Adı Pamuk ve o bir yavru köpek. Ön iki ayağı kesilmiş bir şekilde bulundu. Rabbim ona bunu yapan/ları kahretsin. Her iki cihanda da rahat yüzü göstermesin zalimlere.

Nasıl bir psikopatlıktır bu? Nasıl bir ahlak anlayışıdır? Nasıl bir kalpsizliktir? Ve vicdanı nereye gömdük? Bir tiyatro oyunundaymış gibi çıkacağım sokağa ve gelip geçenlerin yakasından tutup haykıracağım yüzlerine: “Hani insanlık?” diye.

Bu topraklarda kalpsizlik ve vicdansızlık arsız otlar gibi boy atmış ve herkesi sarıp sarmalamış artık. Bir ağacın dalını keser gibi kesmişler Pamuk’un patilerini. Hiç mi acımadınız, hiç mi yanmadınız? Vicdansızlar, bu kadar mı vicdan sızlatılır?

Kanuni Sultan Süleyman, Topkapı Sarayının bahçesindeki ağaçlarda fazla miktarda karınca görülmesi üzerine, onlardan kurtulmak için çare araştırır. Ağaçların gövdelerine ve diplerine kireç tatbik edilirse meselenin çözüleceğini öğrenir. Fakat ilim ehlinden izin almadan yapmak istemez ve Zembilli Ali Efendi’ye meseleyi sorar. Çok iyi bir şair olan Sultan sualini de vezne koyar:

“Dırahtı ger sarmış olsa karınca (Dıraht: Ağaç, Ger: Eğer)

Zarar var mı karıncayı kırınca” cevap benzer şekilde gelir Zembilli’den:

“Yarın Hakkın divanına varınca

Süleyman’dan hakkın alır karınca” Nereden nereye geldik?  Karıncaların dahi alacağı oluyorsa padişahtan şu patileri kesilen Pamuk’un alacağı olmaz mı ona bunu yapanlardan? Cana kıyan da olur, eziyet eden de. Mesele sadece Pamuk değildir. Herkestir ve de her şeydir. Düşünsenize Pamuk’a bunu yapanlarla aynı şehirdesiniz, ilçede, mahallede, sokakta ya da apartmandasınız. Bu sizi rahatsız etmez mi? Aynı havayı solumak bile insana ağır geliyor bu canilerle.

Cani her yerde her zaman canidir. Evde de canidir sokakta da cadde de… Nasıl ıslah edilecek, nasıl bir müeyyideye uğrayacak bilmiyoruz bunu yapan/lar. Bildiğimiz ve inandığımız şu: Pamuk’un ahı onu ya da onları bulacak ve isli bir duman gibi saracak ruhlarını boydan boya. Kaçmak isteyecek/ler kaçamayacak/lar, hafızalarında silmek isteyecek/ler silemeyecek/ler, uyumaya çalışacak/lar asla uyuyamayacaklar. Pamuğun kesilen ön iki ayağı onların boyunlarına takılan bir mengene olacak ve soluklarını kesecek.  

Yaptırım olacak hem de en ağır şekilde. Öyle ibreti âlem bir ceza uygulanacak ki bu ve benzeri şeyleri yapmaya kalkışanlar buna teşebbüs dahi edemeyecekler.  Lakin bildiğim şu: Dün Pamuk’un patileri kesildi. Bugün başka patiler de kesiliyor, yarın da kesilecek.  Kadın dövülüyor, öldürülüyor, çocuk istismara uğruyor, yaşlı adamlar gençler tarafından hem de kızlı erkekli darbediliyor. Ve bunlar olurken bu ülkede hiçbir şey olmamış gibi hareket edemeyiz. Dün başkasını bulan vahşetin bugün ya da yarın bizi bulmayacağının garantisi var mı? Dün konuşmadığımız için bugün bunları yazıyoruz. Sesimizi çıkartmadığımız ve üstüne gitmediğimiz için bu zulümlerin…  Bu yüzdendir çocuk istismarının bu kadar artması. Kadın cinayetlerinin çoğalması… Kayıpların fazlalaşması…

Var mı bunun cezası bu dünyada? İnsan olabilen yapar mı bunu? İnsanlıktan nasipsizse biri, akli yönden beterin beteriyse, kalben kötürümse şaşırmamak lazım bu yaptığına… Çünkü onda şefkatin ve vicdanın nişanesi dahi yoktur.

Samsun’un Havza ilçesinde patileri kesilmiş halde bulunan ‘Pamuk’ adlı yavru köpeğin tedavisi sürüyor.  Hayati tehlikeyi atlatan köpek takılacak yürüteçle yaşamını sürdürecek.

Ne kadar kirli bir dünyada yaşıyoruz. Nasıl da acımasız… Nasıl da zalim…  İllaki hakkını alacak şu köpekçikte patilerini kesenlerden.

Pamuk yine de güçlü bir köpekmiş. Dayanabildiği ve yaşadığı için. Belki de bir mucizedir yaşıyor olması. Protez yürüteç takılacak Pamuk’a. Kalbi protezli, beyni samanlı olmaktan iyidir. Bir kalp yanmıyorsa, acımıyorsa ve rahatsız olmuyorsa kalp değildir, kaptır. Cansızdır.

Vahşete uğramış Pamuk.  Karşılıksız kalmaz ona yapılan bu zulüm inşallah. Misliyle bulsun/lar hem de.

Önceki İçerikŞİİRİMİZİN SOLO ŞARKICISI
Sonraki İçerikSOKAK ÇOCUĞU
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.