Sosyal medyada Karakoçan’la ilgili bir paylaşım dikkatimi çekti. İlçemizde bir siyasi parti başkanı ve bir belde derneğinin duyarlı ve bir o kadar da takdire değer paylaşımı üzerine birkaç söz de ben söylemek istiyorum.

Tuncelili bir zat kurmuş olduğu turizm şirketiyle yabancı avcıları avlanmak için

ilçemiz kırsalına getirecekmiş. Tunceli halkının adı bilinen şahsı ve ortaklarını kovduğunu bunun üzerine de yeni av alanı olarak söz konusu şahısların Karakoçan coğrafyasını seçtiklerini öğreniyoruz.  İlçemizdeki bazı kişilerin de para karşılığında bunlarla anlaştıkları ve söz konusu şahıslara yardımcı olacakları söyleniyor.

Yaban hayvanlarının yaşam alanını o kadar daralttık ve yok ettik ki bir tek canları kaldı onu da ellerinden almak için yapmadığımız katliam kalmıyor. Bu hayvanların üzerinde yaşadığı coğrafya bizim coğrafyamızdır ve bu coğrafyada bir hayvan katlediliyorsa buna da sesimiz çıkmıyorsa bu ayıp yeter de artar bize.

Sakın destekçisi olmayın bu zatların, iş birlikçisi hiç olmayın. Üç kuruş için coğrafyasını satandan hayır gelmez kimseye. Gidin kendi bahçenizde oynayın.  Gelip bizim bahçede horozluk taslamayın.  Özdemir Asaf: “Kendi bahçesinde dal olamayanın biri, girmiş bahçeme ağaçlık taslıyor.” diyor ya Karakoçan’nın da bu dal’lamalara sert bir şekilde davranması lazım.

Avcılık adı altında yapılacak bu katliamlara ilçe halkı olarak tepki göstermek zorundayız. Son kekliği yitirdiğimiz zaman bazı şeylerin düzeltilemeyeceğini anlarız. Lakin o zaman da çok geç kalmış olacağız. Yüz kişi ayrı ayrı olacağımıza on kişi birlik olalım yeterli. Tunceli halkı bu eli silahlı keyif adamlarını derdest edebiliyorsa ilçe halkımız da bunu yapabilir.

Nehirlerimiz kurursa, göllerimiz kirlenirse, yaban hayvanları tükenirse geriye yaşam adına ne kalır düşündünüz mü hiç? Doğayı korumak aslında insanı korumaktır. Kimse üç kuruşa satmasın memleketini. İnanın buna değmez.

Tahrip edilen bir coğrafya, katledilen bir yabani hayat… Üç beş kişinin zevki için bir bölgenin geleceğiyle oynanmaz. Duyarlı insanlarımızın bu konu üzerine düşüneceğini ve ortak bir adım atacağın düşünüyorum. Coğrafyanıza sahip çıkmazsanız herkes talan eder coğrafyanızı. Ormanınızı yakar, ağacınızı keser, suyunuzu kirletir, kekliğinizi katleder, tilkinizi yüzer,  kurdunuzu öldürür ve dağ keçinizi tüketir. Sonrası kıyamettir.

Onların dili yok ama bizler o dilsiz canların sesi olabilir, onlara uzanan namluları kırabiliriz. Duvardaki bir taviz kalenin yıkılmasına sebep olur. Bu yüzden gelen şahıslara hiçbir şekilde yüz verilmemeli, yabanın ve yaban hayvanlarının sahipsiz olmadığı onlara gösterilmelidir.  

İnsan elinin değdiği her yer yıkımdır, felakettir.  Doğaya uzanan bu katil ellerin alkışı olmayın. Doğadaki en büyük felaket ne seldir, ne yangındır, ne depremdir, ne yılandır, ne de çıyandır. “Peki nedir?” diye soracak olursanız şöyle haykırmak isterim yüzünüze: “İnsandır insan!”

Ey insan! Bu kadar kötü olmak zorunda mısın? Kıyılır mı masum bir cana? Marifet mi silah doğrultmak bir canlıya? Apolet mi katlettiğiniz her can yakanıza?

Sincaplar giderse, kaplumbağalar ortaya çıkmazsa, tavşanlar saklanırsa, keklikler susarsa, dağ keçileri ölürse, tükenirse soyları onca canlının iltifat mı olur bu size? Hiçbir şey bir karıncanın dahi hayatından önemli değildir. Bir fidanın kırılmasından daha önemli değildir avcılığınız. Bir otun ezilmesinden mühim değildir turizminiz. İşte doğa içinde sakladığı ve büyüttüğü her şeyle güzeldir.  Son pişmanlığın fayda etmeyeceğini ve giden şeyleri getirmeyeceğini anlamanız gerekir.

Kekliği öterken görmek istiyoruz, dağ keçisini kayaları tırmanırken, kurdu avlanırken, tilkiyi sinsi sinsi gezerken… Bu yüzden Karakoçan; doğana da sahip çık, yaban hayatına da hayvanına da.

Önceki İçerikALLAH VAR GAM YOK
Sonraki İçerikGÖÇMEN
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.