Savaş. Gerçek bir savaş. Savaşın ortasında kalmış iki yaşlı insan. Gerçek bir yaşamdan alıntı olan Mandalinalar filmi insanlığın nasıl bir hâl aldığını gösterir bizlere. Göç etmek zorunda bırakılmış aileler, maddi sıkıntılar yüzünden göç edemeyip savaşın ortasında kalan masum insanlar. Bazen de neden savaştıklarını bile bilmeden birbirini öldüren askerler.

Kafkasya’da başlayan savaş insanları göç etmeye zorlar bir hale getirir filmde. Herkes bir şekilde göç etmiştir. Ancak bazıları ailelerini yollayıp kendileri kalmıştır. İki insan. İki ihtiyar. Biri bahçesindeki mandalinaları toplayıp satacak, diğeri de bu mandalinaların yerleştirileceği kasaları yapacak. Yani biri çiftçi, biri marangoz. Koskoca yerde sadece ikisi kalmıştırlar, onlarda gideceklerdir ancak mandalinalar… Mandalinaları toplayıp gitmek için gün sayarken savaşın en acımasız yerinde bulurlar kendilerini. Bir yere gitmemişlerdir, savaş ayaklarına gelmiştir. Birbirine düşman olan iki asker marangoz ihtiyarın evindedirler. Yaralıdırlar, yardıma muhtaçtırlar. En yakın silah arkadaşları birbirleri tarafından vurulmuş iki asker aynı sofrada yemek yerler; marangoz için. İkisinin de canını  marangoz kurtarmıştır çünkü. Minnet borcu. Aynı sofradadırlar ancak yine de birbirlerine ölesiye düşmandırlar, gerçeği anlayıncaya denk. İnsanların birbirlerine neden olduğunu bile bilmeden düşmanlığını anlatan bir film. Bazen hırslarımıza ne kadar yenik düştüğümüzü görürüz, ancak geri dönemeyiz. Geri dönersek gururumuzun zedeleneceğini düşünürüz. Oysa ki geri dönmeliyiz. İnsanlığımız zedeleneceğine, gururumuz zedelensin. Gözümüz kapalı dalmamalıyız olaylara, aksine gözümüzü dört açmalıyız. Çünkü bazı şeylerin telafisi yoktur.

Önceki İçerikENİS ABİ
Sonraki İçerikİÇİMDEKİ KABRİSTAN
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.