Deneme

İKİ KAHVE, BİRİ ASKIDA

28 ŞUBAT 2011

“Bir Güney İtalya Hikâyesi, Napoli’den. Napoli’de bir kafe.”

İşe gidenler sabah kahvelerini içmek için uğruyorlar.  Kapıdan bir adam giriyor:”İki kahve, biri askıda.” diyor. Bardaki adam müşteriye bir kahve veriyor, arkasındaki duvara bir kâğıt yapıştırıyor. İki dakika sonra bir başka müşteri geliyor. O da “İki kahve, biri askıda.” diyor. Kahveci bir kahve veriyor, duvara bir kâğıt yapıştırıyor. Sonra bir başkası geliyor. O üç kahve istiyor ama ikisi askıda. Kahveci bir kahve veriyor, iki kâğıt duvara yapıştırıyor. Aradan iki dakika geçiyor, içeri gariban kılıklı bir adam giriyor. “Bir kahve” diyor, “Askıdan.” kahveci kahveyi veriyor. Duvarda yapıştırdığı kâğıtlardan birini alıp atıyor.

Yıllar önce bir gazetede okumuştum bu hikâyeyi, çok etkilenmiştim. Ajandama kaydetmişim o gün. Ajandamı karıştırırken rastladım ve sizlerle paylaşma ihtiyacı hissettim, umarım sizler de beğenirsiniz.

Durumu iyi olan insanlar yani başkasına bir çay, bir kahve ısmarlayacak kadar durumu iyi olanlar hiç tanımadıkları, bilmedikleri ve yüzünü dahi görmedikleri insanlara bir çay, bir kahve içecek kadar dahi parası olamayanlara kahve ısmarlıyorlar. İçleri ısınsın diye. Hiç olmazsa onları düşünen birilerinin de o toplumda oturduğunu, yaşadığını anlasınlar diye. Ne kadar olağanüstü bir gelenek, ne kadar müthiş bir anlayış bu.

Bunu ilçeme, ilçemdeki herhangi bir kafeye, rast gele bir çay ocağına, bir ekmek fırınına, bir elbise dükkânına, ayakkabıcıya ya da karşımıza çıkan ilk lokantaya uygulasak ne olur? Harika olur; müthiş ve süper. Düşünün onca fakirimiz var, çalışmayanımız, garibanımız, yetimimiz, öksüzümüz. Ülke genelinde de böyle bir cereyan oluşturabilirsek çok şahane olur. Mesela ısmarladığınız bir ekmek Hakkâri’de bir fakir aileye ulaşsın. Paranız, Kars’ta bir kız çocuğunun soğuktan üşüyen ellerine eldiven olsun. Edirne’de bir çiftçinin katığına yağ olsun.  Artvin’deki yaşlı bir dedeye baston olsun selamınız ya da üniversite okuyan bir gencimize burs olsun.

Gidiyorum fırına ekmeğimi alıyorum bir de diyorum ki: “İki taneyi askıya as.” Durumum iyi, garibin biri gelip alsın. Sonra lokantaya gidiyorum: “Kardeş bir çorba içtim, bir çorba parasını da askıya as.” diyorum. Bir çorap aldım varsayalım: “Ağabey, sen şuradan bir tanenin parasını da al, askıya as.” Olmaz mı, vallahi bal gibiolur. Simitçideyim mesela: “Kardeş, bir simit bana bir poğaça ve bir simit de askıya.” desem ne kadar güzel olur?

Soğuktan elleri donmuş bu kış günü, cepte bir kuruş dahi yok. Buğulu camların ardındaki çay ocağına doğru önleyemediği nazarlar fırlatıyor. Çay bardağının sıcaklığı hayalinde önce ellerini, sonra bütün vücudunu ısıtıyor. Ağzına aldığı her fırt ona yaşamın sıcaklığını, insanların iyilikseverliğini hatırlatıyor. Gidip askıdan çayını içiyor teşekkür ediyor çayı ısmarlayana, sonra şükrediyor Allah’a. Ya da garibanın birisidir belki de. Yolda kalmış, para yok, pul yok. Ne yapsın yabancı memleket? Bir lokantanın önünde durmuş yemek kazanlarından çıkan buharın ve camları delip geçen enfes kokuların hasretiyle iç geçirmekte. Elbette aç kalmayacak bu insanlar, çaysız kahvesiz kalmayacak. Çünkü burası Karakoçan, burası Türkiye… Elbette yemekler askıda çünkü gönlümüz tok!

