“Benim çocuğum yapmaz!” demeyin. “Bunu yapanlar Karakoçanlı değil!” asla demeyin. “Bunu yapan dışarıdan birileri.” hiç demeyin. Topu taca atıp uzaktakiler kötü biz iyiyiz moduna girmeyin. Farkına varın ki tedbirini alabilesiniz. Yoksa benzer şeyler daha da artacak.

Öğretmenlerin etkisizleştirildiği, okulun sadece sınavdan ibaret olduğu ve velilerin çocukları üzerinde yarıştırıldığı, ahlakın adabın demode kabul edildiği, saygının ötelendiği, büyüğe hürmetin küçümsendiği, küçüğe sevginin esirgendiği, fikrin olması gereken kafalara küfrün dolduğu, dilde ukalalığın akılda fukaralığın revaçta olduğu, madde kullanımının arttığı, garibanın hor görüldüğü ve özel insanlara takılıp onlarla dalga geçmenin espri kabul edildiği bir dönemde deve kuşu gibi başımızı toprağa gömmenin ve hakikate kör olmanın anlamı yok.

“Kral çıplak!” Korkmayın bağırın. Kulakları sağır edercesine… Aşılmaz duvarları sarsıncaya kadar… Bunu yapanlar eloğlu değil, özbeöz Karakoçanlı…

İhmali olan bir kişi değil, herkes… Temelde ve sistemde önemli sıkıntılar görüyorum. Bu iki unsurun ıslah ve dizayn edilmesi kısa sürede olmasa da uzun vadede gençler üzerinde etkisini gösterecektir. Mesleki ve teknik eğitimin öneminin hissettirilmesi, gençlere değerli ve önemli olduklarının gösterilmesi, sosyal, kültürel ve sportif yönlendirmelerin küçük yaşlarda yapılması… Ebeveyn eğitimlerinin de bu kapsamda ihmal edilmemesi…Ahlak eğitiminin test ve sınav eğitiminden daha önemli olduğununun kavratılması… Merhametin insanın en şık elbisesi olduğu…

Bugün dibe vurduk kabul edelim. Suçlu çok: ben, sen, o; en  çok da biz… Anne baba, arkadaş, sosyal medya… Uzar gider bu liste. Genelde ülke gençliği özelde de ilçe…

Yakın zamanda Karşıyaka mahalle muhtarımız mahallesinde açık şekilde alkol tüketen gençleri uyardığı için bıçaklandı. Karakoçansporumuzun şampiyonluk maçında -saha içi ve dışı haksızlığı bir kenara iterek- tribünde kadınlarımızın da olmasına rağmen yine belli yaş aralığındaki gençlerin ettiği küfürleri, kırdığı koltukları, kendilerini uyaranlara hücum etmelerini… Son olarak da gariban  Mahmut’a yapılanları göz önünde bulundurursak çok da iyi bir halde olmadığımızı görmek lazım.

Şimdi bazıları yine sümen altında kalsın ne diye yazıp anlatıyorsunuz diye hükmedecek. İyi de bunlar olan vakalar… Yalan değil, iftira hiç değil. Saklayalım ta ki sizi bulana kadar.

Bir akşam karanlığında eve giderken size bulaşırlarsa madde kullananlar… Eşinize çocuğunuza zarar verirse… Malınıza mülkünüze dadanırsa… Darp ve gasp artarsa… Kedinizi köpeğinizi asıp keserse… Ağacınızı kesip çiçeğinizi koparırsa geç kalmış olursunuz.

Çocuklarınızı mutlaka yetenekleri doğrultusunda bir sanat dalına yahut spor branşına yönlendirin. Kitap okumalarını sağlayın, şiir dinletin. Toprakla uğraşmalarına ve bir hayvan beslemelerine önayak olun. Özür dilemenin nezaket olduğunu, teşekkür etmenin insanın değerini düşürmediğini, selam vermenin erdem olduğunu, merhamet etmenin insana  zarar vermediğini, fikir sahibi olmanın insanı geliştirdiğini, insana değer vermenin en genelgeçer hak olduğunu öğretmemiz gerekir.

Gariban Mahmut, Karakoçan’ın ta kendisidir. Kusura bakmayın bu ilçenin herhangi bir ferdine yapılan kötülük de hepimize yapılmıştır. Bunu yapanları şiddetle kınıyorum.

kaptan

GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

Recent Posts

KARAKOÇAN’IN GÜZEL YÜREKLİ İNSANLARI

Temmuzun insanı eriten sıcağında yüreğimize kar serinliği getirip bizi mutlu eden ve  ikisi özel olmak…

1 hafta ago

ACININ  MEMLEKETİ VAR MI?

Acının ne dili var ne dini ne rengi ne de ırkı. Kim ayırır etle tırnağı……

2 hafta ago

EVLERİN ÖKSÜZLERİ BABALARDIR

 “Sizin hiç babanız öldü mü? / Benim bir kere öldü kör oldum. / Yıkadılar aldılar…

2 hafta ago

AŞKA HUDUT ÇİZİLMİYOR

Gönüllere sevgi tohumları ektiler. Bilemedik yaşarken kıymetlerini, Bir bir rahmet diyarına aktılar. Eksiliyoruz bir bir.…

3 hafta ago

KAVUŞMALARIMIZ KÖR TOPAL

Cahit Zarifoğlu'nun ölüm yıldönümü. Öyle ama şairler ölmez. Şiirleri yankılanıp durur kıyamete değin şu gök…

3 hafta ago

EN SEVDİĞİM YÜREK SENİN GÖĞSÜNDE TAKILI OLANDIR

Bugün, 61. ölüm yıldönümü Nazım'ın!  03 Haziran 1963, Moskova, Rusya. Ölüm yıldönümlerini yazmak icap eder…

4 hafta ago

This website uses cookies.