Kendisini seyre dalan kızlara yüz çeviren bir sahabe vardı. Yapabilir misiniz bunu bugün? İradeniz var mı o denli, nefsinize hâkim olabiliyor musunuz onun gibi? Bize Musab gönüllü Müslümanlar lazım! Musab bakışlı iman edenler…

Hazreti Musab Bin Umeyr aklıma geldikçe ağlarım. Sizler de halinize ağlayın, üzülün, ne hale gelmişiz idrak edin! Onun feragat ve fedakârlığının yüzde kaçını biz yapabiliriz diye bir muhasebe edin. Zenginliğinize, doymazlığınıza, dünya malına meyletmişliğinize, süsünüze, kokunuza, malınıza, mülkünüze ve asıl canınıza acıyın! Bir kalemde silebilir misiniz bunları hayatınızdan? Bir defada atabilir misiniz çöpe gözünüzü kırpmadan? Mümkün değil. Bir çorabı dahi kaybolduğunda dünyası yıkılmış olan günümüz Müslümanları yalan dünyanın yalan Müslümanlarısınız. Bir bardağı dahi kırıldığında ortalığı vaveylaya verenler, bir malı kaybolduğunda yas tutanlar! İnancınızdan neler gidiyor her gün? İmanınızdan neler eksiliyor, üzülüyor musunuz? Bir tişörtünüzün yırtılması kadar önemsiyor musunuz bunu? Arabanızın çizilmesi, evinizin eskimesi kadar üzülüyor musunuz? Feda edebilir misiniz bütün malınızı en kutsal bildiğiniz değer üzerine? Gözünüzü kırpmadan verebilir misiniz elinizi en sevdiğiniz insanın uğruna? Kolunuzu, bacağınızı, başınızı kesebilirler bu uğurda razı olabilir misiniz? Musab öyle mi? Değil malını, tek tek her uzvunu-elini, kolunu, başını- feda ederek canını verdi Rabbine!

Musab, Müslüman olmadan önce Mekke’nin en zengin gençlerinden birisiydi. Bir dediği iki edilmezdi, sözü dinlenilirdi. En güzel o giyinirdi Mekke de, e güzel kokuları o sürünürdü. Peygamber Efendimizin “Mekke’de Musab’tan daha zarif, daha narin, daha güzel kimse yoktu, saçları kıvrım kıvrımdı.” dediği zattı. Musab, iman ettikten sonra ilkin ailesinden zulüm gördü. Açlık içinde kaldı, işkencelere maruz kaldı ama yılmadı. Sancaktarı oldu acının, düşürmedi imanını, sarsmadı inancını. Biz kim onlar kim, arada dağlar, okyanuslar kadar mesafe var! Onların imanı o denli sağlamdı ki yer yarılsa inançları sarsılmazdı, gök yırtılsa imanlarına bir halel gelmezdi.

 Musab hem zengin, hem de çok yakışıklı… Giyimine kuşamına düşkün, kokusu eksik olmazdı, o kadar yakışıklı ki sokakta geçtiği vakit o sokaktaki bütün kızlar pencereye çıkar, ona bakardı. Onun dikkatini çekmek için onun kokularını sürünürlerdi lakin o hiçbirine bakmazdı. Size bakan bir kız oldu mu yüzünüzü çevirecek kadar mahcup musunuz? Onun bakışından rahatsız olacak kadar inançlı mısınız? Bütün gözler onun üstünde ama onun gözü yerde! Ne de güzel örneksin günümüz gençliğine! Tabi ki bilene, görene, anlayana ve bunu hayatına tatbik edene…

Bu zarif, yakışıklı ve zengin adam şehit olduğunda üzerine kefen olacak hiçbir şey bulamamışlardır. Öteye bavul mu götürüyorsunuz, düşünün? En dayalı döşeli evinizi mi? En son model arabanızı mı? Canınızı alsınlar tek malınızı almasınlar, öyle bir devirdeyiz. Fedakârlık, feragat nedir bilmezsiniz? Ondan öğreneceğimiz çok şey var. Musab, ortada hesap; kim kârda, kim zararda! Ahirde yazar kitap!

