DERGİZAN YAZI VE SANAT ÜLKESİ, SEÇKİ 2, 2020

Hüzne aşinaydı. Yazdıklarını hüzün hokkasına batırdığı divitle yazıyordu. Ve divitin kâğıda değdiği her yer tutuşuyordu. Çünkü ateşten kelimeler ve yangın cümleler kuruyor, divit de bu cehennem yolculuğunda sadece o kalbin yanıklığının bir nevi tercümanı oluyordu.

Allah’ım cehennem bu değilse neresidir? diye kalbine şiir yazmıştı bir defasında.  Mutsuzluğun resmini çizecek biri varsa gelip onun bakışlarını resmetsin yeterdi. Damarlarına kadar hüzne müptela olmak isteyen varsa eğer onun cümlelerini okusun. Fuzuli Türk şiirinin en hüzünlü şairiyse bunun şiirlerini okumamışsınız demektir.

Kalp adamıydı. Onun şiirlerinde ağrıyan bir yan vardı, dinmeyen bir sancı ve vasıl olunamayan bir aşk… Aşksızlara denk gelmişse ondandı aşk sızısı… Başkada yoktu bunun izahı. Ve onun kalbe sevgiyle dokunan, hakkıyla ilişen olmamıştı.

İnsandır insanın en büyük hüznü, derdi. Ve en büyük derdi insandı.

Masası meşhurdu. Cümle tasasını kâğıda döktüğü ve üzerinde acılı kahvesini içtiği masası…

Eşyasıyla özdeşleşen insanlar vardır; kimi tespihiyle, kimi çakmağıyla, kimi kasketiyle, kimi kalemiyle kimisi de onun gibi masasıyla…

Gurbet sürekli üzerinde bir şeyler karaladığı masasından uzak düşmekti onun için. Derdini döktüğü bir arkadaştı belki de masa onun için. Yanık türküleri birlikte dinlediği sırdaş… En mahrem sözcüklerine şahitlik yapan bir dost… Ve belki de kendisiydi o masa. Her türlü derdini sakladığı çekmeceleri vardı. Kalbiydi belki de kapakçıkları vardı masasının da Edip Cansever’i bu yüzden severdi, bir de herkesten ve her şeyden ziyade masasını…

“Adam masaya

Aklında olup bitenleri koydu”

Bizimki masaya ömrünü koymuştu. Hayallerini, yalnızlığını, kahrını… Göğü masaydı bakıp da rahatladığı, duvarı masaydı sokak şairi gibi şiirler karaladığı, sevdiği masaydı üzerine bir kalp nakşettiği…

Onun masasına olan düşkünlüğünü bildiğim için kasten sormuştum bir defasında: “ Sizden alınması icap eden bir şey olursa neyin alınmasını isterdiniz?” diye. Hiç beklemeden kıvrak zekâsı ve his dolu yüreğiyle şunu söylemişti gözlerime bakarak: “Masam hariç isterlerse canımı…” Nutkum tutulmuştu da bir daha kendimi öyle zor duruma sokacak sorular sormamıştım ona.

Kiminden kalbi çıkarıp atarsınız geriye hiçbir şey kalmaz ondan. Kiminden aklı… Kiminden el ustalığını… Kiminden laf cambazlığını… Kiminden Elifini… Kiminden de masasını…

Bir apartman yalnızlığındaydı, betondandı dört bir yanı adeta. Konu komşusu yoktu. Kalem, kâğıt ve masa üçgeninde kırlara çıkardı. Göğe tırmanırdı, dağları aşardı, okyanuslarda boğulurdu. Belirsiz kahramanları vardı yazdıklarının içinde. Baskın olan kalbiydi gerisi kalbe giden damar ve sinirlerdi.

“Bir seni sevdim kadın

Bir de sana yazdıklarımı okuduğum masayı…

Bir sana ağladım kadın

Bir de uğruna gözyaşlarımı akıttığım masayı…

Bir senin adını sayıkladım geceler boyu

Bir de bana mendil olan masamı…

Hüzne meyyaldi. Sözlerinde acılar saklıydı denizlerce. Onun okyanusuna dalmasını bilmeyenler ve göze alamayanlar acırlardı sadece ona. Oysa o okyanusa dalanlar ve buna cüret edenler onun döktüğü gözyaşlarının birer inciye dönüştüğünü fark ederlerdi. Ve onlarda kalben mutmain olup ona hayran olurlardı.

Kimse anlamaz başkasının derdini. Görmez gözyaşını kimse, kimsenin. Okunur kolayca yazılan her dize, her satır. Kolaymış gibi algılanır kâğıda dökülen her mürekkep. Kimi kalbini koyar yazdıklarına, kimi ömrünü… Kimi kahrını döker şelale misali, kimi gözyaşını… Kimi kalıbını basar yazdığı her şiire. Kimi mührünü basar canı pahasına.

Hüzne aşinaydı, meyyaldi yalnızlığa, gelmezdi kalabalığa, övgüye mazhar olmazdı. Varsa yoksa içini döktüğü masasıydı. Hem sevgiliydi o masa, hem yârdi, hem canandı. Kimse buna inanmadı.

GÜRHAN GÜRSES

Önceki İçerikÖTEKİNİN BABASI
Sonraki İçerikAYVA SARISI NAR KIRMIZISI
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.