Bizim adamlarımız neticede. Hamitimiz var mesela; gitsin lokantaya yemeğini yesin sonra lokantacımız duvardaki ısmarlama kâğıtlarından birisini çıkarsın atsın, hem iş sahibimiz rahatlasın, hem ısmarlayan kişi, hem de yiyen kişi! Yaşarımız (Allah rahmet eylesin) var mesela; gitsin çay ocağına sıcacık çayları yuvarlasın, sigarasını tüttürsün hem de askıdan, mutlu olsun şu üç beş günlük dünyada. İrfanımız var; gitsin bir ayakkabıcıya alsın bir çift potini, çeksin üzerine çorabını hem de askıdan. Revivomuz var mesela; gitsin kuaföre, bir güzel tıraş olsun askıdan.

Ülke genelinde de var oğlu varlar var. Gitsinler mutlu olsunlar üç beş dakika… Ola ki yüreğimizde bir bamteli ve heyecan oluşsun, gönlümüz coşagelsin. Osmanlıda millet sadakasını dahi verecek fakir bulamazmış. Ona göre fikredin bir bakalım, sonra zikredin. Ekmeğe muhtaç olanımız var; gitsin fırına, kaç tane ekmek alacaksa alsın sonra gönül rahatlığıyla ama asla incinmeden “askıdan” desin. Bilsin bu ilçenin ona ve onlara sahip çıktığını. Bilsin bu ülkenin insanının birbirine sahip çıktığını. Mutlu olsun bir an için. Duamız budur bugün dilimizde eksik olmayan:

Mutlu olsun vatan hudutları dâhilinde herkes.  Bunu evrensel bir boyuta taşısak Afrika’da bu yüzyılda açlıktan ölen olur mu acaba? Merak ediyorum sadece!

Elindeki son lokmayı dahi paylaşmak isteyen insanların çok olduğu bir Karakoçan düşünüyorum. Elindeki tek lokmayı dahi pay etmeyi bilen bir Türkiye istiyorum. Allah aşkına çok mu şey istiyorum? Ve dünyanın vermiş olduğu nimetleri yüce yaratıcının hikmetiyle bütün dünya ülkelerinin kardeşçe paylaşmasını istiyorum. Biraz çok oldum ama! Ve yazıyı askıdan diye bitirmek istiyorum sayın okuyucu. Askıdan ola ki duygu dünyamızda bir cereyan oluştura!

kaptan

GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

Recent Posts

KARAKOÇAN’IN GÜZEL YÜREKLİ İNSANLARI

Temmuzun insanı eriten sıcağında yüreğimize kar serinliği getirip bizi mutlu eden ve  ikisi özel olmak…

2 hafta ago

ACININ  MEMLEKETİ VAR MI?

Acının ne dili var ne dini ne rengi ne de ırkı. Kim ayırır etle tırnağı……

2 hafta ago

EVLERİN ÖKSÜZLERİ BABALARDIR

 “Sizin hiç babanız öldü mü? / Benim bir kere öldü kör oldum. / Yıkadılar aldılar…

3 hafta ago

GARİBAN MAHMUT

“Benim çocuğum yapmaz!” demeyin. "Bunu yapanlar Karakoçanlı değil!” asla demeyin. “Bunu yapan dışarıdan birileri.” hiç…

3 hafta ago

AŞKA HUDUT ÇİZİLMİYOR

Gönüllere sevgi tohumları ektiler. Bilemedik yaşarken kıymetlerini, Bir bir rahmet diyarına aktılar. Eksiliyoruz bir bir.…

4 hafta ago

KAVUŞMALARIMIZ KÖR TOPAL

Cahit Zarifoğlu'nun ölüm yıldönümü. Öyle ama şairler ölmez. Şiirleri yankılanıp durur kıyamete değin şu gök…

4 hafta ago

This website uses cookies.