Mekke’nin en yakışıklısı, en zengini… İlk İslam muallimi, Uhud sancaktarı… Peygamber efendimize benzeyen yiğit… Kefeni bulunamayan şehit! Elleri kesilir, sonra kolları bırakmaz yine de sancağı bedeniyle tutar. Sonra bir mızrak alır canını, son nefesini verirken elindeki sancağı bir melek gelip alır. O Musab ki Peygamber Efendimizin “Ya Musab, seni seviyorum.” dediği zattır!

Hz. Mus’ab şehit edildiğinde kırk yaşındaydı. Bir vakit zengin olan ve refah içinde yaşayan bu zatı muhteremi kefenleyecek bir örtü bile yoktu. Hz Peygamber yanına geldiğinde Mus’ab eski bir hırkanın içinde saçları dağılmış, vücuduysa  kılıç ve mızrak darbeleriyle parçalanmış bir durumda yatıyordu. Hz Peygamber üzüntülü bir halde “Seni Mekke’de gördüğümde senden daha güzel giyinen, daha yakışıklı kimse yoktu. Şimdiyse kefen olarak sarılmış hırkadan başın dışarıda kalıyor.” demiştir. Sonra onun için de bir kabir açtılar ve o mübarek sahabeyi de Uhud Şehitleri arasına defnettiler.

Musab kadar olamadıktan sonra yaşamışsın ne yazar?  

Musab’ı tanımadıktan sonra bunu okumuşsun ne çıkar?

GÜRHAN GÜRSES

Önceki İçerik“GARA”LANDI HER YER BUGÜN ÜLKEMDE
Sonraki İçerikBİR AŞK HİKAYESİ
GÜRHAN GÜRSES Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini bitirdi. "Yazan insan fark yaratır" diyerek kalemi eline aldı ve büyük bir aşkla yazmaya başladı. Şiir, hikâye, roman ve deneme türlerinde yazıları yayımlandı. Yerel ve ulusal gazete ve dergilerde, çeşitli edebiyat ve sanat sitelerinde denemeleri, hikayeleri, şiirleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. Yeni Akit, Kamuajans, Başkentliler Haber, Yozgat Yeni Gün, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber gibi... Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. DERGİLER: Divit Kalem, Bekir Abi, Ihlamur, Tefekkür, Yolcu, Sis, Ayı, Akaşa, Küllük, Telmih, Fatih E Dergi, Kalemlik, Yazık, Kirpi, Raf, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, Gözlük, Taşbina Fanzin, Hâlbuki, Yazı Yorum, Asilder, Sinada, Mukadderat, Müştak, Dümen, İdarecinin Sesi, Sahra,Teferrüc, Giz Edebiyat ve Sanat Dergisi, Hane-i Fanzin, Çerçi, Bizim Ece, Mütevazı, Kafkaevi, Jouska, İnfılak, Tebeşir İzi, Karakedi, Deruhte, Söylenti E Dergi, Üçüncü Yeni, Tetkik dergileri; SİTELER: Edebiyat Daima, Dergizan, Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, ANTOLOJİLER: Edebiyat Evi, Dergizan 1-2, Bizim Ece ve Dört Mevsim Antolojilerinde öyküleri, şiirleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. 2012'de Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MEB'İN düzenlemiş olduğu Toplam Kalite Çalışmaları kapsamında ekip olarak katıldıkları "İletişimde Sözün Doğrusu - En Güzel Türkçeyi Sen Konuş" çalışmalarıyla dört bin çalışma arasında Türkiye birinciliği kazandılar. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Stüdyosunda birçok şiir programına imza attı. Ülke genelinde 8 Mart'ta çıkan olan kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba Sidoma adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı "Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinden yer aldı. Malatya, 44 Yazar ve 44 Küçük Ressamla Zamana Not Düştü antolojisinde yer aldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri (roman), Sidoma (roman) ve Can Kırığı (şiir) olmak üzere üç kitabı bulunmaktadır. Halen Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapmaktadır. Twiter: @gurhan_kaptan Face: https://www.facebook.com/gurhan.gurses.96 İnstagram: @gurhangurses1 Web: https://kaptaninsiirdefteri.com/ https://www.youtube.com/channel/UCwhWmJkvo968KUqH0sHbJFw Mail: gurhangurses1@hotmail.com Pinterest: @gurhangurses1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.