Hani bir kerecik de olsa şöyle yüreğe düşüp fikre isabet etse; herkes silahları bıraksa ve insanlık adına hareket etse; renk, dil, din ayrımı olmasa; açlık için herkes mücadele etse; yoksulluğu silme adına yeryüzünde herkes bir olsa; zulümler bitse, mazlumların kanayan yaraları tedavi edilse; işte cemre o vakit anlam kazanır.

Makamlar kalksa ve insanlar eşit olsa; zenginlik herkese pay edilse; küfür dilde düşse; siyaset sadece hizmet aracı olsa; güçten kimse zehirlenmese; süte su katılmasa; dine dünyevi ihtiraslar bulaştırılmasa; kimse kimseye kör, sağır ve lal olmasa; el uzatana eller uzatılsa; düşene sırtlar destek olsa; işte cemre o zaman mana kazanır.

Herkes her konuda ahkam kesmese sadece uzmanlık alanıyla ilgili konuşsa; büyük büyüklüğünü küçük küçüklüğünü bilse; adabımuaşerete uysa insanlar; yere tükürmese kimse; hayvana eziyet etmese;  otobüste, minibüste bacaklarını açıp yayıla yayıla oturmasa; cep telefonuyla yüksek sesle konuşmasa; kadına şiddet uygulamasa; işte cemre o zaman kıymetli olur.

Sabah kim olursa olsun karşılaştığı herkese günaydın dese; güzel bir şey olduğu zaman teşekkür etse; yanlış yaptığında özür dilese; başarı göstereni tebrik etse; başkasının mutluluğuyla mutlu, hüznüyle hüzünlü olsa; başkasının acısını da sevincini de doyasıya paylaşsa; doğayı korusa; fidan dikse; çiçek yetiştirse; işte o zaman cemre değer görür.

Kitap okusa herkes; şiir dinlese; şarkı söylese; film izlese ve spor yapsa düzenli olarak; hayata pozitif baksa ve insanları değerli görse; yaratılandan ötürü hoş görse insanın yanlışlarını; idare etse hatalarını; yüzüne vurmasa kusurunu bir başkasının; dedikodusunu yapmasa; kuyusunu kazmasa; alın terini vaktinde verse; emeğine saygı gösterse; işte o zaman cemre ehemmiyet kazanır.

Kalkıp da bugün cemre havaya düştü demeyin, eksik kalır; insana düşmeyen cemreden bahsedin. Suya düştü diye sevinmeyin, kalbe değmeyen cemreden söz açın. Toprağa düştü diye de zıplamayın havaya, insana dokunmayan cemreden dem vurun. Şunu ifade etmek istiyorum: Her şeyi kutsal biliyoruz da tek insanı kutsal kabul etmiyoruz. Oysa her şey insan için var edilmiştir bu dünyada.  

Gözümüze düşsün cemre, güzel bakalım her şeye; bir kediye mesela, bir çiçeğe, bir maviye…Kulağımıza düşsün cemre, güzel şeyler duyalım diye; bir şarkıyı mesela, bir şiiri ve bir güzel yâr sesini… Dilimize düşsün cemre, güzel şeylerden bahsedelim diye; iyilikten, güzellikten ve insanlıktan…Aklımıza düşsün cemre, güzel idrak edip hareket edelim diye; doğruluktan, dürüstlükten ve doğallıktan… Yüreğimize düşsün cemre, güzel hissedelim diye; aşkla, sevgiyle ve saygıyla…

İnsanlık panayırında kara kış hüküm sürüyor. Acı üstüne acı sürülüyor, hüzün üstüne hüzün katılıyor. Yürekler perişan olmuş, akıllar dumura uğramış, insanlık ölmüş, insan hor görülmüş. Kimi renginden dolayı dışlanmış, kimi dilinden dolayı horlanmış, kimi dininden dolayı aforoz edilmiş, kimi ırkından dolayı yok sayılmış. Her şey olmuşuz da bu dünyada  tek insan olamamışız. Bari cemre bu kez insanlığın ortak kalbine “insan olma” nüvesi olarak düşsün ve insanlık filizlensin salkım saçak.  Gül dalına astığım dilek bu.

Önceki İçerikÖYLE BİR VAKTE GELDİK Kİ
Sonraki İçerikCennet kokusu burnundan gitmesin
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.