Sidoma ne kadar da şiirsel duruyor. Seslerin gizemi kelimelere sirayet ediyor, kelimeler de o sihirle dizeleri oluşturuyor ve dünyanın fethedilmesi en zor kalesi olan kalpler de  işte bu dizelerle ele geçiriliyor. Özdemir Asaf  “Bir kelimeye bin anlam yüklediğim zaman sana sesleneceğim.” diye yazmış ya ben de sana şunu söylemek istiyorum: Bir kelimeye kalbimi koyduğum zaman sana sesleneceğim  Sidoma!

Beni benden aldı, başka hülyalara saldı. Yazıyorum harf harf, bakıyorum saf saf, yan yana getirip ters yüz ediyorum beni çarpan şeyin ne olduğunu anlamaya çalışıyorum.  Şimdi merak ediyorsunuz ne anlama geliyor diye. Sidoma’ nın sen ve ben demek olduğunu söylemeyeceğim size!

Bir siyah kağıda beyaz kalemle iri puntolarla ve büyük harflerle SİDOMA yazıyorum, bakıyorum dakikalarca. Donuyorum. Sonra Sidoma yazılı kağıdı alıp ışığa tutuyorum. Kağıdın arkasına bakıyorum, ters çevirip inceliyorum. Hayranlıkla seyrediyorum SİDOMA’YI.

“Sen ve ben” dünyadaki en güzel kelime grubu, en muhteşem çift, en harika birliktelik… Lazcadır. Mana yüklemeye kalksak manalar ne de azcadır.

Sidoma! Bir elmanın iki yarısı gibi, bir ekmeğin, bir kalbin… Yâr ve yüzü gibi… Ortadan böler gibi bir insanı, bir yarısı sevdiğinde kalır gibi.. Aklı fikri, yüzü gözü, sazı sözü ve alabildiğine özü… Sen diye haykırıyorum, yankısını bekliyorum senden: Ben demeni.

Sidoma! Kaç gün oldu dilime takılıp aklımı alalı, gönlüme düşeli, beni yakalı, yıkalı… Kaç gündür Sidoma dilimde, gönlümde, aklımda.

Biri sesleniyor bana:
– Efendim Sidoma! diyorum
– Selam! diyor başka biri.
– Sidoma! diyorum gayriihtiyari.
– Nasılsın? diyor bir diğeri.
– Sidoma! diyorum, anlayın halimi. Kelime dağarcığım oluyor Sidoma; sözlüğüm, her yazdığım yazıya mevzu olacak bir tat, belki de yeni doğmuş bir kız çocuğuna ad!

Sen ve ben! Belki de sana hasretliğimdir beni bu derece kelimelere gark eden. Yağmur yağdığında ağlayan… Seni her andığında yüreğini dağlayan… Ömrünü tek senin aşkına bağlayan…

“Sidoma” diye haykırasım var, zincirlerimi kırasım, kırık kalbimi onarasım… Sana gelesim var. Kapında bitesim ve hiçbir şey demeden sana sımsıkı sarılasım…

Sen ve ben demek  Sidoma, Lazcadır.  Sevdam harbicedir. Sermayem kalpçedir ve geçerli olan tek akçem de sana olan aşkımdır bu dünyada. İşte sen varsan dünyanın en zenginiyim, yoksan en fakiriyim. Parası olan değil, yarası olan anlar beni.  Sevdası olan, Sidoma’sı…

Bir insan bir kelimedir. Bir kelime bir dizedir. Bir dize bin anlamdır. Bin anlam da bir insandır çünkü insan alemin özüdür ve Sidoma da seven herkesin…

Sidoma aşktır. Sendir, bendir, bizdir. Seni olan anlar Sidoma’yı. Beni olan anlar, biz olan…

Önceki İçerikŞİİRİMSİ CÜMLELER
Sonraki İçerikEY ORUÇ TUT BİZİ
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.