Cemal Süreya’nın ölüm yıldönümü…
Rahmetle anıyorum.

Başlığım onun “Aşk” şiirinin son dizesidir: Sonrası iyilik güzellik…

Cemal SÜREYA:
1931, Tunceli Pülümür doğumlu…
9 Ocak 1990, İstanbul ölümlü…

“sizin hiç babanız öldü mü?
benim bir kere öldü kör oldum” dizeleriyle beni her defasında kalbimin en orta yerinden vurandır o. Kimse kör olmasın ve kimsenin babası da ölmesin! Çevremdeki her babanın ölümünde gelir takılır dilime bu dizeler ve boğazımda demirden bir yumru oluşur yutkunamam, içten içe ağlarım.

” Güzel hayat isteyen, güzel insan biriktirsin.” diye yazmıştır ve ben de bunun gereği hep güzel insanlar biriktirmeye çalıştım. Şairin kendisi de biriktirdiklerimdendir imge ve aşk dolu şiirleriyle.

Aşk şairidir. Kadını da sever, sigarayı da. Büyük şair olarak görmez kendini. 2.Yeni’nin en önemli isimlerindendir ayrıca. Üvercinka’yı duymayan yoktur sanırım güvercin kanadını. Sevdiği kadınadır “Üvercinka” deyişi.

Asıl adı Cemalettin SEBER’DİR. Daha sonraysa Cemal SÜREYYA, en sonunda da Cemal SÜREYA… Anlatılana göre soy ismindeki ”y” harfini arkadaşıyla girdiği iddiayı kaybetmesi sonucu çıkartmış ve soy ismi ”SÜREYA” olmuştur.

Cemal SÜREYA’nın ilgi çeken yönlerinden bir tanesi de imzasıdır. Ad ve soyadını yazarak attığı imzası tek kelimeyle muhteşemdir. Sigaraya düşkünlüğüyle bilinen Cemal SÜREYA’NIN imzası da -90 derece çevirip baktığınızda- koca burunlu sigara içen şapkalı bir adama benzemektedir.

Bugün sosyal medyada yüzlerce dizesi gençlerin duygularına tercüman olmaktadır. Bu da onu daha tanınır kılmaktadır. Türkçeyi son derece güzel kullanan ve etkili bir dille şiirler yazan şairimiz tam bir sevda adamıdır.
“okyanusta ölmez de insan, gider bir kaşık sevdada boğulur.” diye yazmıştır. En bilinen şiirleri “Keşke yalnız bunun için sevseydim seni” serisidir şüphesiz. Bu şiirleri okuduğunuzda sırf bu yüzden seversiniz şairi bir de şiiri.

“yürüyoruz bütünlemeye kalmış bir sessizlikte
keşke yalnız bunun için sevseydim seni”
Ne kadar da dile yapışan, akla takılan ve kalbe hoş gelen bir ifadedir bu! Sevgilinin en ufak belki de en zayıf yönü bile olsa sırf bu yüzden onu sevebilmek gerektiğini ima eder. Tek bir nişanesi olsa dahi sevgilinin şaire göre o nişane sevgiliyi sevmek için yeterli sebeptir. Yeter ki bahanemiz olsun onu sevmeye, şahanemiz olur onun her şeyi.

“On Üç Günün Mektupları” nın yazarı. Eşi rahatsızlanır ve hastaneye yatırılır. Cemal SÜREYA da eşinin hastanede yattığı on üç gün boyunca ona olan hislerini dile getiren, ona yaşam sevinci aşılayan ve umut vadeden mektuplar kaleme alır. Eşini ziyarete gittiği on üç gün boyunca yazdığı mektupları onun yastığının altına bırakır. Kadın iyileşmez mi sizce bunca mektuptan sonra? Teşhis de belli reçete de! Hani demişti ya bir şiirinde : ”Umutta umut varsa umutsuzlukta da umut var”

Bazen bir şiir, bir mektup, bir hikaye; olmadı bir dize, bir satır, bir kelime belki de bize güç vermez mi; bize hayatı sevdirmez mi? Şairlerin böyle sihirli yanları var işte, direkt damardan tesir eden, ruha isabet değen.

En sevdiğim dizeleri şunlardır Süreya’nın,:
“Ben senin
Sevgilin, eşin, baban, ağabeyin, arkadaşınım.
Biri bitse biri kalır,
Seni hiç bırakmayacağım.” Kendimi bulduğum belki de ona çok daha yakın hissettiğim…

Bugün Cemal Süreya’nın ölüm yıldönümü… Şiirleri öksüz değildir, yetim hiç değil! Milyonlarca seveni var, okuyanı, paylaşanı. İlanıaşk edenler var onun şiirleriyle, okuma aşkına düşenler var, mecbur hisseden var, alışan var, onsuz yapamayan var, edemeyen.

“karşıdan karşıya geçer gibi sev beni;
önce bana,
sonra bana,
sonra yine bana bak..” Her karşıdan karşıya geçişinizde ezberinizde olsun Süreya’nın bu şiiri. Çünkü şiir her yerde, yaşamın her yanında.

Yan yana olanlar okusun şunu, daha bir sevsin birbirini. ”Yarın bizi beraber görenler: ‘Kimdi o yanındaki? ‘ diye sorarlarsa, beni detaylı anlatma. Kısaca: ‘Ömrümün geri kalanı…’ dersin. ”

Can YÜCEL’İN Cemal SÜREYA’NIN ölümünden sonra söylediği”Aşk yok gayri memlekette Cemal Süreya gideli beri.” sözleri onun bırakmış olduğu boşluğu göstermek adına önemlidir.

Şairi rahmetle ve aşkla anıyorum.

Gürhan Gürses

Önceki İçerikEğitim
Sonraki İçerikKALAN ÖMRÜMÜN TAMAMISIN
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.