Neler çekti bu toplum “yaparız, ederiz, bakarız” laflarından. Her şeyi ileri bir tarih erteleme devri bitti. Bir şey yapacaksan yap, edeceksen et! Yoksa konuşma boş boş! Şu gök kubbede sarf edilen o kadar boş laf var ki ve o kadar yer işgal ediyor ki bu boş laflar. Lafügüzafı bırak, karnımız tok dibi olmayan sözlere. Zemini sağlam olmayan vaatlere oturduğumuz yerden gülüyoruz.

Ders mi çalışılacak otur çalış, yarını bekleme! Test mi çözülecek birazdan başlama hemen başla! Bugün rahatına kıyan yarın rahat eder. Yürüyüşe mi çıkılacak, giy eşofmanlarını, sporlarını çık dışarı. Bir iyilik mi yapacaksın yap! Özür mü dilenecek dile, teşekkür mü edilecek et! Ağlanacak mı ağla, gülünecek mi gül! Ne yaparsan yap, ne edersen et; ama sıcağı sıcağına tazesi tazesine…

Pastörize edilmiş sözlerle yaşıyoruz, organize sözler hep askıda kalıyor. Perakende uyuyoruz; ne açın hali açlığımız, ne çıplağın hali çıplaklığımız oluyor. Hayata geçirilme şansı sıfır oluyor hayallerimizin. Biz ayağa kalkana kadar zaman geçiyor.Bayatlayan fikirlerle taze beklentiler örtüşmüyor. Dün düşünüyoruz, bugün harekete geçiyoruz. Bugün düşünüyoruz, kim bilir ne zaman fiiliyata dökeceğiz?

Yuva mı ziyaret edilecek et, huzurevine mi gidilecek git! Şehitlikte dua mı edilecek et! Yaşayacaksan şimdi yaşa, hayatın iliğini çeker gibi kemiklerinden, kahkahanın son kertesine kadar, gözyaşının son damlasına! Düşe kalka, zıplaya hoplaya, güle ağlaya…

Düşündüğümüz her şeyi uyguluyoruz. Kitap mı okunacak alıp kitabımızı okuyoruz. Sinemaya mı gidilecek biletimizi alıp gidiyoruz, tiyatro mu izlenecek gidip izliyoruz! Şiir programı mı yapılacak, yapıyoruz! Spora mı gidilecek gidiyoruz. İhtiyaç sahibi öğrenci ailelerimize yardım mı yapılacak; topluyoruz yardımlarımızı alıp götürüp teslim ediyoruz evlerimize. Kışın soğuğunda montsuz, kabansız bir çocuğumuz mu var; alıyoruz mont ve kabanları onlara veriyoruz.

Yüreğimizde kardeş payı diye adlandırdığımız bir his var. Kayıtsız şartsız ulaşıyoruz herkese. Ayrıma gayrıma düşmeden el uzatıyoruz. Yapacağız demiyoruz, yapıyoruz. Edeceğim demiyoruz, ediyoruz.Yaşayacağız demiyoruz yaşıyoruz dibine kadar hayatı.

Biz masanın başında taktikler verip planlar yapıp maçı alacağız demiyoruz, çıkıyoruz sahaya yüreğimizi koyuyoruz ortaya. Kaybetsek dahi alnımızın teriyle kaybediyoruz. Asıl galibiyet bu değil mi? Ağlayan biri mi var etrafımızda mendil oluyoruz hemen. Hasta olan mı var geçmiş olsun oluyoruz anında. Cenazesi olan mı var başın sağ olsun oluyoruz. Yani diyeceğim şu ki her şey vakitnde anlamlı, güzel ve özeldir. Hiçbir şeyi yarına bırakmayın zaman son sürat geçiyor ve bizler bu dünyada ebedi olarak da kalmıyoruz. Durup düşünün şimdi!

Geriye dönüp baktığınızda yemenin, uyumanın ve rutin işlerin dışında ne yaptınız acaba? Bir çiçek mi yetiştirdiniz, bir balık mı beslediniz, düşmüş birine el mi uzattınız? Aç birine ekmek mi oldunuz; dudağı susuzluktan çatlamış olana su mu, üşümüş birine ceket mi, ağlayan birine mendil mi, hasta olana şifa mı, dost olana vefa mı? Hayatınıza anlam katın lütfen! Kimseden bir şey beklemeden işe koyulun. Karşılaştığınız birine selam verin yapamazsanız gülümseyin, sadakadır. Yükü ağır olana yardım edin, eli olmayana el olun, gözü olmayana göz, annesi olmayana anne, babası olmayana baba… Zor değil! Sadece birazcık hareket lazım, hareket olunca bereket de olur.

Diyete ihtiyacınız yok, diyetisyene… Psikologa, anti depresana… Kilolarımız sürekli oturduğumuzdan, bunalımımız hep aynı şeyleri yapmamızdan… Kalbinizi ferah tutun, beyninizi olumlu ve güzel şeylere odaklayın. Kilonuzu yardım işlerine sarf edeceğiniz enerjinizle atın. Ne duruyorsunuz son lokmayı yemeyin o lokmayı günlerce göremeyenler var!

Bu toplumun en büyük handikabı erteleme alışkanlığıdır. Bunu öğrencilerimin büyük çoğunluğunda gördüm ama şuna da şahit oldum: İnsan ruhu yakılmayı bekleyen bir fitildir ve o fitili tutuşturacak ruhlar da ortaya çıkmalıdır. Hedef gösterin ve onların yanında durun. Emin olun o maçsa, maç alınacaktır. Kalpse o kalp fethedilecektir. Güzellikse, o güzellik ortaya konulacaktır. Siz yay olup gerileceksiniz ve onlar da ok olup istediğiniz hedefe kolayca isabet edeceklerdir.

Her şey terütaze güzeldir

Önceki İçerikHER ÇOCUK ÖZELDİR
Sonraki İçerikBeyond the Blackboard
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.