“En kusursuz cinayet birinin yaşama sevincini öldürmektir.” Coelho

Duyamıyoruz çığlıklarını gençlerin.

Hercümerç içindeyiz, keşmekeşlik diz boyu.

Kime emanet ediyoruz gençleri?

Neyle imtihan ediyoruz?

Herkes ana baba değildir.

Hangi fikre mahkum ediyor, hangi zikre ses eyliyor, hangi tesbihe taş sayıyoruz onları?

Hangi karanlık ele hizmet etsin diye zorluyoruz?

Zorla olmuyor, emrivakiyle hiç olmuyor.

Dediğim dedik tavırlarla onları kendi boyunduruğumuz altında tutmamız imkansız. Bizim gibi düşünmelerini sağlamaya çalışmamız cahillik.

Onları anlamaya ve oldukları gibi kabul etmeye, fikirlerine saygı göstermeye, hislerine müdahale etmemeye gayret göstermeliyiz.

Dokunmayın gençlere.

Gölge etmeyin onlara kafi.

Yargılmayın da onları çünkü sevmeye vaktiniz kalmıyor o zaman.

Herkes eteğindeki taşları döksün, dilindeki küfrü etsin.

Olamadığımız her şeyin onlarda olmasını istiyoruz, yapamadığımız onca şeyi onların yapmasını istiyoruz ama unuttuğumuz bir şey var onlar biz değil ki!

Yarış atına döndürdüğümüz gençleri okullarda üniversiteye yerleşsin diye test manyağı yapıyor, hayattan koparıyor, okul – dershane – kütüphane – özel ders ekseninde dolaştırıp duruyoruz. Müzik yok, spor yok, dinlenme yok, gezip tozma yok. O kadar çok olumlu kabul edeceğimiz “yok” var ki işte o yoklar yarın birer ok olarak gelip canımıza saplanıyor.

Gülüşlerini çaldık gençlerin, bakışlarını…

Kelimelerini aldık, cümlelerini…

Yarınlarını aldık.

Yaşadıkları dünyayı kirlettik; soldukları havayı, içtikleri suyu, yedikleri ekmeği…

Güvenemedik onlara, sırtlarını sıvazlayamadık, saçlarını okşayamadık, sen yaparsın diyemedik el attıkları herhangi bir işle ilgili olarak.

Çünkü en doğruyu biz biliriz.

En mükemmeli…

En güzeli…

Bizim doğrumuz onların da doğrusu olsun isteriz, bizim mükemmelimiz onların da olsun deriz.

Sahip çıkamadık gençlere, boş bıraktık onları. Kimi madde bağımlısı oldu, kimi içki müptelası, kimi intihara meyletti, kimi kafayı sıyırdı. Kimini terör örgütlerine kaptırdık, kimini cemaatlere; kimini hiçliğe attık, kimini intihara ittik. Suçlu kim mi? Onların dışında kalan herkes suçludur.

“Endişe” soy adları, “gelecek” kâbusları oldu. Kaygıları o kadar çoğaldı ki çıkış yolu aradıklarında bütün yolların kapandığını, bir akla danışmak istediklerinde de etraflarında onları yönlendirebilecek olgunlukta ve ferasette birilerinin olmadığını gördüler. Boşluk içinde dönüp durdular.

“Sen benim için değerlisin.” diyemedik her bir gencimize. Onların fikrine ihtiyacımızın olduğunu hissettiremedik. Saçlarına takıldık, üst başlarına… İçleri açken hakikati duymaya bizler kendi cahilliğimizin karanlığına daldık. Telefonu verdik ellerine, onları susturduk. Tableti uzattık, kaybettik onları. Mimar olmak isteyeni doktor yapmaya zorladık. Testin dışında başka bir şeyle uğraşmalarına izin vermedik. Demoklesin kılıcı gibi başlarının üstünde kaldı üniversite sınavı.

Kalbi açlıklarını, ruhi yalnızlıkları gideremedik. Müntehir bir gençlik çıktı ortaya. Eserimizle övünebiliriz artık çünkü bu eserde hepimizin katkısı var. Evde anne babanın, okulda öğretmenin, sokakta komşunun… Uzar gider suçlular listesi. Üniversiteler ego tatmin yeri, okullar toplu cahilleştirme ve bozma yeri olmuş. Onları etrafında toplayabilecek zatlar bir şekilde oyun dışı bırakılıyor, liyakatin esamisi dahi okunmuyor. Nerede bir vasıfsız varsa gençler üzerinde söz hakkı buluyor ve kendi borusunu öttürüyor.

Kendi inancını gencin inancı olsun diye empoze ediyor ve onu bu oyunun bir müridi olmaya itiyor. Bu kadar kirlenmenin, ahlaksızlığın, hilenin, yalanın olduğu bir zamanda herkesin doğrusu kendinedir. Başkasının doğrusuna inanacaklarına kendi yanlışlarını yapsın gençler. Başkasının hakikati gencin hakikati değildir.

Başka gençler yok olup gitmesin. Kimseye peşkeş çekmeyin çocuklarınızı, hiçbir fikrin kölesi eylemeyin. Zorla bir şeye inanadırmayın ve onu ikna etmek içinde cemmaatlerden yardım istemeyin.

Sebebi olmayın genç ölümlerinin.

Vebali büyüktür.

Önceki İçerikGÜLÜ – VER
Sonraki İçerikSevmek
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.