Hüznü sâyende aldık, gözyaşını, hicranı…

Her ne varsa senden mirastır bana çile namına.

Tek varisinim bu yalan dünyada, tek terkinim.

Sâye nedir biliyor musun?

Gölge demektir ve Farsça bir sözcüktür.

Sâyemde bunu öğrendin, bak.

İlk defa senin sâyende ağladım. Geceydi dere kenarına indim, Ohi’nin kar suyuyla başını taştan taşa vuran buz gibi sularına ayağımı daldırdım ve hıçkıra hıçkıra, titreye titreye ağladım. Ay şahittir bu feryadıma, yıldızlar mendil tuttu ama kurutamadı içimi ıslatan yağmuru. Kirpiklerim nemlidir hâlâ, en güzel çiçekler de nemli yerlerde yetişmez mi? Sana bakışım bu yüzden çok güzel tıpkı bir çiçek gibi. İçimin guslünü gözyaşlarımla alıp arındım dünyevi her türlü kirden. Gözyaşları dezenfektanıdır kalbin.

Ruhum boydan boya yıkandı da nefeslendim.

Sâyende dert sahibi olduk çok şükür! Şikayetim yok sakın yanlış anlama beni. Senden önce başımı yastığa koyduğum gibi uyurdum. Senden sonra gökteki yıldızları sayar oldum. Karanlığın her noktasını biliyorum artık çünkü gözlerim hep o noktalara takılı kalıyor. Sonra o noktalardan biri büyüyor kocaman oluyor ve beni yutuyor.

Saçının bir teli dahi beni mesut etmeye yetiyor var gerisini sen düşün.  Bakışın felç ediyor beni, gülüşün delirtiyor, sesin canımı alıyor. Fark ettin mi israfsız seviyorum seni, noksansız. Kokladığın çiçekler gerdanımda kolyedir, yediğini çikolataların kabı, çiğnediğin cikletlerin falı, okuduğun kitaplarda altını çizdiğin sözcükler, dizeler ezberimdedir.  Tüm bunlar nasıl oluyor diya bakıp da şaşırma! Bunların tek açıklaması var hem de tek sözcükle: Sâyende.

Artık bu şehrin her yerini adım gibi biliyorum. Yaşadığın mahalleyi, geçtiğin caddeleri, gezdiğin sokakları, oturduğun parkları, sevdiğin kafeleri, hoşlandığın mekânları…  Avuçlarını açıp kana kana su içtiğin Karaçalı çeşmesini… Her gördüğünde bir kez daha vurulduğun ve büyülendiğin Ulu Cami’yi… Sadaka verdiğin dilencileri, selpak aldığın sokak çocuklarını…  Sâyende her şey, herkes…

En sevdiğin çiçeği seviyorum, en beğendiğin filmi izliyorum, en çok dinlediğin şarkıyı dinliyorum ve elinden düşürmediğin en güzel bulduğun kitabı okuyorum. Bütün en’lerim seninle ilgili gördüğün gibi.

Sâyende.

Gölge etme başka ihsan istemem, demiş ya Diyojen işte ben de, Gölge et başka ihsan istmem, diyorum. Bakışlarının gölgesinde demlenirim aşka, gülüşün gölgesinde huzura ererim, kalbinin gölgesinde zevkten dört köşe olurum. Gölgende bana yer verdiğin için kendimi dünyanın en mutlusu ilan ederim tüm bunlar sâyende oluyor.

Rabbe şükrümsün. Sâyende kendimi tamamladım. Eksik olan yanlarımı gördüm; boşluklarımı, kusurlarımı, yanlışlarımı. Bir yapbozun en önemli parçasını bulmuş gibiyim seninle. Beden; et ve kemikten ibarettir, sen o bedene üflenen cansın işte.

Sâyende sâyeban olduk. Dağ başında kardık eridik ve gürül gürül akan buz gibi bir su olduk. Bulutlarda yağmurduk; dolduk, kendimizi tamamladık ve sonunda da yağdık kurak gönüllere. Dudaklarda kuru ve anlamsız bir sözcüktük, senin dudağında kalpleri fetheden bir melodiye döndük. Her şey seninle manasını buldu ve tamamlandı bunu benden başka kim tam anladı?

kaptan

Önceki İçerikTHE GRİZZLİES
Sonraki İçerikBENİ ONUN GAMZELERİNE DEFNEDİN
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.