Uzaklaşan gitmiş değildir

Yaklaşan gelmiş değildir

Laedri

Nasıl da uzağız diye sayıklıyorsun, sayıklama sakın.  Mesafe sorun değil özlemeye, delicesine sevmeye mani değil. Göğün zirvesindedir güneş ama dünyayı aydınlatıyor ve ısıtıyor. Güneş, güneşliğinden bir şey mi kaybetti şimdi?  Yakında olsa ırak da olsa güneş güneşliğini gösterir cümle âleme.  Yok sayamazsın parlaklığını güneşin ve hissiz kalamazsın sıcaklığına.

Trenler gelip geçer, otobüsler, uçaklar, gemiler… Hasretler taşınır bir kalpten başka bir kalbe. Bakışlar asılı kalır uçağın dumanında, geminin rotasında, trenin katarında. Katran geceler başlar kafamızın içinde, geceden daha gece, işkenceden beter.  Herkes kendi uzaklığını yaratır aklında, kendi mesafesini belirler kalbinde. Var ama yok dediğimiz onca kişi yanı başımızda, yok ama var dediğimiz onca can var uzağımızda.

Kim bırakır ki kalbini? Gittiği yere kalbini de götürür çünkü. Gelmiş ama kalbi sende değil, neye yarar ki? Herkesin hasreti kalbi kadar. Elimizin altında bildiğimiz ama el olan… Yâd elde olan ama elimizin içinde sıcaklığı kalan… Saksındaki çiçektir baktığın ama ne kokusu var ne rengi… Uzaklardan gelir kokusu nerede olursan ol mesafe ne olursa olsun tanıırsın bu kokuyu. Gözünün önünde olup da günbegün tükeneceğine, uzağında olsun milim milim büyüsün. Kahır olacağına yanı başında, murat olsun uzağında.  Gözyaşı olacağına kirpiklerini ıslatan, taze toprak kokusu olsun yaz yağmurunda.  Buram buram sevda koksun sokağında.

Gurbet; kalpten uzak düşmektir, gözden uzak düşmek değildir. Aklında yoksa eğer kucağında olsa nafile, kalbinde yoksa eğer göğsünde uyusa da boş.  Geceleri rüyana giriyor, kokusunu duyumsayıp mutlu oluyor, varlığını hissediyor ve aynı göğün altında soluklandığınızı hayal edip mutlu oluyorsan mesafeler sıfırlanmıştır o zaman.

Giden gelmiştir aslında sana, farkında olman lazım. Gelen gitmiştir belki de. Sevda türküleri şimdi hüzne ayarlıdır.  Turnalar selam yüklenmiştir uzaktaki yâre götürmek üzere. Mektuplar yakılmıştır ucundan, çekilen hasretin gönlü nasıl da küle çevirdiğine delil olsun diye.  Nasıl da güzeldir uzaktan sevmek. Yok ama var. Ne de çok bir aşk birikmiştir dudaklarda. Sözler sarf edilmek için hazır kıtadır. Gözler nemlidir hasretten. Kollar sarılmaya mecburdur.

Uzaklaştıkça artan bir aşkın müdavimleri, büyüyen bir yangının şerareleriyiz.  Bir damlacığız ama dalgaya karışacağımız anı bekliyoruz. Bir çakılız ve dağa aşığız.  Özlem de uzadıkça büyür, büyüdükçe çığırdan çıkar.

Gelen belki de ayrılığıyla gelmiştir, terkiyle. Heybesinde gözyaşı saklıdır, kahır vardır belki de. Koşup da ona sarılmanın boş bir duvara sarılmak olduğunu, kurumuş bir ağacı kollamak olduğunu ifade etmek abesle iştigaldir.

Gelen çöldür düştüğün ve kendini kaybettiğin. Giden ummandır düştüğün ve kendini bulduğun.

Önceki İçerikKAR BEYAZI
Sonraki İçerikFadıl Karlıdağ
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.