GÜNEYSU DERGİSİ, 131. SAYI, YAZ 2021

BİR TUTAM MAVİLİK

“Göğüme kuş olur musun? dedim ona “gönlümün yeni filizlenmiş dallarına kon mesela.” “Hiç öyle şey olur mu?” dedi bana masumane bir şekilde tutup öpesim geldi boğarcasına. Bir insan bu kadar mı güzel olur, bu kadar mı şeker düşünür, Allah’ım ya… “Tamam göğüme kuş olmadın bari göğsüme kurşun ol!” dedim. “Vur ortasından hem de akacaksa senin kurşununla aksın kanım, olacaksa senin elinle olsun ölümüm.” “Bu ne biçim sözlerdir böyle!” dedi bana ve ekledi: “Bir daha duymayayım sakın böyle sözleri senin ağzından. Yaşamak ve yaşatmak dururken ölmek ve öldürmek neyin nesi oluyor?”

Bir şelaleden akan su gibi dupduruydu, şırıl şırıldı güzelliği ve ışıl ışıldı gözleri. Kıyamıyordum sevmeye, doyamıyordum ona. En karanlık gecede ağan bir yıldız gibiydi; uçsuz bucaksız bir çölde parlayan serap, dağ başında yanan ateş,  okyanusta parlayan fener gibiydi. Gökte ay, yerde de o ayın şavkı gibiydi.

O sussa ben bir ömür boyu onun suskunluğunu dinleyebilirdim. Bu kadar iddialıydım onu severken. Sahi kim sevebilir ki bir insanı haddinden fazla?

“Kalp saksıma çiçek olur musun? Hazandan yeni çıkmış ve yıllarca aşk nadasına bırakılmış olan şu yaban ve yavan gönlüme bahar olur musun? ” dedim ona. “Sen benden çok şey olmamı istiyorsun ama ben kimsenin her şeyi olmadım ve olamam da! Kendi bahçemde kuru bir dal gibi hissediyorum kendimi.” Anadolu’ya benziyordu. Anadolu’nun toprağına, suyuna, taşına… Kurban olurdum ben onun bir damlacık gözyaşına. Ölürdüm onun kalem kaşına, kirpiğini yumuşuna, gerdanını kırışına.

“Ses tellerime değen en güzel melodim olur musun? İçimin kapkara olmuş yanına sesinle bir tutam mavilik ve bir deste umut katmaz mısın?” dedim ona. “Çok şey bekleme benden!” dedi. “Kendime hayrım yok sana nasıl olsun?”

Can evimdi. Sığınmıştım ona bir fırtına sonrası. Kuytuluklarımda saklamış olduğum hüznüm, izbelerde beslemiş olduğum karamsarlığım artık yerini aydınlığa ve umuda bırakıyordu. Yıl dört mevsimdi ve o bana her mevsim bahardı. Gün yirmi dört saatti ve o da sevdiğimdi.

Son bir şey daha söyleyip seni azat edeceğim sürgün yurdundan başka bir sürgün yurduna. İnsan bu âleme gurbetlik diye gönderilir ve bu gurbetliğin her sancısını yüreğinde sahiden santimi santimine yaşarmış. Şimdi son soruya gelelim. “Olur.” dedi. İçim bir tuhaf oldu. “Ömrüne ömür olarak kabul eder misin beni? Rabbim canımdan can versin sana. Bir çiçeğin özsuyu nasılsa sen de bana öylesin. Bir göğün en mavisi, bir çiçeğin en güzel kokusu, bir suyun en durusu, bir sözün en buğulusu hep sen oluyorsun bana.”

Durdu bir süre, tefekküre daldı. “Ne diyeyim. Buluta ‘Çok dolmuşsun sakın ağlama!’ diyebilir mi insan ya da güneşe ‘çok parlak ve sıcaksın?’ Rabbim sana öyle bir kalp vermiş ki hiç durmadan sev diyor dört nala… Süzülerek masmaviliklerde…Yârin koynuna doğru, gözlerine, sözlerine… İnsan sevince ne güzel oluyor ve sevilince ne de kahramanı oluyor sevdiğinin.”

Bu “evet” mi demek?

“Yani.”

GÜRHAN GÜRSES

Önceki İçerikAZRA GÜLENDAM
Sonraki İçerikYEL ESSİN KOKUSUNU GETİRSİN
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.