FATİH E DERGİ, SAYI 15

 “İlk, cümlelerine âşık oldum.” dediğinde bunu anlayamamıştım. Bir insanı kelimelerinden sever misiniz? Kurduğu cümlelerden, oluşturduğu dizelerden… Tuttum sesinden öptüm diyebilir misiniz birine? Kalp telini titreten bir mızraptır söz. Çıktığı dudaktan nişan aldığı kalbe değen oktur. Belki de bu yüzdendir şairlerin çok sevmesi ve bir o kadar sevilmesi. Kalbe değen sözlerin mimarlarıdır onlar. Güzellikler diyarının prensleridir.

Naçizane cümlelerim birer cam kırığı gibi değdiği kalpleri lime lime yapıyordu. Muhatap olan herkes can kesiği oluyordu. Öyle bir kesik ki hem de dikiş tutmuyordu. Dize dize paramparça oluyordum. Satır satır dökülüyordum. Ve şiirimden aşk damlıyordu değdiği yüreklerden bulaşan, aşk kokuyordu hüzne bandırılmış bir şekilde. Hüzün benim iki gözümdür ve ettiğim iki sözden biridir. Hüzne meyyal satırlarım var, müntehir dizlerim isyankâr kelimelerim var. Ve ipe sapa gelmez seslenişlerim. Yılkı atlar gibi dolanıyorum hayaller ülkesinin yabanında. Bir yanımı rüzgâra vermişim asi ve sert, diğer yanımı duvara dayamışım terki terk ve ürkek…

Şiirle yürekleri jiletliyorum. Derin bir kesik… Ve sonsuz bir acı. Tesiri kendinde saklı, bir top gül tomurcuğu… Açtı mı etrafı misk bahçesine çevirir. Kanadı mı iflah olmaz bir aşka salar herkesi. İyileşmez bir hastalığa sebep olur. Yüreği kesiklerin sesi, avazı çıktığı kadar suskun olanların…

Ey benim sevdalı bir o kadar da yaralı yârim! Başı belalı, aklı havalı, kalbi okkalı yârim. Sözlerin büyülü olduğunu biliyordum ve şairlerin de büyücüler olduğunu düşünüyordum. Söz büyücüleri… Ama kendimi hiç de öyle gördüğümü söyleyemezdim. Kalbe tesir eden okların benim söz yayımdan çıktığını duymak bir nevi evladının mürüvvetini gören ebeveyn mutluluğuna sevk etti beni. Çocukça bir sevince… Ah benim kalem tutam tutan güzelim ellerim. Ve o ellere ulaşamadığı ve asla ulaşamayacağı dünyaları getirip avucunun içine koyan güzel kalbim. Ne kadar mesut olduğumu anlamanız için annesinden uzak kalan ve yıllar sonra ona kavuşan bir çocuğun gözüyle bakın bana derim.

Söz dizimim kalbimin zikriydi bence. Kalbimin bir nevi tespihi… Gökteki yıldızların nizamıncaydı güya cümlelerim, kar tanelerinin muntazam yere düşüşüyle… Bir ahın içinde saklı olan dumandım yok yok kahırdım misliyle. Bir gülün solgunluğuydum, bir güneşin karanlığı… Suyun en dibinde istiridye arayan dalgıçlara benzediğimi ve en güzel ve en iri incilerin okyanusun en dibinde saklı olduğunu, benim de bir nevi istiridye avcısı olduğumu onun sayesinde anladım. Bir daha iflah olmadı dizelerim. Susmadı dili kalbimin. Bilseniz ne denli yorgunum. Ne deni münzeviyim. Ah benim çile bakımından mümbit ömrüm, gözyaşı bakımından yağışlı gönlüm.

Söz ülkesinin medarı iftiharı, kalp dünyasının serdarı… Söze hükmeden kalbe hükmeder. Söze diş geçiren herkese diş geçirir. Şair kalplerin fatihidir, komutan ülkelerin… Rikkat ve dikkat en bariz vasfıydı kalem erbabının. Kader ve keder de diye ekledim acizane. Sonra sayfalar boyu sustum.

“İlk, cümlelerine âşık oldum.” Kalbe düşen ilk yağmur damlasıydı. Filizlenen bir buğday tohumuydu kalplerde. Akıllarda kayıp bir fikirdi. Dillerde saklı bir hikâyeydi. Gönle isabet eden ilk söz ağrısıydı. Ve ben şairin dediği gibiydim yani yürek işçisi…

Gürhan Gürses

Önceki İçerikGÜL MUŞTUSU
Sonraki İçerikVAR MI BENİM BUNDA GÜNAHIM
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.