Ohi’nin kenarına oturmuş ağlıyorum, gözüm yaşı sel oluyor. Millet kara günde nasıl da hemen el oluyor. Dar günde nasıl da yel oluyor. Biz böyle değildik eskiden. Dostlar sağ olsun.

Serelerin şakırtısı geliyor kulağıma yaklaşıyorum iyice. Ohi’nin tam da içine giriyorum, ıslanıyor ruhum boydan boya.Tepe’nin çocuklarıydık biz, Ohi’nin yaramazları. Şairin dediği gibi cinaslı olsun biraz da kimse saymaz yaram azları.

Özlüyorum şimdi o günleri doya doya . Balıkların ay ışığında parlayan beyazlığı vurunca gözlere sereler şakırdardı taşlara değe değe. Sesi yankılanırdı Tepe’de, Kara Baydın ava çıkmış derlerdi yine. Ve lüküslerle suyun içindeki ilerleyişini diğer balıkçıların ne de bıçkındı eskinin insanları.

Bekçi İbo başıboş hayvanları toplardı, dama tıkardı. Mikail Amca gözü kapalı bekçilik yapardı ilçede. Düdüğü ağzında attığı adım hafızasında, uyurgezerdi. Ama gözü açıktan daha iyi bilirdi ilçenin yollarını. Yalakalık yapanlar gibi gözlemezdi yalan dünyanın sahte kullarını. Dedem, Abdurrahman’ı Sare, gülmeden, milleti güldürürdü. Hikayeleri hâlâ anlatılır eskilerin ağzında.

Damlarında oynardık evlerin, o damlar ki topraktı ve eskiydi. Neden bugün sembolikte olsa bir numunesi yapılmaz. Sergiye sunulmaz o eski, damlı evler. Boş yere konuşuyorum, kıymeti harbiyesi yoktur zengin ve makam sahibi olmayanın.

Kenarındayım Ohi’nin bugün, Ohi üzgün mü, ağlıyor mu ne? Akıyor hâlâ, sanki gözyaşlarını içine akıtıyor ilçe bugün. Akıyor az da olsa, yorgun argın ve de dargın bilsem kime kızgın! Derinden derine halı yıkayan kadınların sesini mırıldadı Ohi bana. Çocukların yüzerken ki sevinçlerini o kadar ürperdim ve ağladım ki. Nerede o eski yüzler, o kalpten sözler, o harbi gözler şimdi kim kimi özler?

Zenginlik kalbendi, arkadaşlık cebin dışındaydı. Makama bağlı değildi itibarımız.Herkes herkese selam verirdi, herkes kimseye karışmazdı. Şucu bucu diye kimse kimseyi etiketlemezdi. Aynı mahallenin çocuklarıydık, aynı sokağın. Aynı tastan su içerdik, aynı tabaktan yemek yerdik. Aynı yerleri gezerdik, aynı şarkıları söylerdik.

Naylondan kramponlarımız vardı, sabahtan akşama kadar top oynardık. Plastikti topumuz ama topumuz oynardık.Maradaona maradona diye bağırırdık topun peşinden koşarken. Çimlerimiz sahiydi, tezek kokusu içinde daha açılırdı ciğerimiz. Kibrit kabı, gazoz kapağı, aşık, mok her oyunun vakti vardı, bilye çoktu. Telden arabalarımız vardı pensilin tıpasından süsleri. Makaradan tekerlekleri, kimseyi makaraya sarmazdık.

Hasta olana Halit Rızamız vardı, saklı olana İğneci Halil’imiz. Bego Dayı bulgur öğütürdü seyyar aracıyla. Davulcu Şeko’yla Zurnacı Keko vardı düğünlerde. Daha niceleri vardı, hepsi ne güzel insanlardı. Ne de az kaldılar bugün, ne de tez gittiler?

Akça koca değil mi şimdi Karakoçan? Ohi’yi bilmeyen sayılır mı bizden; o suya girmeyen balık tutmayan? Kupık olimpik yüzme havuzumuzdu. Bağırlarında kayalara bana mısın demeden atlamak her babayiğidin harcı değildi. Yazık değil mi şimdi Kupık’ı ayık olmayan kafalara bırakmak?

Herkes tanırdı birbirini, kollardı, idare ederdi. Yabancı giremezdi mahalleye, Ohi gibiydik yeri geldi mi serttik. Eserdik, boran olur tozu dumana katan olurduk. Hırçındık, bıçkılanmış dal gibiydik. Ahmet Arif okurduk, Ahmet Kaya dinlerdik. Lorke’yi söylerdi kasetler , teypler en lüks elektronik aracımızdı evlerde.

Telefon tek evde vardı, herkes 5 dakika sonra aranmak üzere çağrılırdı. Televizyon tekti, renklisi çıkınca siyah beyazlısı çoğaldı.Paramız olduğu zaman aldığım en güzel şey leblebi şekerdi ya da bisküvi arası lokum. O da Mehmet Hegge Amca’nın dükkanındaydı.

Ev yapımı dondurmaları özledim, ekmeğe sürülen üzeri şekerli tereyağlarını,Menco Dayı’nın somun, Ahmet Ulaş ve Çicce’nin açık ekmeğini… Kıwa Xarpıti, Gula Bappe annemiz sayılırdı, koca yürekli kadınlarıydı ilçemizin. Heci Kulık’ın Philips bayi her şeyi ettik zayi bugün.

Evler aranırdı, yorgan yataklar alt üst edilirdi.Kasetler samanlığa saklanırdı, toprağa gömülürdü kitaplar, korku hakimdi yokluğun üstüne. Aşk şarkıları dahi Kürtçe söylenemezdi. Yasak bir dilin yasak insanları olarak doğdu bugünün çocukları. Oysa sabaha kadar süren hikayeler anlatılırdı o türkülerde, dengbejler eşliğinde.

Ohi’nin kenarındayım, Tırka Depe’nin hikayesini düşünüyorum. Bedia Gürses’in sesinde “Yâre Yâre” yi dinliyorum. Daha bir hüzünleniyorum, yazamıyorum daha.

Ohi’nin kenarına oturmuş ağlıyorum, gözüm yaşı sel oluyor. Bugün Karakoçan’da herkes birbirine el oluyor. İnsan, inanın deli oluyor!

KAPTAN

Önceki İçerikBİR KADIN NE KADAR SEVİLİRSE O KADAR SEVDİM ONU
Sonraki İçerikAmiralbattı
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.