Hikaye

KARLI PEKMEZ

Dedesini  en son gördüğünde yatalak bir haldeydi, ilkyaza yakın günlerdi. Dedesi; dudakları kurumuş,  gözlerinin feri çekilmiş, sesi de yitmiş bir şekilde son bir defa tüm gücünü toplayarak “Karlı pekmez çekiyor canım.” dedi, başka da bir şey demeye muktedir değildi.

Karlı pekmez, kimin canı çekmez?  Kar olsa olsa Kuruca’da olur bu mevsimde, Kuruca’nın başında. diye düşündü.  Yokluğun en zirvesini yaşıyordu  ama son nefesini vermek üzere olan can parçasının son arzusunu da yerine getirmek boynumun borcudur diye düşünüyordu.  

Şerif, dedesinin istediği kar için Kuruca’ya giden ve yine Kuruca’da biten gullık denen yabani otun toplayıcısı, bir fakir adam tabiri caizse ekmeğini taştan çıkaran… Ekmek parasının peşinde koşması  ve aslanın midesine değin inen ekmek derdinde olması kimseyi  alakadar etmez lakin o karı getirmeli  dedesine ve üzerine de dut pekmezini döküp iyice karıştırmalı, bir kaşık da olsa yedirmeli  karlı pekmezi şifa niyetine.

Karlı pekmez kanlı pekmezdir esasen. Şifa niyetine gidilir Kuruca’ya, ölümle de gelinir. Bir tas kar içindir bu hayat memat meselesi. Ve kalkıp gider Mayısında 2011’in Kuruca’ya tek başına. Yanında ne silahı vardır sıkacağı bir canavara ne de düştüğünde tutunacağı bir el.  Gider gitmesine de…

Basından… “Karakoçan’da 2011 yılının Mayısı’nda Şerif adında bir vatandaş kurt ısırması sonucu gerekli önlem alınmadığı için ısırıktan günlerce sonra tedavisi ihmal edildiği ve önemsenmediği için yaşamını yitirdi. Cenazesiyse çelik tabut içinde metrelerce derin kazılan ve kireçlenen bir mezara defnedildi.”

Tabutun içinde Şerif vardı  ve Şerif’in içinde de toplum…   Dünyanın herhangi bir bölgesinde dahi bu kadar ucuz bir ölüm yoktur ama Şerif bunu yaşadı, gariban ve kimsesiz Şerif, karlı pekmez ve gullık için Kuruca’ya çıkan…   

Karlı pekmez kanlı pekmezdir, Kuruca yolu ölümdür bugün.

Şerif bir gariban adamdı, gullık toplayıp çarşıda pazarda satar ve ailesini geçindirmeye çalışırdı. Pekmeze kar katmak için gitmişti o gün Kuruca’ya, dedesi istemişti ölüm yatağındayken oysa Şerif daha önce öldü.

Kuduz bir kurt ansızın üzerine atlar Kuruca’nın eteğinde ve Şerif’in  kafasını ağzına geçirir. Şerif elindeki bıçakla alttan alta vurarak kurdun boğazına kafasını kurtarır zor bela ve o halde ilçeye gelir. Yüzü gözü  kan içindedir. Elinde Kuruca’nın karı yoktur, kanı vardır. Pansuman edildikten sonra Elazığ’a gitmesi gerektiği hatırlatılır ve geçmiş olsun denilir. Bir garip adamdır Şerif; elinde yoktur yol parası, cebi zaten hepten deliktir, yokluğu çarşaf diye çeker geceleri üstüne, karanlıkta saklar gözyaşlarını. Hem Elazığ’a gidecek parası yoktur cebinde  hem de avucunda dedesi için kar yoktur. Üzgün ve bir o kadar da mahcuptur.

Aldırmaz doktorların dediğine, kapılır hayatın olağan seyrine.

2011 Karakoçan, aylardan mayıs…  Bir adamı kurt ısırır Kuruca’da.  Kuruca bir dağdır ve bünyesinde yetişen gullıka ve başında erimeyen kara ev sahibidir. Adamın adı Şerif’tir, ekmek parası peşindedir ve dedesinin son arzusunun peşinden gitmektedir. Nereden bilsin ki kudurmuş bir kurt da onun peşindedir. Tektir Şerif, fakir olduğu için yabancı değildir tekliğe. Gün yüzü görse işi olur mu Kuruca’da? Kurt ne bilsin Şerif’i, nereden tanısın? Isırması gereken onlarca, yüzlerce, binlercesi dururken…  

Şerif bir garip adamdır, bıyığı da paladır, yüreği de lakin ekmek kavgasıdır verdiği, candır ortaya koyduğu…

Şerif gitti, yokluğun, fakirliğin ve sahipsizliğin faturasını canıyla ödeyerek gitti.  Peki, geride bıraktıklarına kim sahip çıkacak? Kim kar getirecek dedesinin pekmezine ilkyaz günü?

kaptan

GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

Recent Posts

SILA BEBEK

Bir yanımız Narin çocuk… Bir yanımız Sıla bebek… Bir yanımız Diyarbakır… Bir yanımız Tekirdağ… Kuzeyi…

3 gün ago

ÇOCUKLARDAN UZAK DURUN

Bir çocuk vardı alışveriş merkezinin önünde. Elinde selpak, ayağında terlik, burnunda sümük, dudağında uçuk…Gözünde kapkara…

6 gün ago

NARİN

Nasıl da güzel bir ismi var. Nasıl da zarif… Nasıl da… Nutkum tutuldu. Kim ne…

3 hafta ago

KUNDAKLAR KEFEN OLURKEN

TELMİH DERGİSİ, SAYI 31, FİLİSTİN ÖZEL SAYISI Elimde hoparlör ile bir kamyonetin kasasında mahalle mahalle,…

4 hafta ago

TELMİH SOHBETLERİ

TELMİH DERGİSİ, 32. SAYI, TELMİH SOHBETLERİ 1.Bize Gürhan GÜRSES'ten bahseder misiniz? İyilikten, güzellikten ve sevdadan…

4 hafta ago

ÖLÜ ÇOCUKLAR ÜLKESİ

Filistin ölü çocuklar ülkesi... Netanyahu da bu işin taşeronu. Ve onu alkışlarla karşılayan eller kurusun.…

2 ay ago

This website uses cookies.