Gulan, mayıs ayı demektir; güllerin rengârenk açtığı ay, koktuğu… Gül bahçesinde çayların yudumlandığı, güllerin sunulduğu, gül temalı şiirlerin okunduğu ve herkesin -güle âşık- bülbül kesildiği…

1 Mayıs; kardeşliğin filizlendiği, birlikteliğin gül bahçesine dönüştüğü, memleketin dört bir yanına gül kokularının yayıldığı, güzelliklerin eşit ve adil bir şekilde götürüldüğü ve insanlara gül’müş gibi davranıldığı bayram.

Dikenlerin her zaman her yerde olduğunu bilenlerdeniz, gözümüzün erimindeki tek şey gül olmalı, güzellik… Gözdeki çapağı değil, gülü görmeli; eldeki nasırı değil, kalpteki mükemmelliği bilmeli; tendeki çiziği değil, ruhtaki imzayı önemsemeliyiz.

Anadolu; kalbi hüzünden nasırlaşmış, ruhu acıdan katmerleşmiş canların yaşadığı bir coğrafyadır. Hangi cana değseniz ağıt yakar, hangi ele uzansanız dertlenir, hangi kapıya varsanız sizi hüzne buyur eder. Acımız ortak, hüznümüz bir, gözyaşımız aynı, mezarımız iç içe, taziyemiz yan yanadır.

Biz göğe işaret parmağını çevirmiş olanlarız. Kuldan mı korkacağız, zalimden mi utanacağız, hakkı aramaktan mı usanacağız? Asla ve kat’a!

Hakkın alın teri kurumadan verildiği, kadının erkeğin ayrılmadığı, Türk’ün Kürt’ün, Alevi’nin Sünni’nin ayrışmadığı 1 Mayıs’tan bahsediyoruz. Çocuk işçilerin olmadığı, insanların kaçak çalıştırılmadığı, kadının mağdur edilmediği…

Gulan, mayıs ayı demektir. Güllerin rengârenk açtığı, yekahenkle koktuğu… Ülkemin insanlarını da güle benzetirim: sarısıyla, kırmızısıyla, pembesiyle; yaprağıyla, kokusuyla ezcümle bütün güzelliğiyle…

1 Mayıs; ezilen, emeği yok sayılan, adı hiç bilinmeyen, hakkı iç edilenlerin bayramıdır. Olmamalı bütün bunlar; ezilen değil baştacı edilen; emeği yok sayılan değil, emeğine saygı duyulan; adı hiç bilinmeyen değil hep bilinen; hakkı iç edilen değil, hemen verilenlerin günü olmalı…

Kavganın olmadığı, yakıp yıkmanın, sayıp dökmenin… Hakkın hakkıyla arandığı, talebin yordamınca istendiği, bayramın ağız tadıyla kutlandığı 1 Mayıslara hep birlikte.

Terörün kabul görmediği, anarşizmin derdest edildiği, yağmalamanın önüne seç çekildiği, siyasetin kapı önüne konulduğu, farklı sloganların susturulduğu, sadece bayrama hususi sloganların atıldığı ve dövizlerin taşındığı, halayların çekildiği, türkülerin söylendiği, kumanyaların paylaşıldığı 1 Mayıslara…

Gulan, mayıs ayı demektir. Güllerin rengarenk açtığı, insanların gülleştiği ama güreşip hırlaşmadığı; ekmeğini bölüştüğü, suyunu paylaştığı; öfkeyle kalkmadığı, küfürle söyleşmediği 1 Mayıslara.

Her zamandan daha fazla birlik olmaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum çünkü bu topraklarda daha çok 1 Mayıslar kutlayacağız. Bu toprakların üzerinde sesimiz eksik olmamalı, gülümüz yaban ellerin dikenleriyle açmamalı, elimiz hoyrat ellerce tutulmamalı, kardeşliğimiz hainlerin çomağıyla bozulmamalıdır. Gerisi halaydır bize, horondur, harmandalıdır; bozlaktır, hoyrattır, kayabaşıdır; deyiştir, demedir, nefestir, ilahidir.

Hakkımızda verilmiş olan elbette takdiriilahidir.
Ona yaraşır yaşamak da yaratılmışlığımızın gereğidir.

GÜRHAN GÜRSES

Önceki İçerikSENİ BİR ŞAPKA DOLUSU ÇİÇEKLE SEVDİM
Sonraki İçerikSALI PAZARI
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.