İyiyi de gördüm kötüyü de, güzeli de gördüm çirkini de. Tavrımız hangi taraftansa da biz “o” oluruz. Başkasının darasında olacağımıza darağacında olalım daha iyi, başkasının kefesinde olacağımıza kefen giyelim daha iyi.

Bulutu da gördüm güneşi de, dostu da bildim düşmanı da, yazı da yaşadım kışı da. Kimse kalkıp da akıl vermesin. Atılan taşı da bilirim yarılan başı da, sunulan gülü de batırılan dikeni de. Neyi beslersek o oluruz. Niyetimiz neyse dilimize pelesenk o olur.

Bu dünyada her şeyi gördüm. Tanıdım eri de beteri de, sildim alnımdaki teri de gözümdeki feri de. Kimse masum değil, sütten çıkmış ak kaşık hiç değil, anladım. Tuzu kuru olanı da gördüm, bir tutam tuz bulamayanı da. Açı da gördüm toku da. Biri akbabalara yem olmayı beklerken diğeri tıksırıncaya kadar midesini dolduruyor.

Hayatı roman olanı da gördüm, el bebek gül bebek olanı da; kuru ekmeğe muhtaç olanı da, havyarla hava atanı da gördüm. İltifat ne makamdadır ne paradadır, alnında çatlamayan ardadır.

Başın hep dikse ve gökyüzüne bakıyorsa bir süre sonra ağrımaya başlar çünkü kibirli olmak kendini diğer insanlardan üstün görmek hastalıklı bir ruh hâlidir. Başın eğer öne eğikse olgun başak gibi bu tevazu göstergesidir. Ne kibirli insanlar gördüm samandan bir dağın üstünde esen ilk rüzgarla sürüklenip giden ve ne alçakgönüllü insan gördüm her zaman geçerli akçe kıymetinde olan.

Müfteriyi de gördüm mültefiti de, mazlumu da gördüm zalimi de. Özde vatan sevdalısını da gördüm, sözde olanı da. Her devrin gözdesini de gördüm, kıymeti kendinde saklı olanı da. Tenhada söveni de gördüm zahirde öveni de.

İnsan olanı da gördüm, insanlık kılığına girmiş olanı da. Yılan gibi sürüneni de gördüm, timsah gibi gözyaşı dökeni de, sırtlan gibi güleni de.

Hani nerede muasır medeniyet insanı? Nerede insanlık? Yok mu yozlaşmanın manifestosunu yazacak? Benden olmayanın canı cehenneme diyenin boğazını sıkacak ve onu hizaya sokacak erk yok mu?

Ne yazık ki insanlık eski bir kitabın sayfaları arasında kurutulmuş bir çiçek gibi cansız duruyor günümüz dünyasında.

Önceki İçerikDİLİ YOK KALBİMİN ONDAN NE KADAR BİZARIM
Sonraki İçerikEY ÇOCUK
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.