“Hakkım da ne düşünüyorsan

Rabbim sana on katını versin.” Bunu herkes böyle bilsin. Düşüncelerini ona göre şekillendirsin.İyilik diliyorsa yatırımını iyilik üzerine on katı fazla alır. Bunu bir banka gibi düşünün. Ne yatırırsanız karşılığını misliyle alacaksınız.

Güzellik istiyorsa aynı şekilde…

Kötülük istiyorsa on katı hanesine yazılır.

İti tarife ne hacet ne köpektir biliriz.

Gülü tarife ne hacet ne çiçektir biliriz.

Lafımızı da gediğine böyle oturturuz.

Biri hakkında yorum yapmak o kadar kolay ki! Onu karalamak, onu zorda bırakmak… Bu o kadar zevkle yerine getirilir ki! Sanki bal sürüyorlar ağızlarına oysaki zehirdir sürdükleri, bilmiyorlar.

Bildiğim tek yorum, sevi’YORUM’! Hem de bütün insanları katıksız, aralıksız, bakmadan rengine dinine diline… Sizin gibi uzaktan ahkam kesip de yorumlamıyorum hiçbir kimseyi, karalamıyorum Allah’ın bir kulunu. Değişmiyorum hiçbir kimseyi bu dünyanın bir puluna!

Hem yargılarsınız insanları onları sevmeye vaktiniz kalmaz!

Enerjinizi güzel olana yönlendirin, hayırlı olana, olması gerekene!

Bir insan, başka bir insanı tanımadan bilmeden niye yargılar ki?

Oturup karşılıklı çay içmediği, aynı şarkıyı dinlemediği, aynı maçı ya da filmi izlemediği, aynı elbiseyi giymediği birini ne diye kötüler ki? Aynı ekmeği ikiye bölüp paylaşmadığı, aynı tasta su içmediği…

Bir insanı tanımadan yargılamak yargısız infaz değil de nedir şimdi?

Hakim misiniz hükmünüzü veriyor, kaleminizi kırıyorsunuz?

Ya kırdığınız kalp!

Onun bir önemi yok mu?

Ya o kalpte Allah aşkı varsa!

Ya o dudaklar Allah’ı zikrediyorsa!

Müderrislik, kadılık, kazaskerlik vazifelerinden sonra şeyhülislâmlık da yapan büyük âlim Ebussuûd Efendi, Kanunî Sultan Süleyman döneminin büyük şahsiyetlerinden biridir. Bir gün Kanunî Sultan Süleyman, sarayın bahçesinde armut ağaçlarını kurutan karıncaların telef edilmesi için Şeyhülislâm Ebussuûd Efendi’den aşağıdaki beyitle fetva istedi:

“Dırahta ger ziyân etse karınca / Zararı var mıdır ânı kırınca?” Yani “Eğer ağaca karınca zarar verse, onu öldürmek caiz midir?” diye sordu.Padişahın bu fetva talebi üzerine, Ebussuûd Efendi de şöyle bir beyitle cevap verdi “Yarın Hakk’ın dîvânına varınca / Süleyman’dan hakkın alır karınca!” Karınca dahi yarın hakkın divanında onu öldürenlerden hakkını alacaksa eğer siz bir insanın da ruz-ı mahşerde hakkını alacağından asla şüpheye düşmeyin. Kul hakkı her şeyin üstündedir.

            İçini görebiliyor musunuz kötülediğiniz kişinin? Bilmediğiniz insan hakkında konuşmak şık mı? Tanımadığınız biri hakkında atıp tutmak ne kadar da doğru? Dile tespih taşı gibi diziliverir hemen kötülükler. Makineli tüfek gibi maşallah diller! Ya sizi kim ıslah edecek zilliler?

            Sayar da sayarlar beğenmediklerine, hoş görmediklerine belki de kıskandıkları ya da çekemediklerini yerden yere vururlar. Ballandıra ballandıra anlatılır kusurlar. Bala katran katarlar, süte toz katarlar, suya pislik bulaştırırlar. Dünyaya lafla nizamat vermeye kalkarlar. Anlatılır da anlatılır hatalar, kusarlar da kusarlar içindeki irinleri. Küpte ne varsa dışına o sızar diyorum bende. Gül tutan elde gül kokusu gelir, kül tutan elde kül kokusu…

            Benim hakkımda ne düşünüyorsan Rabbim sana mislini versin diye dua etsem diyorum hani? Benimle ilgili aklından geçenin senin de başına gelmesini dilesem… Kalbinde benimle ilgili olan kısımların senin yaşamına da yansımasını arzu etsem… Hani diyorum iyi düşünsen hakkımda, hayra yorsan her şeyi, hayırlı olsa hakkımızdakiler… Daha iyi olmaz mı? Daha güzel! Özel!

            Sû-i zan’ı bırak da hüsn-i zan’a bak! Bu ayakları bırak! Ve kalpten kalbe bir su gibi berrak mı berrak ak!

Önceki İçerikLA TAHZEN
Sonraki İçerikKÖFTECİLER SOKAĞI
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.