Kitaplarının cildi toz tutmuş ülkelerin aydınlığı sahtedir.

Kararmaya mahkûmdur o ülkeler.

Koronavirüs tablosu gibi kitap okuma tablosu açıklansa…  “Düşük- mavi, orta-sarı, yüksek- turuncu, çok yüksek- kırmızı” diye renk kodlarına ayırsak nasıl bir tablo çıkar karşımıza? Merak ediyorum.

Her hafta bu renk kodları kitap okumaya göre değişse ve herkes en yüksek dereceyi elde etmek adına hiç durmadan okusa…

Hayat eve sığar.

Şüphesiz.

Hayat da kitaba sığar ,ev de; yaşadığımız dünya da kitaba sığar  insanlık da.

Kitap dedikodunuz yapmaz.

Kuyunuzu kazmaz.

Kötülemez sizi.

Zorda koymaz.

Aldatmaz.

Yaralamaz.

Öldürmez.

İşte insana kötülüğü olmadığı için de rağbet görmez. Hani derler ya biri sana “Seni seviyorum” derse ona dönüp “ Hayırdır, sana ne gibi bir kötülüğüm oldu?” diye sorun.

Elinde silah olacağına kitap olsun.

Hiç değilse suçunuz makul görülür.

Silah sizi hapse ya da mezara götürür.

Kitap da sizi hayata bağlar ve başka alemlere götürür.

Tercih sizin.

Kütüphaneler Haftası’ndayız.

Ülkemde ne de yetim öksüz kalır kütüphaneler.

Ya  kahvehaneler, kafeler…

Ya sokaklar caddeler…

Hem de coronanın ve yasakların olduğu günlerde oturun kitap okuyun.

Uzar gider bu fasıl. Kitap izlenir, mafyavari filmler okunur ülkemde(!) Yürüyüşlerimizde, konuşmalarımızda, giysilerimizde öykünürüz kabadayı olana da ne hikmetse kitapla düzeltmeyiz kendimizi. Düşüncelerimizi genişletmeyiz, ufkumuzu açmayız, Türkçemizi güzelleştirmeyiz.

Bir elimdeki kitap diğer elimdeki cep telefonu kadar kıymet görmüyor.

Karizma sayılmıyor yazıyor ya da okuyor olman, saçın sakalın tarzsa tamamdır havan.

Kitaplar bizi yükseltir ve yüceltir.

Her bir kitabı bir basamak olarak görmeliyiz.

Yükselmek istiyorsak eğer kitapları üst üste koymalıyız.

Okumanın hikmetini okumayanlar bilmez.

Bu yüzden bu ülkenin canını okuyanlar hiç kitap okumayanlardır.

Okumayı sadece paranın üzerindeki değerler olarak görenler de okuyanları yönetemez.

Neyse kitap okuyun ve okutun lütfen.

Sessiz olun lütfen, bir ülke kitap okuyor sansınlar.

kaptan

Önceki İçerikMehmet Selim Kiraz
Sonraki İçerikHİVDA
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.