Oturmuşum Oxi’ye karşı çayımı yudumluyorum. Güneş Kafan’ın ardında kaybolmak üzere. Gündüzü çok sıcak olan memleketimin akşamı serin ve güzel oluyor. Etrafım kalabalık değil;  dedikodu yok, şikayet, siyaset. Keyfimin kahyası da yok!

En çok da siyasetin mankurtlarından bıktım. Herhangi bir partinin yobazından, seni yok sayıp fikrini sana enjekte edenden, fişleyenden.

Bir iç muhasebenin idrakinde, nefsimin sus dediği yerdeyim. Dertlerim meze olmuş çayıma, çayım kafa olmuş canıma. Bilmem çay mı daha koyu, ruhum mu? Çay mı demini bulmuş, ben mi demimi bulmuşum? Çay suyu Ferhatlardan,  en kralından Türk çayı o da Avrupa’dan, birazcık da kaçaktan.

Oxi’den sere sesleri geliyor geçmişten, dinliyorum. Lüks ışığının yansımasında balıklar parıldıyor. Tezek kokuları yayılıyor ufacık bir esintiyle. Çocukların plastik krampon ve topla oynayışı, kadınların derede çamaşır yıkayışı…

Araba sesi yok, apartman kalabalığı hiç yok, pet şişede su… Avuç avuç su içtiğimiz artezyenler var: Han Çeşme, Ferhatlar, Kırkpınar…

Ve ayrımcılık yoktu. Kimse kimseyi karalamıyor, herkes ekmeğinin derdiyle meşgul oluyordu. Ermeni komşularımız vardı hepsi de aileden biri. İlk fişi bu yüzden yedik, olsun. Alevilerimiz vardı hepsi candı. Türk olanımız vardı, baştacıydı, Kürt olanımız vardı, kimseyi ilgilendirmezdi. İkinci fişi buradan yedik, olsun. Zaza olanımız vardı, güzelliğimizdi. Hepimiz aynıydık. Kardeşçesine yaşıyorduk. Aynı sofranın aynı tabağına kaşık sallayanlardık. Şu an herkesin tabağı gibi  dini de dili de ırkı da ayrı ve mühim! Bu toplum nasıl lehimlenecek, kardeş olacak, bir olacak?

Oxi’ye karşı bağdaş kurmuşum. Cep telefonu yok, renkli televizyon, internet.  Cızırtılı bir radyoda İzzet Altınmeşe var: “Maden Dağı dumandır.” ı okuyor. Kurbağa sesleri eşlik ediyor dinlenmeme. Düğün salonlarının mahalleyi ayağa kaldıran gürültüsü yok, patinaj yapan Tofaşçılar… Bizi toz dumana katacak araç da yoktu yol da  ama mutluyduk.

Gözlerimi yummuş, Oxi’ye kulak vermişim. Eskiyi aramışım; eskinin samimiyetini, sıcaklığını, yoksulluğunu ve de en mühimi insanlığını. Konuşacak çok şey var, anlatacak ve özlemle yad edecek.

Sabrın ve teslimiyetin sembolü olmuş nice büyüğümüzü andım. Sahtelikten uzak, dedikodudan muaf, sonradan görmemiş, ne oldum dememiş, parasıyla havalanmamış, varlığıyla övünmemiş, makamıyla g.t büyütmemiş.

Sac ekmeğini özledim, harmanı, patosu, Ankara lastiğini…

Son yudum çayımı da içiyorum Oxi’ye karşı. Apartmanların, arabaların, telefonların vesairenin bizi nasıl yorduğunu anlıyorum. Göstereceğimiz şefkate ve duyacağımız vicdana gücümüz kalmıyor. Yapacağımız iyiliğe, ortaya koyacağımız güzelliğe vakit kalmıyor. İnsanlığını arıyorum eskinin; kaybettiğimiz, terk ettiğimiz…

İçeri girmezdik, oyuncağımız yoktu öyle süslü püslü ama oyunlarımız vardı birlikte oynadığımız. Düşer dizimizi kanatırdık, burnumuz hep sümüklü, üstümüz başımız hep çamurluydu ama sapasağlamdık. Doktor yüzü görmezdik. Çatılı ve çok katlı evlerin bisküvi çocukları değil, damlı ve loğlu evlerin harbi çocuklarıydık.

Oxi’ye topuk selamı çaktım. Geçmişe rahmet, bugüne ise Fatiha okudum. Çarşının kasvetli ve bir o kadar da dedikodusu bol ortamına doğru yürüdüm. Oxi tertemiz akmaya devam ediyordu ve biz kirleniyorduk durmadan.

Kaptan

Önceki İçerikİBRAHİM’E EZİYET DEĞİLDİR ATEŞ
Sonraki İçerikALMANCI
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.