İstanbul Kadıköy’de dün gece donarak öldü. Evsizdi. Yunus’un,

“Kimseler garip olmasın

Hasret oduna yanmasın” dediği ruh halindeyim şu an.

Kim bilir hangi dertten muzdaripti? Sokağın çamuruna ve soğuğuna neden razıydı? Kar, fakire  beyaz ölüm diye yağar.  Belediyeler, kaymakamlık ve valilikler ne iş yapar kış günü? Kimse görmez mi sokakta kalanları, ihbar etmez mi görmeyen kurumlara insanlık adına?

Tinerciymiş, şarapçıymış, sarhoşmuş, ayyaşmış, fakirmiş, gurebaymış daha bilmem neymiş? İnsan durup dururken bu hale gelmiyor. Hangi derde hamalmış yürekleri? Hangi çileyle sarmaş dolaşmış akılları?

Ne kadar kör olduğumuzun resmidir bu ölüm. Nasıl sağır olduğumuzun başka seslere. Nasıl dilsiz kesildiğimizin başkasının çaresizliğine. Masamızda soğuyan bir bardak çay olur biz öldüğümüzde.

Sami amca soğuktan öldü diyorum oysa.

Herkes suçlu! Her yer suç mahali… Keyfinden ölmedi Sami amca. Keyfinden sokakta kalmadı. Keyfinden açlık çekmedi. Saçı sakalı keyfinden karışmadı birbirine. Kim bilir hangi derde duçardı.

“Söyler dilim ağlar gözüm

Gariplere göynür özüm”

Kış günü… Görürseniz dışarıda kalan birini arayın ilgili ve yetkilileri. İnsana kör olmayın. Kâfir olan fakirliktir işte, kalpsizliktir. Evsizlik sorundur dünyada sarılırken battaniyenize bunu düşünün. Varsa üstünüzde çatınız çatısı gökyüzü olanı hayal edin.

Adaletin bu mu dünya? Milyonlar Mesut Özil’i bekliyor heyecanla Sami amca ölmüş ama hiçbir kimse görmemiş. Kimse beklememiş yanında akıp giderken; milyonlarca ayak ve göz ve kulak ve dil… Bunun neresi adil?

Biz ölsek en fazla soframızdaki çorbamız soğur geriye. Yatağımız soğur, son model montumuz ve içi tiftikli botumuz. Dün gece İstanbul Kadıköy’de Sami amca donarak can verdi.

“Bir garip ölmüş diyeler

Üç günden sonra duyalar” İçin çorbanızı şimdi afiyetle.Sarılın battaniyenize sımsıkı.Montunuzu ilikleyin ve botunuzu bağlayın iyice.

Sırf bulundukları makamdan dolayı yalandan övdüğümüz ve şişirdiğimiz, onlarla bir fotoğraf çektirip sosyal medyada marifetmiş gibi paylaştığımız, sırf güldü diye dünyanın en iyi idarecisi amiri bildiğimiz, yapması gerekeni yaptığı için takdire boğduğumuz, bize el salladı diye alkışladığımız, bizimle aynı masada oturdu diye dünyanın en mutlu insanı olduğumuz, halkın arasına karıştı diye müthiş biri kabul ettiğimiz, taziyeye geldiği için muhteşem gördüğümüz, bayramımızı kutladı diye kutsal biri diye adlandırdığımız, en son model simsiyah arabasının içinde indiği vakit paspas olduğumuz, yaptığı her espriye sırf makam sahibi diye kahkaha attığımız, söylediği her sözü hayranlıkla ve sorgulamadan kabul etiğimiz o kadar çok insan var ki yaşadığımız ülkede bu yüzden hepimiz suçluyuz diyorum. Bu kadar mükemmel ve kusursuzların olduğu ve onları alkışlayan insanların da var olduğu bir yerde Sami amca ölmüş Allah aşkına kimin umurunda?  Ne zaman düzeliriz biliyor musunuz? Alkışı hak etmeyeni alkışlamadığımız, makama layık olmayanı baş tacı yapmadığımız, saygıya müstahak olmayana saygı göstermediğimiz, hizmet ehli olmayanı hizmet ehliymiş gibi kabul etmediğimiz, liyakatli olmayana liyakatliymiş gibi davranmadığımız zaman.

Soğuk bir kış günü Sami amca donarak ölmüş İstanbul Kadıköy’de ve Mesut Özil İstanbul’a inmiş.

Kaptan

Önceki İçerikBÜYÜBOZUMU: YARATICI YAZARLIK
Sonraki İçerikŞehr-i Mümtenî
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.