Büyük şair Özdemir ASAF’I aramızdan ayrılışının 41.yılında saygıyla anıyoruz.


Az sözle çok şey anlatmaya onun şiirleri en güzel örnektir. Özgündür onun şiirleri. Zıtlıkları barındırır, benzerlikleri, çağrışımları… Söz oyunları çoktur onun şiirlerinde: “Ben sana yenilmedim, çünkü ben seninle oynamadım.” Yaşam vardır iliğine kadar, hüzün, sevgi, yalnızlık… İnsana dair her şey imbikten geçirilmişçesine onun dimağından süzülüp akmıştır kâğıda. Alın teridir onun şiirleri, akıl kârı, kalp işi… Tabii ki bin anlam yüklediği kelimeyi anlayana…
“Kalbinden başka gidecek yerim yok.
Beni evsiz bırakma.”
şair diyecek bir şey bırakmıyor size. Sevgiliye:
”iki seçeneğin var;
-ya kal
-ya da gitme ”
diyen şair bir o kadar da nettir aslında duygularını ifade etmede.
Dil de bir işçiliktir: kelime işçiliği… Emek ve birikim ister. Onun dil işçiliği üst düzeydedir. Ve anlam onda bir dizenin içine giren binlerce sayfa niteliğindedir.
İnsan mı paraya bağlı, para mı insana bağlı?
Bu insana bağlı…”

R özürlüdür Özdemir ASAF.
Bir gün taksiye biner, taksici: “ Buyyun neyeye?” der. Taksici de r’leri söyleyemeyen birisidir. Özdemir Asaf: “Kayaköy” derse taksicinin kendisiyle alay ettiğini sanacağı için “Eminönü” der. Karaköy’de inmesi gereken Özdemir Asaf, Eminönü’nde iner ve Karaköy’e yürür. Bu dünya böylesi güzel adamları gördü. Ve böylesi güzel adamlar da en güzel şiirlerini yazdı. Normalde konuşurken “r” harflerini söyleyemez Asaf. Bu yüzden lisedeyken şiir okutmazlar ona. Hatta lisede hocasına neden kendisine şiir okutmadığını sorduğunda “Sen şiir okumuyorsun, şiirin canına okuyorsun.” cevabını almıştır.
En meşhur şiirlerinde bir tanesi LAVİNİA’ dır. Okumayan yoktur sanırım. Rivayete göre Özdemir ASAF platonik aşkının neticesinde bu şiir yazar. Bir yarışmaya da gönderir bu şiirini. Şiiri birinci olur, kürsüde okuyacaktır LAVİNİA’YI. Kadere bakın ki Lavinia dediği Mevhibe BEYAT da salondadır ama Lavinia’nın kendisi olduğunu bilmemektedir. Ancak şiir okunurken salonu terk eder Lavinia. Asaf şiirinin son dörtlüğünü okumaya başlar:
“Sana gitme demeyeceğim
Ama gitme Lavinia
Adını gizleyeceğim
Sen de bilme Lavinia!”
Yazdığı şiiri her dizesiyle yaşar o an. Ne keder ama? “Herkesin bir hikâyesi vardır ancak herkesin bir şiiri yoktur.” diye boşuna dememiştir ASAF.
Ne güzel adamsın sen, ne şiir adamsın, ne şirinsin.
“Sen bana bakma,
Ben senin baktığın yönde olurum.”
diyen bir adam sevilmez mi sizce? His zenginidir o, kelime zengini…
“ne cenneti merak ediyorum,
ne cehennemi;
çünkü ben annemi gülerken de gördüm
ağlarken de…”
inanın diyecek bir şey bulamıyor insan, tefekküre dalıyor. Sayfalarca yazılacak olanı birkaç dizeyle anlatıyor. Her yüreğin harcı değildir bu. Marifet iltifata tabidir bu yüzdende alkışı hak ediyor onun şiiri.
“Sus be yüreğim!
Ben de biliyorum özlediğimi
Sus da bilmesin özlendiğini.”

Of çekmek isteyen varsa çeksin, tek sigara çekmesin. Şair damardan girmiş lakin bu şiire ihtiyacı olan damar damar çatlıyor. Her tarafı akıyor hüzünle, tavanı delik deşik bir ev gibidir şair. Islanmadık yeri kalmıyor keder yağmurunda. İçten içe akan his yağmurları sele dönmüştür. Kalbi olan anlar bizi.
“ama ben en çok şeyi
en kısa zamanda sana söyledim
yalnız sana.”
var mı böylesi? En çok şeyi, en kısa zamanda, en beliğ şekilde ifade eden var mı? Kalbe atılan imzanın sahibidir o. Milyonlar gelip geçer bu handa. Yüzler binler kalır işte böylesi şiirlerle.

Her toplum kendi şairinin şiirinde bulur kendisini. Bu yüzden toplum kendi boy aynasına bakmak zorundadır her daim. Tıpkı şairin dediği gibidir her şey:
“her seven
sevilenin boy aynasıdır.
sevmek
sevilenin o aynaya bakmasıdır.”

GÜRHAN GÜRSES

Önceki İçeriktek seni göremedim
Sonraki İçerikNEYZEN
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.