Solomon Adaları’nda yaşayan yerlilerin ilginç bir ağaç kesme yöntemi varmış. Baltayla kesemeyecekleri kadar kalın bir ağacı üfleyerek deviriyorlarmış. İnanmadınız değil mi? Siz inanmayın ve çevrenizdeki herkese kötü söz söylemeye devam edin. Onları üzdüğünüzü, kırdığınızı, kuruttuğunuzu ve en sonunda da devirdiğinizi gördüğünüz vakit çok geç olacak.

Kötü sözü diyorum, yerliler ağacın yüzüne yüzüne üflüyorlar. Hem de hep birlikte, yan yana durup bir suçlunun yüzüne tükürür gibi ağaca fısıldıyorlar ve onu kurutuyorlar, sonunda da deviriyorlar. Ağacın da ruhu olduğuna inanıyorlar ve o ruhu kötü sözle çekip alıyorlar, hem de üfleyerek…

Her gün onlarca kötü sözü üzerine boca ettiğimiz insanları düşünün bir zahmet: evde, işte, okulda, caddede, sokakta, çarşıda, pazarda… Ve insanların da taşıdığı bir ruh vardır göremesek de: cam gibi kırılgan, çiçek gibi darılgan, serçe gibi çekingen…

Yüzüne yüzüne üflediğimiz kem sözler, içten içe ettiğimiz beddualar, fısıldadığımız küfürler, hakaretler, lanetler… Ama yerliler diyorum, Solomon Adaları’nda yaşayanlar, kesemeyeceklerine inandıkları kocaman ağacın karşısına hep birlikte dizilip yek ağızdan ağaca kötü sözler fısıldıyorlarmış, aynen böyle! Hem onların inandıkları şu: Her ağacın içinde bir ruh olduğu inancındalarmış ve kötü sözler fısıldayarak da bu ruhu ağacın içinden çıkartmak istiyorlarmış. Ve inanmazsanız ama haklı da çıkıyorlarmış. Bir süre sonra ağaç kurumaya başlıyor ve devriliyormuş. Düşünün kötü söze dayanamayan koca gövdeli, salkım saçaklı köklere sahip bir ağaç… Bir kötü sözle can evinden vurulmuş yatıyor yerde boylu boyunca. Dilden daha büyük silah mı var Allah aşkına?  Sakın o kem sözlü barutlarla yüklü dilinizi insana doğrultmayınız, namlunuz da insan olmasın, hedefinizde.

Bizler de bu yerlilerin ağacın içinde farz ettiği ruhun, insanlarda da olduğunu görebilsek ve onları da baltadan, hızardan daha kötü olan sözlerin devireceğine, yaralayacağına hatta öldüreceğine inanabilsek…Söz baltadan keskindir dostlar! Testereden dişlidir, hızardan hızlıdır. Bu yüzden ağızdan çıkan her söze, mutlak anlamıyla hakim olmamız gerekiyor.

Bu hikayeciği okuduktan sonra kırdığım kalpler geldi aklıma, yok yere üzdüğüm canlar, haksız yere sarf ettiğim sözler… Sesimi yükselttiğim kıymetliler, eziyet ettiğim değerliler, yok saydığım önemliler. Değil bir insana, bir böceğe, bir çiçeğe dahi yükseltmemek gerekirmiş sesimizi, anladım. Şimdi “Öldürücüdür.” ibaresini insanın üzerine yazmanın tam zamandır. “Zehirleyicidir.” ibaresini de.

İnsanı incitme ki sen de incinmeyesin, kırmayasın kalbi ki kırılmasın kalbin, canı yakmayasın ki yanmasın canın. Bir bumerang gibidir hayat; ne verirsen onu alırsın, ne söylersen onu duyarsın. Yankısı sana ayarlıdır hayatın; güzelliğin, çirkinliğin; iyiliğin, kötülüğün…

İnanamayabilirsiniz bu hikayeciğe devam edebilirsiniz kem sözleri söylemeye, sinkaflı sözlerle imparatorluk kurabilirsiniz kötülükte. Kârımız ne olacak diye sormak istiyorum herkese? Gül varken dikene dolanmanın, iyilik dururken kötülüğe bulaşmanın manası nedir?

İnsanı kırmadan bazı şeyleri iyileştirebilsek, insanı kurutmadan bazı yanlışları düzeltebilsek, öldürmeden yaşatabilsek ve insanı, insan olduğu için hatasıyla anlayabilsek, en sonunda da yerlilerin ağacın içinde farz ettiği ruhun insanlarda da olduğuna bir inanabilsek ve onları baltadan çok kötü sözlerin devireceğine ve  sözün baltadan daha keskin ve yaralayıcı olduğuna ikna olabilsek…Ve….

KAPTAN

Önceki İçerikBAY G
Sonraki İçerikRağmen
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.