Üçüncü Yeni dergisinin 21.sayısında çıkan yazım

Salı Pazarı, yüreğimiz ezelden yemiş azarı. Kimseye yoktur emin olun garazımız, dostçadır herkese nazarımız.

Hizamızı da biliriz nizamımızı da, ezanımızı da, ezamızı da lakin bazen öyle bir kare gelip kalbinize kurulur ki resmen bittiğinizin ilanı olur. Dünya malıymış, mülküymüş, saltanatıymış, zenginliğiymiş vesaireymiş. Bir top kefene sarılacağız ve en sonunda döneceğiz mezara!Pazara kadar değil hikayemiz. Bazen bir dize, bir fotoğraf, bir şarkı sözü, bir melodi yerle bir etmeye kâfidir sizi.

Salı Pazarı; sebze meyve pazarında değil aklım, insanlık pazarında. “Benim bir karıncaya ulu nazarım var.” tavrındayım. Hayatı tespih yapmış da değilim, ti’ye de almıyorum hiçbir kimseyi, fi tarihte diye de başlamıyorum hiçbir söze. Yaşadığım ana bakıyorum ve şahit olduğum yürek yakan, iç acıtan karelerle insanlığın resmini çiziyorum. Of benim insan yanım; en zayıf, ağrılı, sancılı ve kanamalı…

El arabasıyla  bekleyen bir çocuk vardı pazarın girişinde. Çocuk demek bile yetmiyor, daha küçük. El arabasını sürüyor mu çekiyor mu yoksa onun ardında sürükleniyor mu o da belli değil! Akülü araba değildir onun arabası, kırmızılı da değildir mavili de; alengirli de değil, telli duvaklı da!  Oyuncak arabalarla oynaması icap eden Mustafa’nın ekmek kavgası içinde olması saplanıp kalıyor yüreğime.

Pazar poşetlerini evlere taşımak ve bunun karşılığında üç beş kuruş kazanmaktır tek derdi. Yürek pazarında sancı var bugün, Salı Pazarı’ nda acı.

Suriyeliymiş, Halepli… Adı da Mustafa’ymış öğrendiğim kadar. Babası Halep’teymiş. Annesine ve iki kız kardeşine bakıyormuş. Babasına ne olduğunu bilmiyormuş, bildiği tek şey de hiç boş durmadığıymış. Bu pazar senin, o pazar benim dolaşırmış el arabasıyla. Yardıma ihtiyacı olana el arabasıyla cüzi bir para karşılığında eşlik eder, onların poşetlerini evlerinin önüne kadar taşırmış.

Mustafa pazara kadar değil mezara kadar çalışacakmış çünkü açlık onları pek de yaman sınamış. Savaştan önce bahçeleri bostanları varmış, kuşları böcekleri, kedileri kökleri.

Okula gitmiyormuş gitse aç kalırlarmış. Çalışması lazımmış, annesine ve iki kız kardeşine bakmak zorundaymış. “Yarın gelsene bizim okula Mustafa, ev adresini alayım senin. Yapabileceğimiz bir şey varsa öğrencilerimizle birlikte yapalım.” diye seslendim ona. “Gelemem! Çalışmam lazım.” dedi yarım yamalak Türkçesiyle. “Bakmam gereken üç can var evde.”  Küçücük bir bedende kocaman bir yürek.

Evleri Saray Mahallesi’ndeymiş, kaldıkları yer saray gibi değilse de  başlarını sokacak bir çatısı ve onun kirasını ödeyecek kadar da çalışması varmış Mustafa’nın.  Alın teri gibisi var mı en helalinden?

Halepli Mustafa küçücük bir çocuk. Arabası var hem de el arabası. Pazarda poşetleri fazla olana yardım edermiş gücü yettiği kadar ve alnının teriyle para kazanırmış. Annesine ve kız kardeşlerine bakarmış. Kalırsa üç beş kuruşu onunla da halkalı şeker alırmış.

Ey yeri göğü var eden Rabbim! Bu dünya ne de zalim ne de hain. Bir gün çalışmasa Halepli Mustafa, o akşam evine ekmek götüremeyecek, bu yüzden yaşından büyük düşünmek zorundadır. Bir gün hastalanırsa Mustafa, o gün ekmek yiyemiyorlarmış. Bu yüzden büyük olmalıdır Mustafa, güçlü olmalıdır ve hiç durmadan çalışmalıdır.

Ey Rabbim! “Ya hamiyetsiz olaydım ya param olsa idi.” diye haykırmak istiyorum Âkif gibi.
Gürhan Gürses

Önceki İçerikGULAN
Sonraki İçerikMÜPTELAYIM SANA
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.