Radyo programındaydı Şair, bir mikrofonla aynı frekansı yakalayan niceleriyle birlikteydi. Onu bekliyordu herkes, şairi… Gelsin ahiri… Batıni ve zahiri ne varsa yüklüydü onun yüreğine! Sözleri zehirdi yeri geldi mi, panzehirdi. Dilinde saklıydı iki cihanın gülü ve dikeni adamına göre.

Hüznün ve şiirin dem yaptığı, gözyaşının tavana vurduğu andı yaşadığı an. Enstrümantal müzik sürekli kalbe vuruyordu fonda, kan beyne sıçrıyordu. Aşk kalbe saplanıyordu Bedri Rahmi ifadesi gibi “Yâr, yâr! Seni kara saplı bir bıçak gibi sineme sapladılar.”

Sazın ve sözün mermiden beter olduğu bir ortamdaydı Şair. Gez göz arpacık üçgeninden çıkıp aşk göz sevdacık üçgenine giriyordu her şey. Ömür su gibi akıyordu, sözler de…

Şair mahzunlaşıyordu aniden, hava grileşiyordu. Yağmur moduna giriyordu şiir ve hava! Sağanak başlayacaktı birazdan, sırılsıklam ıslanacaktı ve şemsiyesi yoktu Şair’in. Aşkın ve meşkin olmazsa olmaz olduğu bir durumdaydı. Şair bir konuştu pir konuştu. Beklenen yağmur içimizde bir yere yağmaya başladı. “Gözlerimde yaş vardı, yüreğimden akıp gelen yaşlardı bunlar. Birikmişti, damla olmuştu. Döküldü dökülecek, düştü düşecekti. Silecek eli bekledi. O el uzanmadı yaşlarımı silmeye ve yaşlar asılı kaldı kirpiklerimde, düşmedi. Mendil olacak yürek kim bilir hangi âlemdeydi, silecek el kim bilir hangi gözyaşını siliyordu?”

Aklın metalaştığı, aşkın etleştiği ve kalbin bunlarla restleştiği zamanda şair yüreği taşımak zor işti. Şair de bunun farkındaydı. Ona göre sanat ne sanat içindi ne de toplum için! Sanat sadece aşk içindi. O hissin hür adamı, kalbin yılmaz savunucusu, inceliğin sembolü, sözün padişahı ve kelimelerin serdarı, kalp kalesinin hükümdarıydı.

Eğildi mikrofona Şair ve ismini bilmediği, yüzlerini tanımadığı; yakın ve uzak yüz binlere belki de milyonlara seslendi: “Dualarımın toplandığı tek isim, yaşamak istediğim tek mevsim; aşkın tek taşı, aklın uğraşı… Bir sevimlik canım var, al! Bir öpümlük ömrüm var, senindir! Bir gülümlük aşkım var, kokla! Can dalım kurudu, kırıldı. Aşk çiçeğim sarardı, soldu. Kalp mevsimim kar kışa döndü. Bütün yeşillerini alıp gittin, hazan mısın bana, zemheri mi?”

Şair, sustu uzunca. Bir ceylan kaçtı avcının nişangahında, bir arı zehir salgıladı petek petek, bir kuş öttü acı acı, evler yıkıldı, ağaçlar devrildi, insanlar öldü. Eli mikrofona gitti, sesi fonda asılı kaldı. “Ahmet Kutsi TECER gibi onu arıyorum ben de, beni davet eden sesin kime ait olduğunu:
“Arıyorum yıllar var ki ben onu,
Aşıkıyım beni çağıran bu sesin.”

Siz bir sesin peşinden koştunuz mu böylesine? Orhan VELİ gibi anlatamıyorum içimdeki yaranın sebebini:
“Bir yer var, biliyorum;
Her şeyi söylemek mümkün;
Epeyce yaklaşmışım, duyuyorum;
Anlatamıyorum.”

Siz ağzınıza kadar dolup da anlatamadığınız oldu mu sevdiğinize karşı hislerinizi? Doludizgin seviyordu şair, belliydi bu. Dörtnala seviyordu, son sürat.

“Saçının bir teli dahi yaşama bağlanmama vesileyken yine saçının bir teli belki de ölmeme sebeptir. Boğazıma geçirilen ilmek, ölümüne gülmek… Ömrüme atılan kördüğüm oysa sende aşktır gördüğüm. Neresinde olursan ol bu köhne ve küflü dünyanın bil ki senin her zaman en güzel yerin benim şu yaralı ve hastalıklı kalbimdir. Sezai KARAKOÇ dizesiyle “Uzatma dünya sürgünümü benim.” diyorum o sevgiliye! Kaç mevsim daha kışı yaşayacağım sensiz? Baharımı al getir, yazımı. Silmeye kalkışma alın yazımı. Gelmezse o kaderimden alın yazımı!”

Şair elini çekti mikrofondan, sesini aldı yüreğine hapsetti, kaderine kahretti. Kederini sürdü kalbine namluya sürülen mermi gibi. Tek el bir hüzün sesi geldi, gözyaşları akıyordu yüreğinden Şair’in.

GÜRHAN GÜRSES, KAPTAN

Önceki İçerikAy ve Güneş
Sonraki İçerikSUSMA
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.