Sosyal medyada paylaşılan bir kare bizleri rahatsız etmiştir. Dört sözde öğretmen güya espri ama içinde hakikat gizli bir özçekim paylaşımıyla tepkileri üzerlerine çekmişlerdir.
Doğuda bir şehrin giriş tabelası… Tabelanın bir tarafı Türkçe diğer tarafı Kürtçe olarak “Hoş geldiniz.” yazılı. İşte bu müsveddeler söz konusu fotoğrafın üstüne: “Tabelanın diğer kısmında da “Hoş geldiniz.” yazıyor ama o kısma olan hareketimiz belli.”  diye yazıp hareket (orta parmak) çekmişlerdir.

Türk ve Kürt sözcükleri aynı harflerle yazılıyor. Kader birliği gibi bir şey bu. Bu ülkede kimin Türk, kimin Kürt olduğuna aldırdığımız yok. İnsanların bu ülkeye ve bu ülke insanına kattığı şeylerle ilgileniyoruz yani ülkesini ve insanını seviyorsa yeterlidir bize.

Şimdi soruyorum: Çocuklarımız bunlara mı emanet?  Bunlar öğretmen mi? İnsan mı? Bu ülkenin doğusu batısı diye bir ayrım mı, kuzeyi güneyi diye bir farklılık mı var? Çocuk her yerde çocuktur ama insan her yerde insan değildir.

Şimdi doğunun herhangi bir coğrafyasındaki  çocuk, öğretmenine Kürtçe olarak  “ez de hezdıkım.” diyorsa sırf bunu Kürtçe dediği için orta parmak gösterilerek mi cezalandırılacak?Yaşlı bir nine “rındamın” diyorsa kızı gibi gördüğü öğretmen hanıma küfür mü yiyecek
şimdi? Bir kız çocuğu en sevdiği oyuncağını rol modeli olarak gördüğü bu öğretmenlerden birisine götürüp veriyorsa ve öğretmenine “delalêmın” diyorsa suç mu işliyor?

Hiçbir hakaret görmediğiniz insanların coğrafyasında ve bu aziz devletin vermiş olduğu maaşla kalkıp bu ülkenin doğusundaki insanların ana diliyle dalga geçemez, onlara terbiyesizce hareket çekemezsiniz.

Hangi taraftan tutarsanız sapı elinizde kalır. Öğretmen ayrımcılık yapamaz, yapıyorsa öğretmen değildir. İnsanların dili, dini, ırkı farklı olabilir. Siz kalkıp kişi için önemli derecede hassasiyet gösteren bu konularda onları yok sayacak ve onlara küfredecek hal ve harekette bulunamazsınız.

Şu paylaşıma bakıp  bu nasıl bir cehalettir ki eğitim de çare olamamış diye düşünmeden edemiyorum. Yazıklar olsun sizin gibi hastalıklı düşünenlere. Okumak tabii ki cehaleti alır ama eşeklik ebediyen baki kalır diye de postamı koyuyorum.

Önceki İçerikMÜPTELAYIM SANA
Sonraki İçerik“ANNEME ŞİİR YAZACAK KADAR ŞAİR DEĞİLİM”
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.