde hiç yaşayamam, canımın içi şehrim! Emsali yok bunun. Hani deriz ya: Malatya sevmez bizi, Diyarbakır da sevmez, Tunceli de. Uzar gider bu hikaye. Biz bizi ne kadar seviyorsak ve birbirimize ne kadar sahip çıkıyorsak el de o kadar sever ve sahip çıkar.

Depremden önce semaverini kaynattığı, çayını demlediği, bardaklarını yıkadığı, müşterilerini ağırladığı kahvehanesi depremden sonra kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldı. Yerine koca binalar yapıldı ama kahvehanesi yok oldu.  Nasıl olur? diye gözlerinizi açıp şaşkın şaşkın sorduğunuzu hayal ediyorum. Olmuş işte. Düşünün depremden önce ekmek kapınız var, depremden sonra kentsel dönüşüm sonucu ekmek kapınız yok. Kime gideceksiniz ve anlatacaksınız derdinizi? Hangi kapıyı çalacaksınız? Hastasınız ama doktor yok, yolcusunuz ama yol yok.  Aziz Nesin olsa bundan muhteşem bir mizah yazısı çıkarırdı. Kimse kızmasın. Bir feryat var ortada, mağduriyet. Neden bir açıklama yapılmaz? Ulusal basına bu şekilde haber olmak şehrimiz adına iyi mi ve kul hakkı yemek dinen caiz mi?

Semaverde çay kaynamıyor artık çünkü semaverin konulduğu koca dükkan ve bahçesi yok. Yoklar şehrinin yok olan yerlerinden biri Ferhat’ın Yeri. İspat da işe yaramıyor. Önceden sana ait olmasının da bir ehemmiyeti yok. Feryat da para etmiyor, hak da hukuk da. “Çaylar!” diye seslenemiyor Ferhat bugün. İkisi demli bir açık, diye seslenemiyor müşteriler. İnce belliden olsun benim çay, diyemiyor tiryaki.  

Bu şehri sağır mı kesildi? Lal mı oldu? Kör mü cümlealem? “Kimliği kaybolan nüfusa, kartı kaybolan bankaya başvurur. Peki; tapulu, imarlı, vergisi ödenen  286m2 arsa ve 125m2 kapalı alanı buhar olan biri nereye başvurur?” Bunu soruyor Ferhat.

Bu kadar da olmaz demeyin. Olmaz olmaz. Bir bilmecem var hemşerilerim, diye sorsam sizlere. Tapusu var, vergisi var, kredisi var ama kendisi yok? Cevap verebilir misiniz? Yoksa bütün şehir tek bir ağızla “Ferhat’ın Yeri” diye haykırır mı?

Ferhat’ın Yeri… Buhar oldu. Tam 286 m2 arsa ve 125m2 kapalı alan… Gören varsa insaniyet namına haber versin. Duyan varsa bu sese kulak versin. İşiten varsa haber salsın.

Kedim Alaska için bir isimlik yaptırıp kolye diye taktım. Ön tarafında kolyenin adı yazıyordu Alaska’nın. Arka tarafında da “Babamı arayın:  0506…” diye numaram. Kaybolduğunda iyi, vicdanlı ve merhametli insanlara denk geldiğinde arasınlar, sahibini bulsunlar diye. Ferhat ne yapsın şimdi? Tapusu var elinde ama iş yeri yok.

Tüm iyi insanlara sesleniyorum: “Ferhat ne yapsın şimdi?”   Tüm şehre sesleniyorum: “Ferhat’ın yerinde siz olsaydınız ne yapardınız?” diye.

Dün kahvehanenin adı: “Ferhat’ın Yeri” ydi. Bugün kahvehanenin adı: “Ferhat’ın Yerinde Yeller Esen Yeri” oldu.

kaptan

kaptan

GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

Share
Published by
kaptan

Recent Posts

SILA BEBEK

Bir yanımız Narin çocuk… Bir yanımız Sıla bebek… Bir yanımız Diyarbakır… Bir yanımız Tekirdağ… Kuzeyi…

1 hafta ago

ÇOCUKLARDAN UZAK DURUN

Bir çocuk vardı alışveriş merkezinin önünde. Elinde selpak, ayağında terlik, burnunda sümük, dudağında uçuk…Gözünde kapkara…

1 hafta ago

NARİN

Nasıl da güzel bir ismi var. Nasıl da zarif… Nasıl da… Nutkum tutuldu. Kim ne…

3 hafta ago

KUNDAKLAR KEFEN OLURKEN

TELMİH DERGİSİ, SAYI 31, FİLİSTİN ÖZEL SAYISI Elimde hoparlör ile bir kamyonetin kasasında mahalle mahalle,…

1 ay ago

TELMİH SOHBETLERİ

TELMİH DERGİSİ, 32. SAYI, TELMİH SOHBETLERİ 1.Bize Gürhan GÜRSES'ten bahseder misiniz? İyilikten, güzellikten ve sevdadan…

1 ay ago

ÖLÜ ÇOCUKLAR ÜLKESİ

Filistin ölü çocuklar ülkesi... Netanyahu da bu işin taşeronu. Ve onu alkışlarla karşılayan eller kurusun.…

2 ay ago

This website uses cookies.