Biraz şiir tadında yaşamamız lazım, biraz masal, gerisi hikaye.. Karakoçan’da bu potansiyel var ve bunu iliğine değin hissettirmek lazım gelir herkesin. Karakoçan’ı sevmek de biraz şiir yazmaya benzer, biraz da şiir okumaya. En güzel resmini çizen ressam haliyle bakmak lazım gelir Karakoçan’ıma. Taşa ruh katan heykeltıraş ustalığıyla Karakoçan’ıma ruh katmak lazım gelir. Karakoçan’ı en güzel nağme ile ifade eden yorumcu kulağıyla duymak lazım gelir.

“Üzümden şarap

kömürden ateş

öpücükten insan yapmak

sımsıcak yasa bu…” der Paul Eluard. Ne güzeldir şiir, ne güzeldir şiir gibi yaşamak Karakoçan’ımı. Öpücükten insanlarıyla sen ne güzel bir ilçesin ey uç ilçem. Yarım bırakılmış bir roman gibi Karakoçansız yaşamak, insansız dünya misali. Şair ruhlu, edip kalemli, epik karakterli insanların otağı desem mübalağa etmiş sayılmam. Yarım bırakılmış bir roman gibi Karakoçansız yaşamak, şekersiz çay gibi, motorsuz araba, çiçeksiz ağaç, mavisiz gökyüzü, balıksız deniz nasılsa? Yarım bırakılmış bir roman gibi Karakoçansız yaşamak, insansız dünya misali.

Her gelenin övdüğü lakin gittikten sonra bu övgünün kuru bir sözden gayri aksetmediği ilçem. Bahtsız, tahtsız ilçem. Senin ikbalini oluşturacak, senin tahtını kuracak olan nesil doğacaktır elbet. Senin kitabını kaleme alacak, senin cemalini ifade edecek sazendelerin, neşidelerin, kasidelerin, gazetelerin, hikayelerin anlatılacaktır elbet. Farkında olmadan ilçede bir yazın hayatı oluştu, elbette olgunlaşacak zamanla, elbette güzelleşecek vakitle. İlçenin bu yazın hayatını korumamız, desteklememiz lazım gelir.

Dosyalarca suçum var, hepsi de seni sevmekten yana.

Ey Karakoçan!

Hangi mahkeme yargılayacak beni, hangi gün, nasıl?

Suçumun cezasını verseler kim bilir kaç gün, kaç yıl?

Belki de idam!

Anlamam ne olursa olsun,

Yeter ki sen yanımda ol,

Ey Karakoçan.

O son isteğim bu cellattan.

diye karalamışım sarı gazete yaprağına 95 yılında. Bu sevdayı yüreğinde hisseden her Karakoçanlı gibi bizlerde bu ilçenin her karışında gezip tozmuşuz. Her mahallesinde yankısını duyarız geçmişin. İçinde Karakoçan olan cümle ne güzel bir heyecan yaratır bizde. İçinde Karakoçan olan bir mısra mısraı berceste değildir de nedir Allah aşkına?

“En Uzak Mesafe…

En uzak mesafe

ne Afrika’dır,

ne Çin,

ne Hindistan,

ne seyyareler,

ne de, yıldızlar, geceleri ışıldayan…

En uzak mesafe iki kafa arasındaki mesafedir

birbirini anlamayan.” diye filozofça döktürmüş Türk şiirinin en baba şairi Can BABA. İlçedeki kafalar arasındaki iletişim hatlarını bir onarabilsek, ilçeye hava katacak, moral pompalayacak gönül vanalarını bir açabilsek, kişiler arasındaki hesapsız düşmanlıkları bir kalemde silebilsek bizden daha iyisi olmayacak sanırım. İşte edebiyatın ve şiirin gücü.

Kalem silahtan daha güçlüdür, daha ateşlidir.Siz sadece üniforma ile düzeltemezsiniz memleketi.Şiirle, edebiyatla, resimle, türküyle, halk oyunlarıyla, sporla düzeltebilirsiniz. Sanattan, kültürden, spordan kopmuş milletler zaten yok olmanın pimini çekmişlerdir ve yaşadıkları mekanı birer cinnet haneye dönüştürmenin fitilini ateşlemişlerdir.İşte şu an ki gençliğin içine düşmüş olduğu durum.

Kimi roman yazar, Karakoçan’ı koyar içine. Kimi resim çizer, Karakoçan’ı resmeder. Kimi şiir döker, şiirine Karakoçan’ı kafiye eder. Kimi türkü yakar Karakoçan üzerine, sonra herkesi yakar. Kimi de bizim gibi hiç durmadan Karakoçan’ı över, kendisinin övülmediğini bile bile.

Olsun iki gözüm, olsun ne olacaksa hem de! Bizim işimiz, bizim davamız kuru bir dava değildir. Ancak gönül gözüyle bakanlar anlar halimizi.Varsın protokolde en son sırada olsun yerimiz. Eğer yaşayacaksak bu ilçede, bir şelale gibi yaşamalı ve dolu dolu akmalıyız Karakoçanın yüreğine. Ve bir şiire dize olup, tüm damarlarını dolaşmalıyız Karakoçan’ın.

Senin şiirin daha yazılmadı Karakoçan, yazılsa zaten senin şiirin olmaz.Hep yazılacak bir şeyin olsun ve kalsın istiyorum. Bu yazının burada bitmemesi gibi bir şeydir seni yaşamak.

GÜRHAN GÜRSES

Önceki İçerikİKİ KAPI TEK ANAHTAR
Sonraki İçerikBİR ÇİÇEĞİN DALIYDI KALBİM
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.